Ekonomiczne auto do 25k lub 40k

19 Cze 2018, 08:51

Cześć!
W styczniu planuję zakup nowego auta - obecne będzie używała moja Dziewczyna.
Rozważam jeszcze dwa budżety pierwszy to 25 000, drugi to 40 000.

Autem będę głównie jeździł do biura. Jakieś 140km dziennie, przez 3-4 dni w tygodniu. Dodatkowo raz w miesiącu pewnie jakiś wypad za miasto i raz-dwa razy w roku dłuższa trasa wakacyjna.
Zakładam, że rocznie będę robił około 14k-18k km.

Na czym mi zależy?
+ Auto wytrzymałe i niezawodne - zależy mi na tym, żebym auto przy odpowiednim użytkowaniu i utrzymaniu nie było typową skarbonką
+ Jako, że w styczniu urodzi nam się dziecko - auto musi być na tyle duże, by bez problemu przewieźć wózek, fotelik itd (najlepiej więc Kombi)
+ Byłoby super, gdyby auto dobrze współpracowało z gazem - zależy mi na ekonomicznym aucie, więc na bank będę je chciał przerobić na LPG
+ Skrzynia manualna lub automatyczna - bez znaczenia

Prowadzę DG i auto na pewno będę kupował na firmę, dlatego zastanawiam się, czy kupowac auto używane np. za 40-45k, które posłuży mi powiedzmy przez najbliższe 6-8 lat, czy kupić coś za 25k na 5-6 lat, co nie będzie robiło się rude :)

Nie jestem przywiązany do żadnej marki konkretnie. Z tego co przeglądałem forum, polecane są poniższe auta w tym przedziale: Honda Accord, Skoda Superp, Toyota Avensis 1.8, Skoda Octavia.

Jakie są Wasze opinie?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
At1x05
Obserwowany

Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Tonale - hybrid?
    Włoski producent przedstawił to auto na targach w 2019 roku i było ono nawet w Poznaniu na Motor Show. SUV ma bardzo ciekawy design i jak na razie jest to wersja koncepcyjna ale nie widać przeszkód żeby w niedalekiej ...