Ekonomiczne auto do 13 tys zł, co polecacie? Proszę o pomoc.

03 Maj 2010, 14:54

Witam forumowiczów!
Mam do Was mega pytanie, ponieważ samemu ciężko mi podjąć decyzję;
mianowicie planuje kupić auto do max 13 tysi i chciałbym, żeby było ekonimiczne pod względem spalania (wole diesla, ale jeśli ma to być dobra benzyna+LPG to też spoko) oraz dostępności i cen części itp, wersja sedan lub kombi.
No i rocznik w granicach 10-latka. Wiadomo, że im nowszy tym lepszy :wink:
VW Passat , Nissan Primera lub Almera, Opel Vectra B lub Astra II, Volvo V40 czy Mazda 626 badz Audi A4?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
Mikson88
Nowicjusz

Miejscowość: Hel

03 Maj 2010, 23:08

Jeżeli chodzi o w miarę tanie jeżdżenie, tak aby samochód się nie psuł, to z Twoich typów ja wybieram Mazdę 626, Nissana Almerę lub Primerę wszystko z silnikami benzynowymi (i to takimi koło 2 litrów) z instalacją gazową.
Zależy jeszcze ile robisz rocznego przebiegu. Jak ok. 10 tys. km to kupuj auto z już założoną instalacją gazową. Jak więcej to możesz bawić się w zakładanie instalacji samodzielnie, ale pamiętaj - nie oszczędzaj na instalacji, bo to się na Tobie zemści.

Passata, A4 odrzucam, bo tak ciężko jest znaleźć dobry egzemplarz, że chyba nawet szkoda szukać. Alternatywą w dieslu jest jeszcze Volvo, ale kupowanie starego diesla to jedno wielkie ryzyko. Moim zdaniem lepiej kupić benzynę i dać ją do gazu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Maj 2010, 10:44

Rozumiem.
A co z silnikami diesla w nissanach? Z tego co chociazby na allegro widzialem i czytalem, to diesle tez nie pala duzo.
Czy jak japonczyk to tylko benzyna + LPG?
Moj znajomy ma wlasnie mazde 626 benzyna+LPG i chwali sobie, ze malo pali, okolo 50 zl na 300 km, to mozliwe?
Pozdro!
Mikson88
Nowicjusz

Miejscowość: Hel

14 Sie 2010, 18:31

Kup sobie male autko Peel
pewno niecale 3l na 100 :>
kosteczko
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

12 Sty 2011, 01:34

Witam
A ja bym polecał Astre II auto ładnie sie prezentuje 1600+lpg i jazda ekonomiczna 101 koni wiec nie zamula . Pozdrawiam
lasotaa
Nowicjusz

Miejscowość: Leszno

12 Sty 2011, 08:42

Myślisz że od maja tamtego roku auto nie zostało kupione?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

14 Sty 2011, 08:38

Astra II to faktycznie dobra opcja,ładny i przestronny kompakt. Pozostaje tylko kwestia wyboru odpowiedniego silnika.
MotoTechnic
Początkujący

Miejscowość: Kraków