Eko auta

17 Wrz 2009, 13:09

Pojęcie sprzeczne ? Nie koniecznie ostatnio czytałem o silnikach hybrydowych i okazuje się ze jest nadzieja na czyste i ekologiczne samochody. Nawinął mi się taki artykuł odnośnie tego
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Popieram takie działanie bez ekologii zginiemy na tej planecie.
piotrekgex
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

04 Paź 2009, 19:07

A mi to wszystko jedno :twisted:
Głęboko mam tą całą ekologie... Zanim dojdzie do jej wyniszczenia dawno będę po drugiej stronie :)
Trzeba się cieszyć życiem i jeździć normalnymi samochodami z silnikami spalinowymi a nie jakimś dziadostwem na prąd...
Zresztą hybrydy wcale nie są takie ekologiczne :neutral:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

07 Gru 2009, 20:57

Jeśli nie ekologiczne auto to chociaż wybór producenta wspierającego działania prośrodowiskowe. Szkoda , że niewiele firm się na to zdecyduje, ostatnia akcja o której głośniej to wsparcie dla WWF na facebooku przy wejściu modelu Volvo C30.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

19 Gru 2009, 23:05

A propos ekologii i Volvo to znalazłem taką fajną gierkę Bardzo fajna zabawa, a przy okazji szczytny cel. Polecam!
Ostatnio edytowany przez micolay, 07 Sty 2010, 22:43, edytowano w sumie 1 raz
micolay
Nowicjusz

Miejscowość: lublin

07 Sty 2010, 16:26

Co do samego C30 to wg rankingów jest to jedno z najbardziej ekonomicznych i najoszczędniejszych aut w swojej klasie.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

11 Lip 2010, 17:53

Wracając do tematu... okazuje się że Volvo robi naprawdę dużo w tym kierunku. Wyposażonych w silniki wysokoprężne na 2 miejsce znalazło się Volvo C30 DRIVe z funkcją Start/Stop. Volvo C30 DRIVe wygrało także klasyfikację w kategorii
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Audi R18 e-tron quattro po raz pierwszy zwycięża w Sebring
    Audi odniosło kolejny historyczny sukces w sporcie motorowym. Wygrana Audi R18 e-tron quattro w dwunastogodzinnym wyścigu w Sebring na Florydzie, to jednocześnie pierwsze zwycięstwo wyścigowej hybrydy w tym klasycznym amerykańskim ...

14 Lip 2010, 18:07

obawiam sie ze zanim polacy zaczna myslec ekologicznie- nie tylko chodzac w trendy torbach z materialu i zaczna kupowac eko auta, minie jeszcze duuuzo czasu :((
Zwlaszcza w naszym pieknym kraju. Szczerze mowiac to chyba ostatnia rzecz o ktorej myslimy podczas zakupu auta.
Ale brawo dla Volvo.
Robercikos80
Nowicjusz

30 Paź 2010, 09:47

A niekoniecznie właśnie . Volvo przygotowało gamę silników sprzyjających środowisku i wbrew pozorom pytają o nie klienci. A C30 z napędem elektrycznym także budzi pozytywne emocje.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

05 Lis 2010, 18:18

Czytałem gdzieś ostatnio o samochodach hybrydowych i okazało się, że to jest jeden wielki kit. Wcale nie są tak ekologiczne, jak zachwalają producenci. Owszem, są ekologiczne do prędkości 30km/h... Potem to zwykła benzyna :wink: Moim zdaniem najbardziej ekologicznym rodzajem paliwa jest w dalszym ciągu LPG.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Lis 2010, 00:23

Myślę, że Ci , dla których ekologia ma istotne znaczenie , mając do wyboru wspomniane C30 na gaz, czy z napędem elektrycznym na 100% wybierze tą druga opcję.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

22 Kwi 2011, 06:57

pozatym produkcja tych calych napedow , baterii etc jest duzo bardziej niszczace dla srodowiska niz bezbateriowe benzyniaki...
NoonVia
Nowicjusz

Miejscowość: tarnów

22 Kwi 2011, 10:43

Hehehe, ekologiczne auta w Polsce hehehe. A jak ta ekologia ma wyglądać w tym aucie? Baterie, to raczej nie ekologia, ładowania to też raczej nie ekologia, bo skąd mamy prąd do ładowania? Z elektrowni. A jakie mamy elektrownie w Polsce? Ekologiczne, bez dymu do atmosfery?
Wybaczcie, ale Polska ma jeszcze daleko do ekologii - za dużo w Polsce jest ludzi, którzy się z tym nie liczą, a nawet oszukują aby zdobyć pieniądze. A za mało tych, co o to dbają i są uczciwi. No i są jeszcze ekolodzy w Polsce, o których pisał nie będę :mrgreen:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2011, 23:18

Po pierwsze koncerny samochodowe produkuja samochody tak jak chca tego potentaci w wydobyciu ropy i zaglebiac sie w zawily temat nie mam zamiaru jak ktos jest ciekawy to mozna znalezc duzo informacji o tym jak to niszczy sie prototypy i zaprzestaje produkcji eko aut. A ja jako ze kocham samochody nie wyobrazam sobie ze np przepiekne silniki V8 paliworzerne, nieekologiczne i nieekonomiczne mialy by zostac zastapione przez jakies badziewie na prad, i w tym momencie ekologia w motoryzacji to bluznierstwo, mam dlatego gdzies zielonych ktorzy troszcza sie o spaliny z samochodow niech wezma worki i posprzataja plastikowe torebki z ulic bedzie z tego wiekszy pozytek. Prawdziwe samochody jezdza na benzyne i puki nie wymysli sie czegos lepszego (lepszego a nie bardziej ekologicznego) to tak powinno pozostac. Ekologom proponuje naladowac nie akumulator a mozg...
sajgon
Sajgon
Nowicjusz

24 Kwi 2011, 13:03

A po co w autach do codziennego użytku paliwożerne V8?
Silnik elektryczny ma znacznie wyższą sprawność, poza tym jest bezgłośny i od razu osiąga maksymalną moc, świetnie sprawdziłby się w samochodach miejskich chociażby.
Nie mam nic przeciwko temu i kibicuję tej technologii.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

25 Kwi 2011, 16:22

nie no racja w autach do miasta moze byc cokolwiek co wprawia taka zapalniczke w ruch tylko niestety obecnie ktos ma tak wielkie profity z handlu ropa ze potrafi dostosowac pod siebie caly rynek. A z drugiej strony ekologia to przeciez pic na wode ogromna maszyna do prania i zarabiania pieniedzy tak wiec jak sie nie odwrocic to d... z tylu, najwazniejsza w tym wypadku jest oszczednosc naszego sfatygowanego cenami paliw portfela, wymyslenie alternatywnego paliwa do ropy naftowej mysle ze nie bylo by niczym skomplikowanym nawet do napedzania obecnych silnikow, sam jezdzilem na acetonie motocyklem marki WSK:D wiec moze trzeba pomyslec nad zmiana paliwa na tansze i bardziej ekologiczne bio diesel jest juz ciekawym rozwiazaniem ale niestety cena wcale nie jest tak rewelacyjna a wszystko przez akcyze i podatek drogowy na drogi ktorych nie mamy:(
sajgon
Sajgon
Nowicjusz