Ekonomia, bezawaryjość, komfort

27 Maj 2009, 07:20

Wezyrro napisał(a):no to kolega się trochę myli albo nie wie :mrgreen: bo to tak akurat nie jest, a mianowicie nowsze konstrukcje spalają mniejszą ilość paliwa zapewniając lepsze osiągi, ale coś za coś, w nowszych konstrukcjach płacimy za to wysoką elektronizacją silników, a zatem można powiedzieć , że większą awaryjnością tych podzespołów w porównaniu do podzespołów totalnie mechanicznych, ale też nie koniecznie i nie zawsze

Ogólnie tak, ale w starszych tdci (np. tych w Focusie I) jakoś tego niższego spalania ciężko uświadczyć (co innego w silnikach z Focusa II, gdzie w mniejszym silniku mamy większą moc i spalanie adekwatne do pojemności).
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

27 Maj 2009, 17:50

Kolego ja mówiłem o tych nieco starszych konstrukcjach TDCI nie o tych nowych ;)
Natomiast hałas w TDCI jest większy niż w TDDI i to zostało udowodnione.
stasiowski121

28 Maj 2009, 20:29

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w tym temacie, na pewno mi się to przyda :).

Brałem jeszcze tez pod uwagę takie samochody jak:

Audi A3 mk2 (Niestety jeszcze drogie, ale może kiedyś)
Peugeot 307 mk1
Alfa Romeo 147

Co o nich myślicie? Są lepsze od Focusa, lub porównywalne? Oczywiście wszystko w dieslu.
DruMcShade
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

28 Maj 2009, 20:36

O Alfie 147 wątek jest na tym forum już i to aktualny bo z ostatniego tygodnia.
Co do 307 to ich wadą jest okropna i często padająca elektronika, która unieruchamia silnik z byle powodu.
A3 fakt że ciągle są w cenie.
A3 oczywiście lepsze od Focusa za wyjątkiem zawieszenia i prowadzenia na drodze.
Co do dwóch pierwszych to można polemizować ale moim zdaniem pod względem kosztów utrzymania raczej gorsze, natomiast 147 jest na pewno ładniejsze, choć zależy jeszcze kto co lubi.
stasiowski121

04 Cze 2009, 19:54

Aha dzięki za opinie :)

Mógłbym się jeszcze spytać co sądzicie o Audi A4 druga generacja kombi, TDI 1.9?. Ogólnie nie przepadam, za kombiakami, ale lepsze to niż sedan.
DruMcShade
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

04 Cze 2009, 20:40

Kolego pomyśl nad Skodą Octavią

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ewentualnie nad Seatem Toledo

Oba samochody z dobrym silnikiem diesla, myślę że byłbyś zadowolony.

A tak egzotycznie co nie znaczy źle to może STILO ?

Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...
    Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...