Honda Civic 6gen czy Fiat Bravo 1gen

01 Cze 2009, 20:18

Witam,
planuje kupić 1 samochód (do 10k, dynamiczny, w miarę oszczędny). Mój wybór padł na Civica 6gen (1.4 90km +ewentualnie sekwencja).
Jednak znajomy zasugerował fiata bravo (z racji spalania wybrałem: 1.2 16V 82km lub 1.9 JTD 105km- choć podobno silniki z CR są drogie w naprawach )z salonu fiata (nie nowy, ale zostawiony w rozliczeniu).
Za fiatem przemawia to (i tylko to), że właściciel salonu raczej złomu by nie przyjął w rozliczeniu, ale opinie mówią że japońskie hondy sa nie do zdarcia. (jestem przeciwny fiatowskim samochodom, bravo to jedyny fiat jaki w ogólę biorę pod uwagę).
Niestety ja mam tylko część kwoty, resztę dopłacają rodzice. Ja bym wolał civica, ale pewnie to do nich będzie należało ostatnie słowo.
Miał ktoś może styczność z tymi samochodami? (albo chociaż z tym bravo?).
Jak z awaryjnością tego fiata?
Pozdrawiam.
kierowca000
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

01 Cze 2009, 20:58

Bez obrazy dla użytkowników fiata ale to jakby porównywac motorynkę ze scigaczem. honda bezawaryjna,dynamiczna i ekonomiczna oczywiscie w porownaniu do fiata z jednostkami benzynowymi. silnik fiata 1.2 ponoc nie udany
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

01 Cze 2009, 21:13

Też uważam że nie ma co porównywać hondy do bravo, honda bije na głowe bravo ma perfekcyjny silnik i jest mało awaryjna szczegónie 3 drzwiowa prosto z japoni[/list]
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

02 Cze 2009, 12:58

NFSU9 napisał(a):Bez obrazy dla użytkowników fiata ale to jakby porównywac motorynkę ze scigaczem. honda bezawaryjna,dynamiczna i ekonomiczna oczywiscie w porownaniu do fiata z jednostkami benzynowymi. silnik fiata 1.2 ponoc nie udany

Ponoć nie powinno się słuchać ludzi, którzy "ponoć" coś tam wiedzą.
Mało udana jest konstrukcja 1.4, a nie 1.2.

Powodzenia w dawaniu kolejnych złotych rad.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 15:21

ja bym nie kupił ani tego ani tego za 10 kawałkow tylko wziął bym lanosa za okolo 8 a reszte na paliwo.
Loosmo
Początkujący

02 Cze 2009, 15:31

jak masz na oku honde dobrej jakości to bierz ja i nawet się nie zastanawiaj, daruj sobie lanosy i bravo
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

02 Cze 2009, 15:38

A ja nie jestem przeciwnikiem "fiatowskich samochodów" bo jak na razie miałem do czyniania z kilkoma modelami i jakoś nikt na nie nie narzekał, więc nie wiem skąd niektórzy mają jeszcze te swoje stereotypy :???: Całkowicie zgadzam się z Dishmanem, bo silnik 1.2 nie był ponoć słaby, lecz był bardzo dobry, a silnik, którego należy unikać to 1.4 12V. U mnie w domu jest większy brat Bravo - czyli Brava z motorem 1.6 16V, samochód świetny wg mnie, mało awaryjny. Najeździłem się nim sporo tys km i nigdy mnie nie zawiódł. Silnik 1.6 całkiem dynamiczny, spalanie przyzwoite, zależy od jazdy. Przy mojej ciężkiej nodze spalał jakieś 7l w cyklu mieszanym. Ogólnie w środku samochód przestronny, z przyzwoitym kufrem (Bravo z tego co pamiętam ma o 100l mniejszy kufer od Bravy). Co do silnika 1.2 16V, wbrew pozorom potrafi zaskoczyć). Wiadomo, mniejsze spalanie od silnika 1.6. Ja polecam oba silniki. Silnik 1.2 także sprawdzony, mój wujek takiego posiada i sobie go chwali. Na temat Civica się nie wypowiadam, bo jeździłem tylko kilka razy tym autkiem. Tyle z mojej strony :mrgreen:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Cze 2009, 15:39

W miare ekonomiczny i bardzo dynamiczny.

[link do oferty na Allegro wygasł]
sebapolek
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

02 Cze 2009, 17:31

Dishman napisał(a):
NFSU9 napisał(a):Bez obrazy dla użytkowników fiata ale to jakby porównywac motorynkę ze scigaczem. honda bezawaryjna,dynamiczna i ekonomiczna oczywiscie w porownaniu do fiata z jednostkami benzynowymi. silnik fiata 1.2 ponoc nie udany

Ponoć nie powinno się słuchać ludzi, którzy "ponoć" coś tam wiedzą.
Mało udana jest konstrukcja 1.4, a nie 1.2.

Powodzenia w dawaniu kolejnych złotych rad.

znam dwie osoby,ktore uzytkuja auta z tym silnikiem i narzekały twierdzac, ze jakis nie udany. Widzę, ze te fiatowskie benzynki ogolnie sa srednie
NFSU9
Aktywny

02 Cze 2009, 17:58

NFSU9 napisał(a):znam dwie osoby,ktore uzytkuja auta z tym silnikiem i narzekały twierdzac, ze jakis nie udany.

A co im się tam działo?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Cze 2009, 13:29

jednak zostanę przy hondzie :)
dzięki za rady
Pozdrawiam
kierowca000
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

03 Cze 2009, 13:37

w obu przypadkach klopoty z jazdą sprowadzały sioę do wypalonych gniazd zaworowych
NFSU9
Aktywny

04 Cze 2009, 21:59

witam, powiem tak przez ładnych 9 lat miałem HONDE CIVIC 6 gen tzw LIFTBACK 5 drzwi jako iż byłem 1 wszym własc to moge co nieco o nim powiedziec a wiec tak zawieszenie 150 tys km nic :))) wtedy zrobiłem przód wachacze gałki klocki wytrzymały 120 tys :) wiec tez niezle tyle zawieszenie nieco mniej trwalsze 190 tys od początku i padło potem juz padało po 10-15 tys ale robiłem poza ASO tzw regenerujac tuleje to pewno dlatego silnikowo nie do zdarcia ładnie palił min 5,1 max 9,5 litra rdza bierze tylne nadkola po 9 latach sie pojawila :( generalnie sympatyczne autko i moge z calego serca polecic ALE BEZ PROFANACJI GAZEM SILNIKA HONDY !!!! teraz mam Accorda kolejne z tzw duzych aut to tez bedzie Honda z Fiatów miałem doczynienia z SEICENTO PANDA plus 2 x MALUCH tak wiec o BRAVO sie nie wypowiem ja bym stawial na CIVICA bedziesz zadowolony 4 drzwi i 3 drzwi bite byly w JAPONI i maja nieco lepsza opinie ale generalnie 6 generacja CIVICA uchodzi za dosc dobrze udana POLECAM !!!! POZDRAWIAM
ACCORD
Nowicjusz

Miejscowość: okolice krakowa

04 Cze 2009, 22:08

zgadzam sie :) w 100% zresztą juz pisałem o 6 generacji civica :) ale tez zalezy na jaka serie trafi :) chodz nie spotkałem sie z bardzo wadliwa:)
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin