Ekonomiczne auto do 10-12tyś zł

17 Lut 2014, 16:17

Skoro Corolla i Lanos za duże to może Colt, Seat Arosa albo vw Lupo ? to już są małe samochody ;)
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
0

17 Lut 2014, 16:48

Wiesz... na razie lista potem analiza.
Później może jacyś znajomi którzy mają takie modele i dadzą mi usiąść za kierownicą.
Może się okazać że np. Lanos wcale za wielki nie jest - z nim nie miałem styczności.
Natomiast w Corolli siedziałem i miałem dziwne wrażenie że nadwozie jest większe od podwozia... :wink:
tegies
Początkujący

Auto: Honda
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2002
0

17 Lut 2014, 17:09

Lanos nie sprawia wrażenia dużego samochodu, golf czy chociaż civic VI wydawały mi się większe, także sprawdz, po jazda na lpg i ewentualne naprawy to śmieszne koszta.
airton
Początkujący

Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 28 04 2013
Auto: szukam
0

17 Lut 2014, 17:17

A Ibiza?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

17 Lut 2014, 17:45

Jeśli okazało by się że tak źle w czymś większym się nie czuję to jednak wolałbym Civicę VI kupić niż Ibizę.
Miałem okazję poprowadzić krótko: Corolla, Panda, Astra, Espero, Polo, Fiesta, Micra i coś tam jeszcze w krótkich epizodach.
Głupio się przyznać ale najlepiej czułem się w... Nissanie Micra :oops: - mały ale w sumie przestrzenny choć prowadziło się go nieco dziwnie. Nieźle jechało mi się w Pandzie ale linia mi jakoś nie podchodzi. Astra i Espero to na początek za duże dla mnie... przynajmniej tak mi wyszło po samopoczuciu w trasie jaką nimi zrobiłem.
Ja z tych co chyba muszą wsiąść i pojechać aby się przekonać, które pasuje.
Auto może być super ale jak źle się w nim czuję to nie ma siły... nie chcę się męczyć albo na siłę przekonywać że dobrze zakupiłem.
tegies
Początkujący

0

17 Lut 2014, 18:27

wielkość auta to kwestia przyzwyczajenia... jak na początku wsiadałem do Octavii to też mi się dziwnie jeździło ale teraz po niedługim czasie męczę się jeżdżąc czymś małym tak jak mój Golf. A trochę większe auto jest zdecydowanie praktyczniejsze ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

17 Lut 2014, 18:47

Tak, doskonale to rozumiem.
Tyle że weź pod uwagę że 80% czasu auto będzie woziło mnie tylko do pracy. Nie będę raczej jeździł rekreacyjnie - dlatego na początek w mniejszym lepiej się czuję (na początku wrażenie większej kontroli). Astra i Espero to u mnie trasa około 200km (tylko... i aż) i to nie było przyjemne dla mnie.
Auto chce kupić nie z zamiarem zajeżdżenia go, a z zamiarem spróbowania (a potem zakupu czegoś lepszego, stąd niski próg kwotowy z naciskiem im mniej tym lepiej... w granicach rozsądku oczywiście). Do tej pory na prawdę jeździłem niewiele, tylko wtedy jak mnie ktoś poprosił o podwiezienie/zawiezienie :oops:
Dlatego skupiam się na segmencie A/B. Z czasem dojrzeję (mam nadzieję) do czegoś większego.
tegies
Początkujący

0

16 Maj 2014, 06:46

Budżet mi niestety nieoczekiwanie się skurczył :(
Teraz pozostało coś do 9k zł.
Dziękuję za wszystkie typy i wypowiedzi.
Po przemyśleniach wybór padł na Clio II po liftingu, ten temat można zamknąć.

Jeśli przyjdzie czas na zakup założę nowy temat z prośba o rzut fachowym okiem i ocenę egzemplarzy.
tegies
Początkujący

0

16 Maj 2014, 13:26

A więc zamykam