kellyq napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy i coś czuję po kościach, że nie raz jeszcze tu zajrzę.
Poszukuję ekonomicznego samochodu w cenie do 3k, paliwo nie gra roli ważne aby samochód mało palił. Skłaniał bym się ku opcjom małego silnika np. do 1.4 - 1.6 lub mniejszy . W tym przedziale cenowym widziałem kilka rozsądnych aut np. z mazd 323 można coś wybrać ale jak już wspomniałem chodzi głównie o spalanie. Jakie macie zdanie na ten temat? Czym powinienem się zainteresować?
Przy takich wymaganiach, ja celował bym na przykład w:
[link do oferty na Allegro wygasł] (może nie jest najpiękniejszy, ale zadbana sztuka będzie mało palić, niegdyś był uznawany za jednego z najoszczędniejszych samochodów z silnikiem diesla... z tym, że to było kiedyś
![Smile :)]()
dlatego ważne, aby znaleźć zadbaną sztukę, co w sumie tyczy się każdego samochodu
![Rolling Eyes :roll:]()
)
[link do oferty na Allegro wygasł][link do ogłoszenia na Otomoto wygasł][link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (to chyba najbardziej ekonomiczna opcja, być może nie jest zbyt bezpieczny, ale rekompensuje to [o ile można tak napisać] niskim spalaniem)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Sporo propozycji z gazem, ale akurat o tych samochodach (mniej więcej za taką kwotę pieniędzy) słyszałem, że raczej nie sprawiają problemów z instalacjami gazowymi.
Skoro jesteśmy w tematach niskiego spalania, to można wymienić jeszcze jedną propozycję: Daihatsu Charade
[link do oferty na Allegro wygasł]Ten wynalazek ma litrowy silnik diesla (benzynowe również posiadał) i jeśli jest zadbany to pali baaaaaardzo niewiele. Przy tym niestety jest okrutnie wolny... i trochę brzydki
![Razz :P]()
W sumie mało znany samochód.
Generalnie przy wyborze najlepiej nie patrzeć na pierdoły typu rocznik czy przebieg, bo to człowiekowi nic nie powie na temat kilkunastoletniego samochodu za 3000zł (nikt nie wie jak był traktowany - nieważne czy 1990r. czy 1998r., nikt nie wie czy licznik nie był kręcony itd.). Tylko stan techniczny się liczy
![Cool :cool:]()
kellyq napisał(a):a ewentualnie z diesela co byłoby godne uwagi z max silnikiem 1.8?
Do tej pojemności, stare Mazdy 323 miały dobre silniki diesla.
http://autofoto.pl/blogs/globy/archive/ ... lekot.aspx
No i 1.6L od VW (np. w Golfie 2)
itp.