Ekonomiczne autko

23 Maj 2010, 00:24

To jest mistrzostwo swiata ;)
[link do oferty na Allegro wygasł]
szukam Autka :)
Czaki85
Nowicjusz

Miejscowość: Mikołów

31 Maj 2010, 09:54

baggy'ego miałem ale z wsk-ki '125

nastawiłem się na Felicię 1.3 BG Matiza albo Fiata CC BG , auto nie będzie jeździć w mieście a jedynie sporadycznie 'do miasta' a tak to po okolicy miejsca zam. (wieś)

odnośnie dokumentów może mi ktoś napisać co trzeba mieć przy zakupie, na co zwrócić szczególną uwagę, czego się wystrzegać itp. oraz odnośnie rejestracji też co jest potrzebne, ile to może mniej więcej kosztować itp.
dzięki
3dfuria.blogspot.com
kellyq
Nowicjusz

Miejscowość: Lubelskie

31 Maj 2010, 10:20

kellyq napisał(a): może mi ktoś napisać co trzeba mieć przy zakupie

Przy zakupie musisz miec swój DO i pamiętac nr.nip który nalezy wpisac w umowie
kupna-sprzedazy przy Twoim podpisie...
Sprzedający: musi Ci okazać DO i DR pojazdu.Zapisy w DO muszą być zgodne z
zapisami w DR.O takich sprawach jak nr.vin czy tabliczka znamionowa to chyba nie
muszę Ci pisać... :?: :?:
kellyq napisał(a):oraz odnośnie rejestracji też co jest potrzebne, ile to może mniej więcej kosztować itp.

Do rejestracji potrzebujesz:
1/ Orginał umowy kupna-sprzedazy
2/ Opłacony podatek 2% w US/jezeli wartość transakcji przekracza 1.000.-/
3/ DR z aktualnym bad.tech./nie moze być krótsze jak 30 dni/
4/ Swoj DO
Myślę ze to Ci wystarczy... :smile:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Cze 2010, 20:04

a czy z kartą pojazdu i rocznikami poniżej '98 to prawda
3dfuria.blogspot.com
kellyq
Nowicjusz

05 Cze 2010, 22:14

Tak to prawda :mrgreen: O co pytasz dokladnie?
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

08 Cze 2010, 12:16

dokładnie pytam o to czy starsze brum brumki jak '98 które nie mają karty muszą ją mieć wyrobioną za 5 stów?
A co możecie mi powiedzieć o lanosie 1.5 BG, znajomy go chwalił że jest bardzo żywotny
3dfuria.blogspot.com
kellyq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model AA – pierwszy samochód Toyoty powstał 85 lat temu
    Toyota AA, pierwszy model w historii największej japońskiej marki, jest starsza od samej firmy. Dokładnie o rok starsza. Kiichirō Toyoda uruchomił linię produkcyjną swojego pierwszego samochodu dokładnie w kwietniu 1936 roku. ...

08 Cze 2010, 12:45

Co do Lanosa to dobrze trafiłes :mrgreen: tak Lanos jest bardzo żywtony,jeśli dbasz o niego to zrobi spokojnie 300tys.km a nawet i więcej.Zresztą silniki 8V są niemal stworzone pod lpg (w Lanosie 1.5 8V 86KM).Jeśli masz pytania odnośnie Lanosa to zapraszam na priv.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2010, 20:51

a ewentualnie z diesela co byłoby godne uwagi z max silnikiem 1.8?
3dfuria.blogspot.com
kellyq
Nowicjusz

11 Cze 2010, 18:33

kellyq napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy i coś czuję po kościach, że nie raz jeszcze tu zajrzę.

Poszukuję ekonomicznego samochodu w cenie do 3k, paliwo nie gra roli ważne aby samochód mało palił. Skłaniał bym się ku opcjom małego silnika np. do 1.4 - 1.6 lub mniejszy . W tym przedziale cenowym widziałem kilka rozsądnych aut np. z mazd 323 można coś wybrać ale jak już wspomniałem chodzi głównie o spalanie. Jakie macie zdanie na ten temat? Czym powinienem się zainteresować?

Przy takich wymaganiach, ja celował bym na przykład w:

[link do oferty na Allegro wygasł] (może nie jest najpiękniejszy, ale zadbana sztuka będzie mało palić, niegdyś był uznawany za jednego z najoszczędniejszych samochodów z silnikiem diesla... z tym, że to było kiedyś :) dlatego ważne, aby znaleźć zadbaną sztukę, co w sumie tyczy się każdego samochodu :roll: )

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (to chyba najbardziej ekonomiczna opcja, być może nie jest zbyt bezpieczny, ale rekompensuje to [o ile można tak napisać] niskim spalaniem)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Sporo propozycji z gazem, ale akurat o tych samochodach (mniej więcej za taką kwotę pieniędzy) słyszałem, że raczej nie sprawiają problemów z instalacjami gazowymi.

Skoro jesteśmy w tematach niskiego spalania, to można wymienić jeszcze jedną propozycję: Daihatsu Charade
Ten wynalazek ma litrowy silnik diesla (benzynowe również posiadał) i jeśli jest zadbany to pali baaaaaardzo niewiele. Przy tym niestety jest okrutnie wolny... i trochę brzydki :P W sumie mało znany samochód.

Generalnie przy wyborze najlepiej nie patrzeć na pierdoły typu rocznik czy przebieg, bo to człowiekowi nic nie powie na temat kilkunastoletniego samochodu za 3000zł (nikt nie wie jak był traktowany - nieważne czy 1990r. czy 1998r., nikt nie wie czy licznik nie był kręcony itd.). Tylko stan techniczny się liczy :cool:

kellyq napisał(a):a ewentualnie z diesela co byłoby godne uwagi z max silnikiem 1.8?

Do tej pojemności, stare Mazdy 323 miały dobre silniki diesla.
http://autofoto.pl/blogs/globy/archive/ ... lekot.aspx

No i 1.6L od VW (np. w Golfie 2)

itp.
Ostatnio edytowany przez Hardaway 11 Cze 2010, 18:56, edytowano w sumie 3 razy
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

11 Cze 2010, 18:42

Ze swej strony dorzuciłbym suzuki swift. Małe, niezawodne autko, które wiele potrafi wytrzymać. Dla ceniących małe spalanie polecam 1.0 ale proszę nie liczyć na oszałamiające osiągi. Dużo lepszą propozycją jest silnik 1.3 który ze względu na małą masę auta daje bardzo dobre osiągi, ale spala troszkę więcej.

np:
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

13 Cze 2010, 14:34

dzięki za wskazówki, fundusze urosły do ok 4,5k, teraz sam już nie wiem co wybrać, w zasadzie kilku znajomych przekonało mnie do tego że skoro mało będzie nim jeżdżone to nie ma sensu bawić się w LPG tylko kupić dobrego diesela do max 1800ccm, który spali te 5-6 litrów ON ale za to będzie bezawaryjny i posłuży dobrych kilka lat zanim zmienię na coś innego.
3dfuria.blogspot.com
kellyq
Nowicjusz

13 Cze 2010, 15:16

To już bym wolał zostać przy tym lpg ponieważ diesla opłaca sie wtedy brać gdy autem jeżdzisz dużo (co najmniej 25-30tys.km rocznie).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012