Będy za kierownicą

08 Sty 2011, 23:27

witam!mam maly problem mianowicie....jadac dzisiaj samochodem i prawie spowodowalem wypadek...nie chce opisywac sytuacji poniewaz chce uzyskac pomoc dotyczaca psychiki ...prawo jazdy mam od prawie roku ale nigdy do tej pory nie zrobilem takiego glupstwa a teraz czuje sie z tym wyczynem bardzo zle poniewaz narazilem innych na niebezpieczenstwo , nie bardzo moge sobie z tym poradzic :???: na szczescie nic sie nie stalo ale....co radzicie by jakos sobie poradzic z tym glupim odczuciem ?
nirvana28
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

09 Sty 2011, 11:42

Przeanalizować sytuację. Jeżeli jest to możliwe pojechać w to miejsce, popatrzeć, poprzyglądać się, wyciągnąć wnioski. Jeżeli to Cię bardzo ruszyło, to jest niemal pewne, że więcej już czegoś takiego nie zrobisz.

A myślenie samo przejdzie, po przeanalizowaniu wszystkiego spróbuj zająć się czymś innym, czymś co zaangażuje Twoje myśli, tak abyś nie rozstrząsał tego na nowo w głowie.

Bardzo podobało mi się podejście mojego szefa w poprzedniej pracy. Jeżeli coś się nie udało, coś się źle zrobiło i jest problem, to nie rozwodził się nad tym, że jest źle, tylko kazał się zastanowić nad co możemy teraz z tym zrobić, aby wyszło dobrze. Ty zrób tak samo, skoro już się stało, skoro mleko się rozlało, to nie siedź nad tym i nie przeżywaj, tylko rozejrzyj się za szmatą i plamę wytrzyj.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2011, 12:48

Najważniejsze, to nigdy się nie spieszyć ani nie wpadać w nerwy na innych. Bo to są najczęstsze powody wypadków. Nigdy nie należy uważać, że jest się najlepszym kierowcą na drodze bo takiego nie ma.
Najlepiej jechać zawsze tak, aby było bezpiecznie, nie spieszyć się i nie przejmować się niedzielnymi kierowcami i wariatami ( zwaniaczkami ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2011, 15:11

Dzięki chłopaki za pomoc, macie racje...byłem dzisiaj w tym samym miejscu i zrobiłem ten manewr 3 razy i wyszło dobrze ..od razu lepiej się czuje i wiem ze wyciągnę z tego wnioski a to co się stało wpłynie na zwiększenie mojego skromnego doświadczenia:)
nirvana28
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

09 Sty 2011, 17:01

Jeżeli czujesz się nie pewnie to wybierz się za miasto i potrenuj różnie manewry. :wink:
Pozdrawiam
kamolrex
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Sty 2011, 18:35

Każda niebezpieczna sytuacji czy to z naszej winy, czy z winny innego kierowcy jest pewnym doświadczeniem, które trzeba wykorzystać. Wyciągnąć wnioski, by następnym razem na pewne rzeczy być bardziej wyczulonym. Im więcej będziesz jeździł, tym mocniej będziesz zwracał uwagi na pewne pozornie błahe rzeczy. Dzisiaj by mi babka cały bok przerysowała bo nie potrafiła poradzić sobie z dwoma pasami nieoznakowanymi ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

09 Sty 2011, 21:57

Ja bym po akcji ze stwarzaniem zagrożenia dla relaksu i nauki pojechał w okolice tego miejsca by w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń :)
themajsterman
Nowicjusz

Miejscowość: z drogi

10 Sty 2011, 17:08

Przede wszystkim należy cieszyc się,ze nikomu nie stało sie nic złego. Druga sprawa to analiza błędu,uświadom sobie co zrobiłeś źle i nigdy wiecej nie popełniaj go po raz drugi.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Sty 2011, 17:28

nirvana28 napisał(a):byłem dzisiaj w tym samym miejscu i zrobiłem ten manewr 3 razy i wyszło dobrze

... czasem powstrzymanie się od manewru(działania) daje lepszy efekt niż jego perfekcyjne wykonanie ... ale może to nie na temat ...
nirvana28 napisał(a):prawo jazdy mam od prawie roku

... ja mam PJ 27 lat i bez przerwy się uczę - nie zrażaj się ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Lip 2014, 12:47

Ważne aby się nie zrazić ;)
Ostatnio znajoma wjechała pod prąd autem na bardzo ruchliwym skrzyżowaniu, a że siedziałem obok, byłem zaskoczony jej manewrem. Zawsze uważałem ą za dobrego kierowcę, ale że byliśmy w nowym mieście, niestety zdarzyło się.
Jeśli nic złego się nie przydarzyło to głowa do przodu ;)
gutszit
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 1992
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 1999

18 Lip 2014, 15:32

Zdarza się najlepszym kierowcom pomylić się czy spowodować niebezpieczną sytuację, każdy jest tylko człowiekiem. Najważniejsze by przeanalizować cała sytuację, wyciągnąć wnioski i starać się więcej nie popełnić takiego błędu. Ale na pewno nie warto się zrażać, załamywać czy bać.
bartosz443
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 22 10 1979
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2005