Ekonomiczne auto do 25k lub 40k

19 Cze 2018, 07:51

Cześć!
W styczniu planuję zakup nowego auta - obecne będzie używała moja Dziewczyna.
Rozważam jeszcze dwa budżety pierwszy to 25 000, drugi to 40 000.

Autem będę głównie jeździł do biura. Jakieś 140km dziennie, przez 3-4 dni w tygodniu. Dodatkowo raz w miesiącu pewnie jakiś wypad za miasto i raz-dwa razy w roku dłuższa trasa wakacyjna.
Zakładam, że rocznie będę robił około 14k-18k km.

Na czym mi zależy?
+ Auto wytrzymałe i niezawodne - zależy mi na tym, żebym auto przy odpowiednim użytkowaniu i utrzymaniu nie było typową skarbonką
+ Jako, że w styczniu urodzi nam się dziecko - auto musi być na tyle duże, by bez problemu przewieźć wózek, fotelik itd (najlepiej więc Kombi)
+ Byłoby super, gdyby auto dobrze współpracowało z gazem - zależy mi na ekonomicznym aucie, więc na bank będę je chciał przerobić na LPG
+ Skrzynia manualna lub automatyczna - bez znaczenia

Prowadzę DG i auto na pewno będę kupował na firmę, dlatego zastanawiam się, czy kupowac auto używane np. za 40-45k, które posłuży mi powiedzmy przez najbliższe 6-8 lat, czy kupić coś za 25k na 5-6 lat, co nie będzie robiło się rude :)

Nie jestem przywiązany do żadnej marki konkretnie. Z tego co przeglądałem forum, polecane są poniższe auta w tym przedziale: Honda Accord, Skoda Superp, Toyota Avensis 1.8, Skoda Octavia.

Jakie są Wasze opinie?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
At1x05
Obserwowany

Auto: Opel Astra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...
    Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...