Focus1 czy Astra2 - który tańszy w użyciu?

12 Cze 2010, 19:32

Cześć, witam wszystkich

Mam do dyspozycji 15 tysięcy i po długich poszukiwaniach wiem już że chcę kupić Astrę 2 lub Focusa 1, obydwa 1.6 w benzynie. W obydwu jeździ się bardzo przyjemnie, obydwa podobnie palą, ale mam pytanie - jak oceniacie awaryjność i koszt napraw dla obydwu modeli?

Na tej podstawie będę chciał się zdecydować na jeden z nich, proszę o radę

Pozdrawiam
Bielu
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

12 Cze 2010, 21:23

Nie wiem jak wypadają one w statystykach, ale podejrzewam że poziom trwałości mają na podobnym poziomie. Astra ma lepsze zabezpieczenie antykorozyjne, więc dla Astry za to + :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

12 Cze 2010, 22:09

Właściwie to jeden dziad. Koszty części są podobne. Astra nie rdzewieje tak jak Focus. Spalanie też niemal takie samo, więc właściwie to kwestia gustu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Cze 2010, 22:45

Koszty - jeden pies ale Focus bardziej komfortowy i ładniejszy. Za to Aśka nie zna rdzy (nie bita).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Cze 2010, 08:09

Ja moge tylko potwierdzić to co koledzy wyżej napisali,Aśka nie zna rdzy w przeciwieństwie do Foki a reszta to już jeden pies a więc wybór zależy tylko od kwesti gustu.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Cze 2010, 10:09

Dzięki za wskazówki. Mam okazję już dzisiaj jechać po auto z tego ogłoszenia, napiszcie czy warto po zdjęciach

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bielu
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy Actros a’la Swanski - "Truck & Art"
    Nowy Actros jest znany nie tylko ze swoich osiągów i niskiego spalania, ale również z drapieżnego wyglądu i nowoczesnego designu. Paweł "Swanski" Kozłowski postanowił dodatkowo podkreślić te cechy pojazdu, ozdabiając ...

13 Cze 2010, 10:37

Na moje oko wygląda ok. Pierwszy właściciel. Przebieg w miarę realny. Tylko dlaczego nie zaznaczył "bezwypadkowy"? czyżby auto po przejściach? No ale jak nie masz daleko to możesz podjechać obejrzeć :)
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

13 Cze 2010, 10:38

Wygląda wporządku,w dodatku ten Focus jest od jakiegoś handlarza bo na blachach jaworznickich czyli z mojej mieściny no i 1właściciel jest napewno bo auto ma 1rejestracje luty 2003r a my jak kupowaliśmy Lanosa w styczniu 2003r to mamy blachy 13341 a więc auto było rejestrowane nie długo po naszym Lanosie.Moim zdaniem warto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012