Eko jazda to wkońcu jaka jazda?

05 Mar 2009, 20:16

A można użyć hamulca dopiero przy samym zatrzymaniu, auto może wychamować do tych mniej- więcej 15-20km/h i już tylko lekko przyhamujemy i stoimy ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

05 Mar 2009, 21:09

Gdzieś tam Piotrauto napisałeś że jeżdzisz mało , rzadko , więc gdzie chcesz oszczędzać na paliwie ? Trasy to rozumiem . Uzasadnione . Do marketu i do kościoła w niedziele od czasu do czasu to Ci z tej oszczędnej jazdy wiele nie wyjdzie . Jeżdzij Ty chłopie jak Ci pasuje i nie zadawaj więcej już pytań !
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Mar 2009, 10:22

zastanawiam sie nad założeniem sekwencji to vw passata b5
warto? mysle ze warto, mój przebieg roczny szacuje na ok 2,5tys km
piotrauto
Stały forumowicz

06 Mar 2009, 11:53

piotrauto napisał(a):zastanawiam sie nad założeniem sekwencji to vw passata b5

Nie wyszedł Ci ten żarcik.
eaxene
Aktywny

06 Mar 2009, 12:51

Masz kalkulator w domu(umiesz się nim obzłużyc?)? To se policz czy sie opłaca.

PS. Odpowiedź jest ze sie nie opłaca- sprawdź czy tak samo Ci wyjdzie 8)
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

06 Mar 2009, 14:18

no tak ale mi sie zdaje ze sie oplaca, bo te 2tys to mozna jakos wykombinować :shock: a za tą samą kase przejade 3 razy więcej km
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...

06 Mar 2009, 14:43

piotrauto napisał(a):no tak ale mi sie zdaje ze sie oplaca, bo te 2tys to mozna jakos wykombinować :shock: a za tą samą kase przejade 3 razy więcej km

Ło jejkuś skończ już! Jakiś czas temu pytałeś sie czy opłaca się zakładać jak ktoś przejeżdża 1500km rocznie i Ci tam wszyscy odpoiwedzieli że NIE !! O co Ci chodzi co? Chcesz to se kup, za jakieś 10 lat Ci się zwróci.
eaxene
Aktywny

06 Mar 2009, 15:10

Zakładanie gazu jest opłacalne jak duzo jezdzisz jak na mój gust przynajmniej 20tys rocznie. A z kolei jak to jest możliwe robic rocznie 2500km :shock: Tzw. niedzielny kierowca?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

06 Mar 2009, 15:11

Chce sobie kupić rower i jeździć zamiast samochodu. Opłaca się i po jakim czasie się zwróci? Piotrauto, pomożesz?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Mar 2009, 10:41

Dobre sobie. Jako jedyną formę oszczędzania w Twoim przypadku polecam Ci tanie tankowanie na bezobsługowych stacjach. Reszta, tzn. ecodriving, instalacje LPG i tym podobne, Ciebie nie dotyczy. 2,5 tysiąca, to ja robię w miesiąc na luzie... :)
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Mar 2009, 18:25

Jak to jest z tą eco jazdą? Bo gdzieniegdzie jest napisane, że przynosi to efekty w nowszych autach. Ja mam auto z 97 r. i czy eco driving spowoduje zmniejszenie spalania?
mateusz3112
Początkujący

24 Mar 2009, 23:01

Tak spowoduje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 01:37

Czy diesel podczas hamowania silnikiem też nie spala ani kropli ropki? Dokładniej chodzi mi o starego sunny 88r 1,7D bez turbo ani niczego, Czy pompa podaje dawkę do wtrysków taką jak na wolnych obrotach czy regulator obrotów całkowicie odcina paliwo dopóki silnik nie osiągnie obrotów jałowych?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

02 Cze 2009, 14:05

bodziokardasz napisał(a):Czy diesel podczas hamowania silnikiem też nie spala ani kropli ropki?

Wątpie - 'ani trochę' dotyczy raczej nowszych aut (tych z komputerkiem), ale na pewno spali mniej, niż po wrzuceniu na luz.
menajev
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Cze 2009, 08:03

Jak czytam wszystkie wypowiedzi "piotrauto", to mam wrażenie, że rozmowa prowadzona jest z chłopcem z podstawówki.
radziwil
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław