Eco start/stop

13 Lut 2009, 20:31

W związku z reklamą mercedesa otwieram ten temat. Jak ma się ten system do turbodoładowanych silników? tzn. jeśli przed chwilą wkręcałem auto na maksymalne obroty a tu nagle czerwone światło, wiadomo, że turbo musi zwolnić. No chyba, że jakoś to turbo jest chronione. Co o tym myślicie ?
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

15 Lut 2009, 19:31

Nfsu to dobre pytanie!Zastanawiam sie teraz sam ! :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lut 2009, 19:53

Może silnik przechodzi w coś podobnego do stanu czuwania... W końcu to tylko chwila, zanim ponownie się ruszy
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

19 Lut 2009, 21:01

Witam . Ten system w Mercedesie funkcjonuje identycznie jak w BMW. Tzn. dojezdzasz np. do skrzyzowania i masz czerwone swiatlo. Jesli nie masz wcisnietego sprzegla albo wcisnietego sprzegla i biegu, to po 3 sek. silnik gasnie. W momencie jak wciskasz sprzeglo, silnik sie momentalnie uruchamia. Oczywiscie, jesli np. jedziesz na "luzie" z gorki, to silnik sie nie wylacza. Testowalem to w BMW 118d i powiem, ze mozna to polubic, chociaz to wylaczanie sie silnika w ruchu miejskim na poczatku mnie denerwowalo. Podobno system ten (ECO START/STOP) w ruchu miejskim zaoszczedza do 20% paliwa.
Antares69
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Lut 2009, 21:30

Jak nowe auto to uruchamia się momentalnie, ciekawy tylko jak ten system bedzie się sprawował po 200kkm jak juz będzie trzeba chwile pokręcic rozrusznikiem by odpalic, jak sie naciśnie gaz a auto jeszcze bedzie sie uruchamiać, albo jak ktos juz będzie miał padający akumulator.
A odnośnie turbin, to napewno są w jakis sposób chronione, moze ma jakieś oddzielne zasilanie :D :D nie wiem nie znam siena tym.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

19 Lut 2009, 21:56

Ciekawe jak to się będzie sprawdzało w temperaturach ujemnych na dworze i w silnikach diesla które dłużej się nagrzewają od benzyny i jak długo wytrzyma akumulator przecież w korku nawet nie będzie miał szansy się doładować jak silnik będzie co chwilę się wyłączał. A silnik nie dogrzany nie jest przyjazny dla środowiska :) itd. dużo pytań i mało odpowiedzi.

Wygląda to fajnie na reklamie ale jak się sprawdzi w rzeczywistości?
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Lut 2009, 22:05

Gdzieś czytałem że przy minusowych temp. ten system jest nieaktywny, a po drugie musi się silnik rozgrzać, tj. działa tylko w idealnych warunkach pracy: rozgrzany silnik i ciepło na dworze.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

22 Lut 2009, 23:04

Jakoś nie mam przekonania do tego, aby silnik był w takim np. korku włączany, wyłączany. Jak to będzie wpływało na jego żywotność, smarowanie, itd.
Jak chce się oszczędzać to można wybrać inne technologie, np. BlueMotion, BlueTDI, EcoFuel na CNG, czy LPG.
Pewnie ktoś dorzuci coś innego.
Gufi
Aktywny

15 Mar 2009, 16:48

Przede wszystkim : WITAM WSZYSTKICH .

Pierwszy raz na forum. Mam vw lupo wersję 3L z silnikiem 1.2 TDI. W samochodzie tym producent zminimalizował zużycie paliwa poprzez zastosowanie różnych innowacyjnych rozwiązań, które w większości nie rzucają się w oczy (lub uszy) ale system ECOstop działa bez zarzutu. Producent przewidział działanie tego systemu tylko kiedy są spełnione następujące warunki: turbina silnika nie jest zbyt nagrzana, silkim osiągnął swoją temperaturę pracy, na zewnątrz jest optymalna temp. powietrza oraz akumulator jest naładowany. Tyle zauważyłem z obserwacji - trochę z folderu tego modelu. Samochód zaskakuje minimalnym spalaniem: trasa w dobrych warunkach i delikatnej jeździe -- nawet 2,7 L/100 km. Miasto w ciężkich warunkach zimowych : 4,2 L/100 km. Średnio w dobrych warunkach wiosennych to: 3,3-3,6 L/100 km.

