1. który przedzial jest najbardziej ekonomiczny? 1,5-2,5tys? czy okolice 4tys?
Gdzieś tam ok. tych 2-2,5 tys. ale to zależy od samochodu. Zresztą jeżeli masz komputer w samochodzie to sobie patrz zwyczajnie kiedy więcej, a kiedy mniej bierze.
2. jak jade jednostajnie to utrzymywać obroty 1500, 2000, 2500, czy w pobliżu max momentu 4000 obrotów?
Tak jak wyżej. Jak chcesz być cały czas przygotowany na wyprzedzanie to koło tych 4k ale w normalnym ruchu to 2-3k.
3. kiedy gasić silnik? zawsze? jak czekam na światłach też? tak mówili w szkole auto a inni mówią zeby nie gasic jesli będziemy stac ponizej 1min
To uważam za bezsens- taki manualny start/stop
![Wink ;)]()
Jasne jak się zatrzymamy przed przejazdem kolejowym to po co ma samochód chodzić, albo jak wiemy że na skrzyżowaniu na którym akurat stoimy światła zmieniają się raz na wieczność
![Wink ;)]()
Ale w normalnym ruchu, wg. mnie jest to bez sensu. Poza tym takie samodzielne włączanie/wyłączanie silnika raczej nie służy mu dobrze. W samochodach z tym systemem zapewne są jakieś dodatki chroniące np. turbinę, a sami przekręcając ten kluczyk non stop możemy mu troche zaszkodzić. Ale się nie znam w tych sprawach więc to tylko moje zdanie.
4. do tej pory zawsze rozgrzewałem auto na biegu jałowym ok 5min to źle?
Tak źle. Można tam chwilę rozgrzać, ale 5 minut to po co? I tak się szybciej rozgrzeje w czasie jazdy.
5. czy to prawda ze ten który stosuje eko drifting jezdzi dynamicznie, szybko i oszczędnie czy mozna tylko jezdzic dynamicznie albo oszczędnie?
Można jeździć ekonomicznie, dynamicznie i szybko- tak. Można jeździć wolno, zawalidrogowo i nieekonomicznie- i to też prawda.
6. stosując eko jazde nie zamule silnika? nie zepsuje sie nic? niektórzy mówią kręc benzynę do odcięcia i nigdy nie jedź ponizej 2000 obrotów
pozdro
Oj tam nie wierz w to. Zapytam inaczej- skoro należy kręcić silnik do odcięcia, bo to dla niego zdrowsze, to po co jest to odcięcie? Oczywiście nie przegnij w drugą strone i nie jeździj na 1,2 tyś obrotów:P Żeby nie było nie jest to jakas magiczna liczba obrotów, tak sobie strzeliłem;) Oczywiście czasem chociażby wypada zaglądnąć w czerwone pole obrotomierza ;P
A tak wogóle to jeździj tak jak Ci wygodnie. Jedziesz, zmieniasz bieg i masz, załóżmy, 1800 obrotów i Ci się silnik lekko muli, to znaczy że powinieneś mieć je troche wyższe i tyle. Czyli następnym razem nie zmienisz biegu przy 2,6k tylko przy 3k obrotów i będzie dobrze. /Oczywiście te liczby to tak z głowy sobie walnąłem, żebyś nie myślał że Ci coś sugeruje./