E46 A4 Malyszek czy A6 C5 tylko kombi co wybrac?

14 Gru 2014, 02:06

Osiagi 2.5 bmw sa wyraźnie lepsze od 2.5 fjat. Podobnie jak spalanie. O awaryjności nie wspominam.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

14 Gru 2014, 11:22

no akurat V6tka Alfy to jedna z lepszych "V" z tamtych lat obok 3,2V6/. W dodatku jak się prezentuje pod maską z tymi chromami zamiast plastików. :ok: Tylko, że to spalanie...
R6 BMW też trzeba pilnować aby nie przegrzać, bo układ chłodzenia to ich słaby punkt.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Gru 2014, 11:38

Tak, czy siak taka V6 AR jest na pewno lepsza od V6 n/a grupy VW... ale jednak do R6 BMW daleko.

Słaby punkt R6 to właściciele, których indolencja eksploatacyjna wykracza daleko poza normy myślowe konstruktorów z bawarii. Głównie problem dotyczy sprzęgła wiskotycznego, które w starym BMW najczęściej jest do wymiany. Niesprawna wiskoza to pierwszy, ale duży krok do przegrzania R6 któregoś razu.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 11:44

dzida napisał(a):no akurat V6tka Alfy to jedna z lepszych "V" z tamtych lat obok 3,2V6/. W dodatku jak się prezentuje pod maską z tymi chromami zamiast plastików. Tylko, że to spalanie...

Ogólnie to troszku się dziwie tej mitologii V6 Alfy b o z kim nie porozmawiam to zero konkretów. Cały czas przewija się dźwięk i wygląd a z tego co się orientuje to Alfa miała ten silnik pod maską a nie na masce więc z dźwiękiem można polemizować a co do wyglądu to dziwnie :lol:
Następna sprawa to aspekty techniczne zacności V6ki alfy bo to też jest dla mnie mało zrozumiałe jak odejmiemy ten dźwięk i wygląd to co nam pozostanie???
A pozostanie nam spalanie jak w sporym V8 i picie oleju jak we frytkownicy Mc donald's :D
Moc podobna do innych V6 trwałość hmm właśnie ciekawe jaka ???

Co do V6ek i ich wyjątkowości to co ma powiedzieć właściciel np.: zwykłej camry z silnikiem V6 który seryjnie był zakuty, można w nim potroić moc a do tego przejedzie 600tyś.km. bez otwierania ???
Powiecie że to stare auto itp... ale następcy mieli vvti (działające) i może bez kucizny ale też przebiegi można było robić i to spore.
A spalnie ??? Camry 3,0 w automacie pali około 10-11 l pb i około 14l -15l lpg więc po zrobieniu 100tyś.km. za zaoszczędzone paliwo i olej spokojnie kupie Alfę...
Podałem akurat tu camry ale sporo jest V6ek dobrze jadących i dobrze się sprawujących.

Rozumiem zamiłowanie do czegoś co jest obrośnięte legendą tylko lubię też żeby ta legenda przechodziła w życie więc Legendarna V6ka z Alfy jadąca normalnie jak V6ka a paląca więcej albo podobnie jak corvetta c6 ls2 to jest chyba nie porozumieniem albo czegoś nie chwytam...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

14 Gru 2014, 11:52

szybki napisał(a):a co do wyglądu to dziwnie :lol:

jak to nie chwytasz... Alfiasz otwiera machę, bo mu się zepsuje auto to przynajmniej popatrzy :mrgreen:
Ale V-ka alfy też jest trwała szczególnie na tle TS i nie taka leniwa jak np. Camry.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 20:13

Panowie, parę słów prawdy: przyzwyczaiłem się już że wszyscy jadą na alfę chociaż nikt nie jechał. Wszyscy też powielają stereotypy które alfa zawdzięcza modelom 145, 155, 165 i wcześniejszym. Tak więc cała masa fachowców pisze na forach jaka to alfa jest awaryjna, słaba itd. a tak na prawdę nie mają o tym pojęcia bo piszą tylko to co sami gdzieś usłyszeli od takich jak oni. Sorry za szczerość, ale tak to wygląda. Faktem jest że alfy są delikatniejsze od np. BMW i wymagają regularnych serwisów. Na zachodzie takie serwisy są normą więc tam alfy się nie psują. Psują się natomiast w polsce, bo polacy jeżdżą dopóki się da a dopiero jak się nie da to coś naprawiają. Taki tryb zniosą tylko niektóre marki - BMW, VAG, TOYOTA. Dlatego są w PL najpopularniejsze.
Odnośnie silnika V6 - jest to dosyć stara konstrukcja stworzona do sportów motorowych (luźno spasowana). Busso projektując ją nawet przez chwilę nie pomyślał o spalaniu. Silnik jest stworzony do wysokich obrotów i pomimo mocnego pałowania nie słyszałem o przypadkach przegrzania. Poza tym jest nieśmiertelny, bezobsługowy i zapewne każdy z nich przeżyje całą resztę samochodu do którego jest wsadzony. Ale się rozbujałem... :)
jiGsaw wiem że dla betonowych wyznawców BMW niema liczb które ich przekonają że BMW jest od czegokolwiek wolniejsze, ale pogogluj trochę przed następnym postem :naughty:

Nie to żebym uważał alfę za super samochód, bo wtedy nie sprzedałbym jej z taką radością, ale chciałbym obiektywnie podejść do tematu.

