Fiat Uno i długa podróż. Czy da radę?

01 Kwi 2011, 22:28

Mam takie pytanie małe, otóż co sądzicie o wybraniu sie w podróż Uniaczem 93r. 1.0 gaźnik 45KM do Niemiec? Trasa około 1300KM. w Uno wymieniony olej, płyn chłodniczy, hamulce zrobione. Silnik normalnie pracuje bez żadnych uchybień. I moje pytanie jest także takie czy Uniak da radę w tak długiej trasie? No oczywiście z przerwami. Da radę na przykład jechać 8 godzin 100km/h bez przerwy? Nie jeździłem nim nigdy dalej niż 100km a tu taka podróż... Co sądzicie o tym?
weztospompuj
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

02 Kwi 2011, 12:52

A dlaczego miałby nie dać rady? ;) Jak jest w miarę dobrym stanie technicznym, to nie widzę przeszkód.
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Polo III 1.4 60KM

03 Kwi 2011, 20:48

Ja bym wziął jakieś podstawowe części i komplet narzędzi.
A z części to jakieś zestawy naprawcze do pompek, linki gazu itp, jakieś uszczelki, żarówki, oczywiście koło zapas, pasek klinowy itp ;] Wiadomo przy naprawie jakieś pojęcie też trzeba mieć... Książka serwisowa szczegółowa czy coś.

Wszystko sie może przydarzyć :P
matias700
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

03 Kwi 2011, 21:01

matias700, ta tyle że weztospompuj, wybiera się do niemiec a nie na syberię :mrgreen: po cóż targać ze sobą niepotrzene graty jak w razie W wszystko można na miejscu zanabyć,

ogólnie trzeba zrobić autu duży przegląd powymieniać płyny i przejechać się jakieś 500km przed wyjazdem :wink:
wymienić wszystko co wydaje się zużyte (nawet w małym stopniu) wymienić klocki/szczęki na nowe i jazda :wink:
udanej podróży :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Kwi 2011, 14:09

Co by nie zajechał tak jak przedmówca mówi polonezem 92 w obie strony 2 lata temu zrobiłem 1400km bez problemu. Mały problem jak będziesz miał to komfort jazda tym autem według mnie gorzej niż w Poldku jeszcze 1.0 o wyprzedzaniu można tylko pomarzyć ale powoli zajedziesz :mrgreen:
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Objaśnienia skrótów motoryzacyjnych
    PPS - Prestige Performance Sedan (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, sedan) PPH - Prestige Performance Hatchback (mocny silnik, napęd 4x4 [AWD, Haldex lub VCU], osiowe LSD lub VCU, hatchback) ...