REKLAMA
Witam
Jak widzicie jestem tutaj nowy, jeżdżę benzynową, jedenastoletnią Meganką, ale powoli rozglądam się za jakimś bardziej oszczędniejszym samochodem. Mam nadzieje, że osoby wypowiadające sie na tym forum zasugerują mi jakieś ciekawe propozycje .
Po pierwsze to co jest najważniejsze, czyli ekonomia. Zależy mi na tym by autko mało spalało, także wydaję mi się, że diesle z funkcją common rail są chyba najlepszym wyborem . Awaryjność to kolejna rzecz, która mnie dość interesuje. Ważne by samochód mało się psuł, a broń boże by dana usterka nie unieruchomiła mi auta (kiepskie elementy silnika) , lub popsuła coś co sprawi, że pojazd będzie stwarzał zagrożenie w prowadzeniu (słabe hamulce, słaby układ kierowniczy). Ważne też jest bezpieczeństwo i komfort jazdy. Chciałbym by pojazd nie był mniejszy, od tego co mam obecnie czyli Megane hatchback 5-drzwiowe. Głównie interesują mnie samochody hatchback'i pięciodrzwiowe (że względu na ich praktyczność) i rodowód europejski, np. Audi, renault, peugeot, vw itp. Auto nie ma być starsze niż z 2002 roku. Fajnie jakby samochód posiadał komputer pokładowy, który by pokazywał aktualnie średnie spalanie i ilość kilometrów jakich mogę jeszcze przejechać na danym zużyciu paliwa, ale to nie jest, aż tak ważne .
To co nie jest dla mnie ważne to moc silnika. Nie potrzebuje szybkiego auto (mało wyprzedam) i jakoś nie kręcą mnie zawrotne prędkości . Wygląd też nie jest najważniejszy, choć fajnie jakby dobrze się prezentowało .
Zastanawiałem się nad Megane 2, bo jest bardzo oszczędne i bezpieczne, ale podobno często się psuje elektronika, a i może się zepsuć silnik dieslowki, za które słono można zapłacić za naprawę. Focus mimo, że nie jest europejski zaciekawił mnie . Podobno mało się psuje i tez dość mało pali, a i fajnie wygląda:D. Mimo wszystko nie wiem jakie auto wybrać, a chciałbym kupić pojazd do 25000 zł.
Za jakieś sugestie, rady itp. Serdecznie dziękuję!.