Polecam samochód, bardzo dopracowana konstrukcja pod każdym względem :D
Życie z natury jest trudne.
Dopiero kiedy pogodzimy się z tą prawdą, staje się jakby łatwiejsze.
3Lupowicz
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

15 Mar 2009, 17:41

Niesamowita sprawa jak widzę:

[link do autocentrum.pl wygasł]

Bardzo oszczędny, tylko że nadaje się co najwyżej do miasta bądź krótkie trasy.. Ale większość ludzi właśnie tak jeździ i dla nich idealny silniczek!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

15 Mar 2009, 20:44

nie wierze ze spali 2,7l
piotrauto
Stały forumowicz

15 Mar 2009, 21:05

Z Lupo to jestem wstanie uwierzyć. Nie od dzisiaj wiadomo, że VW ambicjonalnie potraktował udowodnienie, że Lupo może spalać poniżej 3l. O ile pamiętam to oznaczenie 3L miało to wskazywać.
Zastanawia mnie jednak silnik 1.2TDI. W najbliższym czasie nowe Polo w technologii BlueMotion ma dostać nowy silnik 1.2TDI obok stosowanego obecnie 1.6. Jak producent zapowiada ma średnio spalać 3.3l/100km.
Chyba to nie jest ten sam silnik, no może zmodyfikowany - byłby myślę już teraz w ofercie. Jeszcze należy brać pod uwagę wymiary Lupo i nowego Polo, który ma prawie 4m. Prawie 2 segmenty różnicy.
Co do tego start/stop. Hmm... coraz więcej producentów zaczyna to stosować. Może faktycznie mają to na tyle przemyślane, że nie będzie problemu.
Gufi
Aktywny

15 Mar 2009, 21:18

Kiedy wcześniej tylko czytałem takie posty na temat tej wersji Lupo , też nie chciało mi się wierzyć ...

Faktem jest też, że nie wszystkie egzemplarze tej wersji tak mało spalają. Wszystko zależy od tzw rozkalibrowania nastaw podstawowych skomplikowanej skrzyni biegów tiptronic, a także od kondycji silnika.

odkąd kilka razy przetestowałem dokładnie spalanie tego autka, jestem po prostu w nim zakochany. Jest to już mój szesnasty samochód w życiu, robię miesięcznie średnio ok. 4000 km dlatego zużycie paliwa ma dla mnie b.duże znaczenie. Miałem w przeszłości cztery auta z silnikami TDI, aż siedem zasilane LPG, jednak obecne rozwiązanie jak dla mnie jest tym najlepszym.

Oczywiście nie ma róży bez kolców - niskie zawieszenie, brak wspomagania kierownicy oraz niska kultura pracy silnika w porównaniu z rzędowymi "czwórkami" TDI to tylko niektóre z "wad" tego małego autka

Jednak stosunkowo wysoki poziom bezpieczeństwa biernego i czynnego, ekonomiczność oraz bezawaryjność to zdecydowane zalety w porównaniu do innych "maluchów" :)
Życie z natury jest trudne.
Dopiero kiedy pogodzimy się z tą prawdą, staje się jakby łatwiejsze.
3Lupowicz
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

24 Lut 2010, 18:37

Jeżdżę z tym systemem prawie rok, zimą nie działał, w temperaturach dodatnich włącza sie, jednak zauważyłem, że jeżeli silnik nagżeje się kontrolka ECO gaśnie. Nie można już nic zrobić tzn. włączyć jej przyciskiem - ręcznie. Dopiero po wyłączeniu silnika i ponownym jego uruchomieniu kontrolka ECO świeci i system działa ale już po chwili wyłącza się. Instrukcja samochodu /A 1502009r/ nic o tym systemie nie mówi, nie wiem czy to usterka, czy tak to ma działać. Jeżeli ktoś ma podobny problem proszę o informację :?:
blazejuszka
blazejuszka
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz