Kupno samochodu

03 Sty 2011, 11:34

Jestem tu nowy więc na wstępie witam Wszystkich.

Mój problem z kupnem samochodu jest "przyszłościowy",ale już w tej chwili chciałbym ustalić w jakim kierunku mam iść.
W niedalekim czasie (mam nadzieję) planuję kupić auto do kwoty około 20 tys PLN.Dobrze było by taniej bo jeszcze dochodzi obsługa na wstępie ale rozważę wszystkie opcje.Problem polega na tym,że musi spełnić "parę" wymagań :wink: ...I tu właśnie jest problem.Do rzeczy...Auto zostanie z moją rodziną (na razie jedno dziecko...ale za jakiś czas może drugie) przez długie lata albo do zajeżdżenia dlatego chciałbym,żeby był to w miarę młody rocznik,możliwie najmniej awaryjny,ekonomiczny,chociaż z lekkim pazurem jeżeli chodzi o zbieranie się oraz w miarę wyposażony,nie za ciasny w środku,w miarę tani w utrzymaniu i eksploatacji oraz bezpieczny (przez kilka lat dojeżdżam do pracy i włos na głowie się jeży co niektórzy kierowcy ćwiczą),przebieg...napiszę może tyle,żeby był w miarę realny :wink: .Nie mam sprecyzowanego zdania co do rodzaju paliwa,chociaż gazu wolałbym uniknąć.Nie znam nikogo kto nie narzekałby na LPG w swoim aucie (chociaż to pewnie kwestia instalacji,montażu itp,itd...).

Przejrzałem chyba wszystko co oferuje Allegro i nie wiem co myśleć.Dość poważnie myślałem o Oplu Corsie C i jeszcze poważniej o Oplu Zafirze A (od jakiegoś czasu choruję na to auto :oops: ).Przewinął mi się jeszcze przez głowę Ford Focus Mk1,Ford Mondeo Mk3,Ford Fusion (też miałem dość poważne przemyślenia na temat tego auta).Było tego dużo więcej.Nawet nie pamiętam dokładnie co przeglądałem...

I tu zadaję pytanie...Czy można coś za te pieniądze kupić co wejdzie chociaż częściowo w te wymagania?
PeeBee

0

03 Sty 2011, 11:56

Trudno kupić auto wymarzone i bez wad teraz rynek przesycony złomami... ale szukaj oglądaj a na pewno coś znajdziesz... z tych co podałeś to zafira bedzie w sam raz jak zwiekszysz rodzine to sie pomiescicie... :razz: 2.0dti to udany silnik i mocowo wystarczy do normalnej jazdy szukaj młodego w miare z polskiego salonu dokładnie obejrzyj zainwestuj w dobry przegląd a bedzie ok Powodzenia
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
0

03 Sty 2011, 12:03

Ehhh...No właśnie.Trudno dzisiaj o pewne auto.A to ważne,zwłaszcza gdy chce się je zostawić do końca jego dni...Z polskiego salonu nie ma za dużo ofert sprzedaży.Przeważają mniejsze samochody.
PeeBee

0

03 Sty 2011, 12:22

Corsa - bezpieczne, wygodne auto z pazurem :roll:

Zafira najlepsza z tych co wymieniłeś.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie
0

03 Sty 2011, 12:43

Corsa za mała jako auto rodzinne koledze pewnie nie chodzi o "pazur"typu 2,3 do odciecia tylko o dynamiczne w miare auto do normalnej jazdy..... sprowadzone też pooglądaj nie maja dobrej opini krecone liczniki ale wiem z doświadczenia ze są bardziej zadbane i mniej wytluczone przez nasze wspaniałe drogi :razz: a wogóle najlepiej kupować auta na 3 lata i bastępne tracisz pieniedzy troche ale w póżniejszych naprawach zaoszczedzisz
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
0

03 Sty 2011, 13:04

Niestety,Corsa C spełnia tylko mała część z moich wymagań ale podoba mi się.Nie wykluczam oczywiście aut sprowadzonych.Jestem też otwarty na Wasze propozycje...

Wiem,że bezpiecznie było by kupić auto nowe lub używane na 2-3 lata,ale fakty są takie,że ani na nowe ani na zmianę samochodu w ciągu 2-3 lat nie będzie mnie stać.Dlatego moje kryteria są takie a nie inne.Wiem też,że będę musiał iść na pewne kompromisy i godzę się z tym.
PeeBee

0

03 Sty 2011, 13:41

Klasa kompakt w kombi to minimum dla rodziny dlatego Corsa C choć ładna i mało awaryjna odpada tak samo jak wszelkiej maści Fabie, Polówki, Ibizy/Cordoby ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

03 Sty 2011, 15:49

Czyli za jakimi autami polecacie się rozejrzeć i jakimi kryteriami się kierować?
PeeBee

0

03 Sty 2011, 18:23

Do 20 tys spokojnie znajdziesz Volvo V40 po lifcie z silnikiem 1.9 w dieslu. Ja go posiadam od 3 lat, a od 5 w rodzinie. Przez ten czas miał tylko problem z zaworem EGR. Reszta to tylko materiały eksploatacyjne, czyli klocki, oleje, filtry, i raz na 1,5 roku łączniki stabilizatora ( 2 szt - 150 zł z wymianą ). Auto bezproblemowe na prawdę i właśnie wydaje się, że długo jeszcze pojeździ. No i na rodzinne się nadaje :) A z tych co wymieniłeś to tylko Zafira.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

03 Sty 2011, 19:35

Zafira bdb. dobry pomysł :grin: jak będziesz takiego szukał to polecam ci forum
http://www.zafiraklub.pl/forum/
tam jest paru łebskich chłopaków i na 100% znają się na tych autach ,szczególnie polecam Lorry -iego
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014
0

03 Sty 2011, 20:10

Dzięki bardzo.Ostatnio odwiedziłem online ten klub (bardzo rzeczowy-takie miałem wrażenie),oraz oglądałem na Allegro Volvo V40.Też zapadł mi w pamięć.
Mam właśnie dylemat jakiego typu nadwozia szukać,od czego zacząć...najbardziej przemawia do mnie sedan i minivan (postury Zafiry).Mam wrażenie,że "Zośka" łączy to wszystko (jest dość mała,nie jest typowym vanem ale jednocześnie jest troszkę większa niż przeciętny sedan).
Może to dziwne ale najbardziej jestem nastawiony na markę Opel.

Możecie napisać coś o jakości nadwozia i silnikach benzynowych,benzynowych + gaz i dieslach Opla?I jak jest z cenami części?

Oczywiście słucham Waszych dalszych propozycji.
PeeBee

0

03 Sty 2011, 20:18

Pytaj na forum zośki ale jak kupisz zadbany egzemplarz to nie będziesz żałował ,ja miałem 5 Opli, w tym 4 Omegi od A do tzw. C czyli po lifcie i 1 astra 1,6 16V ,wszystko było zawsze zagazowane ,co do częsci kiedyś były dosyć drogie ,teraz jest odwrotnie.
czeslaw555
Zaawansowany

0

03 Sty 2011, 21:00

Jeżeli chodzi o Ople to miałem jeszcze na uwadze Vectre B i Omege B oba przed jak i po lifcie.
Z tym,że Omega to duże auto i obawiam się zużycia paliwa a Vectra...no cóż...królowała w mojej głowie na samym początku poszukiwań :smile: ...
PeeBee

0

03 Sty 2011, 22:03

moje omegi palił po mieście 13-15 litrów na trasie 8,5-10 litrów
czeslaw555
Zaawansowany

0

06 Sty 2011, 16:24

Jeżeli ma to byc samochód rodziny,to z pewnością lepsza od Corsy będzie Zafira z dużym i przestronnym bagażnikiem. Astra byłaby dobra jako kompakt dla 2 osób,ale czy sprawdzi się jako samochód rodzinny? Wg mnie nie.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
0