PS. właśnie przeglądam e46 325 na otomoto :D
WujekHasan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1997
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK1 Hatchback 3D
Silnik: 2.0 131 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...

14 Gru 2014, 20:38

No przepraszam bardzo, ja w stosunku do AR nie mam sobie czego zarzucić - ani nie jestem psycho fan ani nie najeżdżam :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2014, 20:50

Jasne, nie pisałem do wszystkich :) Lubiłem ten samochód dlatego go bronię. Ogólnie można skwitować: jak dbasz tak masz. W dobrych rękach alfa się nie psuje, tak jak każdy inny :ok:

Ale odeszliśmy od tematu. BMW fajny samochód - dobrze zaprojektowany, solidny, szybki, itd. Dalej jednak jestem trochę rozerwany pomiędzy e46 a a4 B6. W sumie mam już swoje lata i potrzebuję wygodnej furki do jazdy do marketu, do pracy i jakichś wypadów czasem. To co mnie przekonuje do audi, to przestrzeń w środku (oglądam kombiaki) i przedni napęd w zimie.
Mieliście jakieś złe doświadczenia z A4? Poza wytartymi plastikami :D
WujekHasan
Nowicjusz

15 Gru 2014, 00:51

Przedni napęd w zimę będzie lepszy jeżeli jeździsz na letnich oponach albo zimówkach do wyrzucenia. Jak masz dobre opony to lepiej się sprawdzi RWD. Audi poza blachą to cała reszta gorzej wypada od E46...

Co do osiągów to sam się doedukuj trochę - http://www.zeperfs.com/en/duel10-4523.htm ;)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 19:19

jiGsaw napisał(a):Co do osiągów to sam się doedukuj trochę - http://www.zeperfs.com/en/duel10-4523.htm ;)

bardzo małe różnice jeśli weźmiemy pod uwagę, że BMW to RWD i lepiej przekazuje moc na koła. V6 alfy daje radę mimo FWD
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 20:24

Tak, ale jak popatrzysz na masę i uwzględnisz, że rwd ma większe straty w napędzie oraz skrzynia 5b w BMW, a 6b w AR to widać jaka jest różnica duża w samym silniku.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 22:28

jiGsaw szarpiemy się o grosze a jak pisałeś wcześniej osiągi beemki miały być "dużo lepsze" :)
Poza tym, dla przykładu: największa przewaga BMW jest w zakresie "90 to 120 last gear" - last gear czyli 6 to w alfie wrzuca się przy 120, więc ja się pytam jak to można porównywać? :no:

dzida, mike, dzięki za wsparcie :piwo:

Proponuję definitywnie zakończyć temat Alfy Romeo vs. BMW bo pomimo że bronię alfuni jak niepodległości to zamiaruję nabyć BMW lub Audi :P

Jig pisze że BMW wypada lepiej od audi - w czym? Nie żebym bronił VAGa, nie chcę się tu spierać. Chcę zebrać maksimum informacji. BMW na pewno lepiej spisze się na torze, tylko ja nie będę jeździł na tor. Będę woził d... po mieście, czasem góry, morze.. Osobiście beemki bardzo mi się podobają, są dopracowane, szybkie itd. tylko cały czas mam wątpliwości czy a4 nie sprawdzi się lepiej w tym do czego potrzebuję samochodu. A4 szukałbym w wersji kombi, 1,8T 190PS quattro.
WujekHasan
Nowicjusz

15 Gru 2014, 22:46

To teraz ja się wypowiem ;) Miałem A4 tyle że b5 z 1.8t i później zmieniłem ją na e46 318i i ogromnie zalowalem że nie kupiłem min. 323i :) Co do różnic to ... różnica w prowadzeniu ogromna oczywiście na plus Bmw :) Audi bardziej kanapowate i niezbyt dobrze trzymało się drogi- zakręt w który Audi wchodziłem przy 90km/h Bmw brało przy 110bez problemu ;) Koszty utrzymania porównując części eksploatacyjne były mniej wiecej na tym samym poziomie :) I jak dla mnie ogromny plus dla Bmw to jest wyciszenie- przy 130-140 w kabinie było cicho a w Audi przy tej samej prędkości straszny szum :)
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

15 Gru 2014, 23:07

No i konkret :piwo:

A jak się sprawował 1,8T? Bo czytałem wiele dobrego ale osobiście nie jechałem
WujekHasan
Nowicjusz

15 Gru 2014, 23:58

Bardzo dobrze się sprawował :) Dostałem ją po zdaniu prawka, był to 1996 rocznik z przebiegiem 240kkm, jeździłem nia 3lata ( dokładnie jak ją sprzedawałem miała 299,500km) i robiłem w niej sprawy typowo eksploatacyjne ( rozrząd.,sprzeglo, oleje, filtry, świece, amory z tylu, tarcze z przodu+ klocki przód i tył, końcówki drążka kierowniczego i bodajże 2 wachacze :) Nie zdażyło mi się aby to auto kiedyś nie odpalilo, zawsze jechało :) Auto sprzedałem kumplowi, w tej chwili ma bodajże 330kkm to w tym czasie regenerował turbine, wymienił tylnie tarcze, oleje filtry, rozrząd, termostat, i któreś wachacze i auto dalej śmiga:) Ogólnie silniczek bardzo przyjemny i bardzo fajnie jeździ a osiągi są okej :)
pawel93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 13 07 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW e91 335i
Silnik: 335i 306km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008