E46 A4 Malyszek czy A6 C5 tylko kombi co wybrac?

16 Gru 2014, 01:57

WujekHasan - AR jest lżejsza, ma mniejsze straty na napędzie i skrzynkę 6b, mimo to dostaje od E46. Tyle. Chociaż przyznaję, że bardzo dobrze wypadła tak czy siak.

Co do porównania A4 E46 to proszę Cię... A4 to technicznie Passat. Czyli auto FWD z dołożonym napędem na tył ewentualnie w wersji quattro. Bazowa wersja A4 to fwd, a lepsza awd. W BMW bazowa RWD lub alternatywa AWD, bo tutaj nie ma dobrych i złych gdyż obie są dobre. To tak na początek.

Co z tego wynika? Prowadzenie, wyważenie. BMW generalnie ma lepsze osiągi, wnętrze, trwałość, napęd, właściwości jezdne, wygląd. Audi ma lepsze tylko blachy, no i może spalanie 1.8t R4 jest niższe niż R6 BMW po mieście przy podobnej mocy i lekkiej jeździe. No ale za to BMW będzie szybsze i lepsza kultura pracy silnika.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Gru 2014, 22:39

Dobra, alfę zostawiamy :)
Nawet jeżeli A4 jest technicznie zbliżona do passata, to chyba nie można powiedzieć że w całości to paździerz i niema dobrych stron? Na pewno dobrą stroną jest silnik i jego spalanie. Chciałem porównać z beemką na zeperfs ale nie mają tej mocy, tylko 150 ps (alfy 192ps też nie mają a ta wersja nieco lepiej jeździ :wink: ) Co do wielowahacza to ja osobiście jestem przekonany, bo mam teraz w foce na wszystkich czterech łapach i jestem mega zadowolony. Myślę też że zawias wytrzyma dłużej niż 20k.
A propos zawiasu - w e46 jak często trzeba się nim zajmować? I jakie są koszty?
WujekHasan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1997
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK1 Hatchback 3D
Silnik: 2.0 131 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...
    ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...