Opiłki w oleju i migająca kontrolka ciśnienia

02 Sie 2018, 14:37

Kupiłem grande punto 2005r 1.4 benzyna. Problem z tym samochodem jest taki że na zimnym silniku słychać stukot. Po rorzgrzaniu cisza. Jednak na ciepłym silniku miga kontrolka oleju niezależnie od tego czy samochód jest na luzie czy nie. Dodanie gazu nie pomaga. Samochód od razu na warsztat. Ciśnienie oleju 3 razy niższe niż być powinno. Po ściągnięciu miski okazało sie że jest w niej i oleju pełno opilkow. Silnik zostal od spodu rozebrany i o dziwko panewki, wal korbowy oraz walek rozrzadu w stanie bardzo dobrym. To raczej nie one są przyczyną. Następnym krokiem mechanik zaleca zabranie się za pompę oleju. Co moze powodować te opilki skoro nie panewki?
maki1234
Nowicjusz

02 Sie 2018, 15:10

maki1234 napisał(a):Po ściągnięciu miski okazało sie że jest w niej i oleju pełno opilkow
Jakiego koloru to były opiłki srebrzysto-szare, złote, miedziane, aluminiowe?

Z tego co opisujesz na pierwsze podejrzenie postawiłbym pompę oleju z niej tez mogą powstać opiłki.

Zerknij sobie też do tematu opilki-w-oleju-silnikowym-vt2289.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Sie 2018, 21:07

skoro świeciła kontrolka od ciśnienia oleju to widocznie go nie było, możliwosci są dwie albo sama pompa albo panewki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Sie 2018, 21:28

Kao napisał(a): panewki
Dla mnie to bardzej prwdopodobne niz pompa..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Sie 2018, 21:58

No ja tam wielkiego doświadczenia nie mam z mechaniką ale nigdy się nie spotkałem i też nie słyszałem żeby z pompy oleju wydobywały się opiłki.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...