17 Lis 2024, 18:16
Cześć.
Zaraz odbieram nowe a5 z salonu i od razu zacząłem myśleć u utrudnianiu życia potencjalnym złodziejom. System start/stop (keyless). Mam AC i GAP, ale wszyscy wiemy jak to wygląda w przypadku ubezpieczalnie. Poza tym zależy mi na samym samochodzie, bo długo na niego czekałem i nie chce od nowa bawić się w jego szukanie / kupowanie.
Auto jest na gwarancji. System canlock podobno nie ingeruję w gwarancje jednak z tego co czytam, ingeruję w elektronikę samochodu a to już jest mocny argument, żeby podważyć gwarancję w przypadku wykrycia tej modyfikacji...
Co sądzicie zatem o etui dla kluczy typu keyless? Zadaniem jest blokowanie sygnału co wyklucza kradzież "na walizkę". Czy to zabezpieczenie jest faktycznie skuteczne? Czy mimo braku sygnału, złodziej nadal będzie w stanie odpalić auto bez kluczyka? Pomijam kwestie lawety...
Jestem świadomy, że nie ma idealnego zabezpieczenia i jeśli ktoś wystarczająco się postara, to ukradnie. Mimo wszystko chce jak najlepiej się zabezpieczyć, żeby ograniczyć szansę złodzieja do minimum.
Pozdrawiam