EGR usunąć czy nie?

25 Lip 2018, 07:54

Witam
Jeżeli w silniku jest EGR to warto go zaślepiać bądź usuwać czy może jednak zostawić ? Chce uniknąć problemów a ponoć ten egr jest kłopotliwy.
Co o tym myślicie?
vwp
Nowicjusz

Auto: Vw
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Lip 2018, 09:08

vwp napisał(a):Jeżeli w silniku jest EGR to warto go zaślepiać bądź usuwać czy może jednak zostawić ?
Jeżeli nie sprawia problemów to myślę że szkoda zachodu. Generalnie EGR sprawia problemy jak jest brudny i potrafi się wtedy zacinać przez co zostając w pozycji otwartej silnik będzie tracił moc.

Ja w benzynie miałem EGR i nie sprawiał problemów jak go wyczyściłem i po roku zajrzałem do niego to praktycznie nie był brudny ale to benzyna w dieslu szybciej może się zapychać i sprawiać z tego tytułu problemy.

Tak więc w twoim przypadku zajrzałbym do niego wyczyścił i zostawił, jak zacznie sprawiać problemy to wtedy bym pomyślał o tym co napisałeś. Tu trzeba jeszcze pamiętać że EGR oprócz zaślepienia powinno się wyłączyć programowo żeby wszystko było ok.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lip 2018, 14:21

Ja mam Benzynę +LPG
Wiec zobaczymy jak to będzie się spisywać
Dzięki za odpowiedź
vwp
Nowicjusz

Auto: Vw
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

30 Lip 2018, 08:37

To b.ciekawe ale mje auto przed wymiana pompy na mechaniczna wogole nie puszcza dyma,gdy byl Egr ,przeplywomierz aktywny,do tego pompa sterowana elektronicznie przy rozruchu puscil czarneg baka,przy mocniejszym przyspieszaniu tez,teraz zero,silnik pali tyle samo jak na Lucasie,jest jednak zrywniejszy,lepiej przyspiesza na jedynce,wniosek?!Pownno byc gorzej a jest lepiej bez tycu wszystkich,,wynalazkow,,
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...