E46 czy accord VII pomoc benzyna

08 Cze 2018, 22:03

Witam proszę was o poradę które auto wybrać. Budżet 25 tys +/-
Bmw e46 2003r 2.5 benzyna gaz sedan/coupe czy Honda accord VII 2003r silnik 2.0/2.4 gaz. Autem planuje jeździć około 20 tys km miesięcznie 30% trasa 70-miasto. Który wybór będzie lepszy akurat udało znaleść mi się tu i tu dosyć zadbany egrzemplarz osobiście bmw lepsze prowadzenie i już navi, sporty siedzenia fajnie to wyglada a Honda znow więcej miejsca i myśle,ze świeższy wygląd nie ma ich tak dużo jak e46. Które wybrać i dlaczego myśle,ze auta w utrzymaniu będą na podobnym poziomie ? Bo sama Honda w sobie podobno jest mało awaryjna a bmw już ma swoje lata jest dużo części także ? Ale zmierzając co lepiej wybrać i dlaczego co później lepiej odsprzedać mniej może na wartości straci noi czysto teoretycznie co wy byście wybrali i dlaczego nie interesują mnie disla ani inne silniki benzynowe odrazu dodam. Dodan,ze myślałem tez nad e90 lecz czy w tej kasie ? To prosiłbym was o poradę gdybyście mieli tak wybór to dlaczego akurat ten samochód z góry wielkie dzięki ( nie było takiego postu był podobny ale odnoszący się do hondy starszej gen) pozdrawiam i dzięki !
Transporter20
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30-10- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda civic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

10 Cze 2018, 12:31

Up pomoże ktoś ?
Transporter20
Nowicjusz

10 Cze 2018, 21:55

:o Up
Transporter20
Nowicjusz

11 Cze 2018, 08:42

Transporter20 napisał(a):Autem planuje jeździć około 20 tys km miesięcznie

240 kkm rocznie? Chłopie, wyrobisz na benzynę? :D

Co do Accorda nie znam się, na E46 budżet masz aż naddto, możesz przebierać i wybierać co chcesz, dorwiesz fajny silnik, który przyjemnie mruczy, odpycha się i pali tyle co 320i. Kasy jeszcze zostanie na ewentualny serwis i naprawy czy paliwo.

E90 niby kupisz, ale ze słabszym silnikiem i gorszym wyposażeniem. Do tego to już nie jest to BMW co kiedyś, ma problemy, psuje się, elektryka lubi czasem się schrzanić. Kasy na pewno będziesz ładował w nią więcej, odpowiedz sobie czy warto, to już Twoja decyzja (co nie znaczy że w E46 nie będziesz ładował, ale z taką kasą masz szansę na kupno auta od miłośnika i osoby, która dbała, E46 to się zaczyna od 7k w ogłoszeniach, a E90? No właśnie).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

11 Cze 2018, 10:56

E46 to starsza konstrukcja ale premium, Honda to klasa średnia, do tego jak to Honda będzie głośniej w środku niż w BMW. Koszty utrzymania podobne, tzn. Honda mniej się psuje, ale części i mechanicy drożsi - ja pół roku szukałem kogoś kto mi wyreguluje zawory poprawnie...
Osobiście brałbym Accorda bo mam sentyment do marki mimo, że obiecałem sobie więcej Hondy nie kupić. Do tego będzie wygodniejszy - fotele w Accordach to poezja dla pleców. Z rdzą wiadomo, ogólnie rdzewieć lubią, szczególnie ranty nadkoli, trzeba tam zajrzeć, ale jak ktoś dbał o auto i je konserwował to problemu nie będzie. Za to obowiązkowo na podnośnik i sprawdzić stan przewodów hamulcowych i paliwowych, bo lubią czasami zgnić.
Nie wiem jak w BMW, ale w Hondach w niektórych 2.0 był problem ze stukającymi tłokami, powiem tak - ten silnik powinien pięknie i równo cykać, a na postoju w kabinie jest praktycznie niesłyszalny. Jeśli po odpaleniu po 30 sekundach coś będzie tłukło albo wydawało dziwne dźwięki - ja bym sobie darował. Pamiętaj, że jest tam łańcuch rozrządu który przynajmniej w dieslach lubił się rozciągnąć i też głośno chodzić.
Zwróć uwagę na jakim oleju silnik jeździł, to są wymagające i precyzyjne motory, nie lubią byle szajsu a Honda zalecała lanie 0W20 bodajże, gdzie większość Polaków lubi lać tani syf z Orlenu 10W40, po 200 tys. potem może być zdziwienie, bo silnik nie trzyma parametrów i pije olej. Więc jeśli ktoś jeździł na czymś co kosztuje mniej niż 70 zł za 4 l to daj sobie spokój, poprzedni własciciel mojego Accorda latał na Shell Helix Ultra 5W40 a i tak silnik lubił to wypić - zrobiłem płukankę, kupiłem Motula X-Cessa 5W40 i nagle co 20 tys. km wymiana oleju bez dolewek (latałem w trasach).
Przejedź się też gdzieś żeby dobić do 120 km/h i czy nie ma dziwnych drgań ani wibracji na kierownicy. Do tego czy nic nie stuka przy ruszaniu, szczególnie na skręconej kierownicy - Honda ma sworznie zwrotnicy a nie wahacza więc w momencie, gdy sworzeń wypnie się ze zwrotnicy to koło składa się bokiem albo odlatuje ci z samochodu ;-) U mnie zużyte sworznie objawiały się właśnie drganiami kierownicy, dobrze, że w porę wymieniłem...
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...
    Sprawdź swoje punkty karne online
    Ministerstwo Cyfryzacji w ramach systemu Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców udostępniło nową, wygodniejszą metodę sprawdzenia punktów karnych jakie mamy na swoim koncie za wykroczenia w ruchu drogowym. ...