EA888 w 2023 a5 2.0 tfsi 265km - opinie

04 Lis 2024, 18:53

Cześć.

Przymierzam się do zakupu rocznego audi a5 z rocznika 2023 (produkcja z listopada 2023). Wybór padł na 2.0 tfsi 265 km, s tronic, quatro ultra itp.

Mam znajomego który odradzał mi ten silnik, gdyż ma "znajomego" dla którego auto z 2022 wpierdziela na potęgę olej. Wyczytałem, że te silniki miały te bolączki ~12 lat temu a obecne wersje są dopracowane i ten problem nie występuję.

Z dodatkowych informacji wyczytałem, że często pada pompa wodna. Powinienem być jeszcze o czymś świadomy?

Auto pochodzi z niemieckiego rynku a sprzedawcą jest aso audi (select plus). Auto ma przedłużoną gwarancję do 2028 oraz skromny przebieg 6500 km :)

Dziękuję z góry za pomoc!
b0mper
Nowicjusz

07 Lis 2024, 12:25

Aktualnie te silniki są już pozbawione bolączek wieku dziecięcego nie mniej jednak zawsze warto mieć gdzieś z tyłu głowy że coś może się wydarzyć. Zerknij sobie tez do tematu seat-cupra-iii-265km-ktora-to-generacja-silnika-czy-warto-vt131718.htm

b0mper napisał(a):Auto pochodzi z niemieckiego rynku a sprzedawcą jest aso audi (select plus). Auto ma przedłużoną gwarancję do 2028 oraz skromny przebieg 6500 km
Przy takim przebiegu myślę że raczej będziesz jeździł w miarę bezawaryjnie i tu należy zadbać o wymianę oleju częstszą niż zaleca producent.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...