Ekonomiczne auto do 6-7 tys. +LPG

21 Maj 2011, 13:56

Witam wszystkich serdecznie. Przeglądam to forum już od dłuższego czasu, zwłaszcza ten dział. Zarejestrowałem się, bo przychodzi teraz kolej na to żebym ja zaopatrzył się w samochód. Jest wiele tematów o podobnych kryteriach do moich, lecz wolę powymieniać zdania w swoim temacie.

Budżet jakim dysponuję to jakieś 6-7 tysięcy.
Czego oczekuję od samochodu?

• Ekonomiczny, gdyż samochód będzie służył mi do jazdy do szkoły. Droga przez wioski więc mniej więcej to będzie trasa, jedynie 5 km przez małe miasto, gdzie napotkam jedynie 2xświatła, poza tym prosta droga. Chcę żebym mógł autem przejechać 100 km za max 30 zł przy ekonomicznej jeździe, nie zamierzam szaleć.
Chyba najlepiej szukać czegoś w sekwencji, nie?
Ponad 1000 km miesięcznie będę wyrabiał.

• Chcę pojeździć nim kilka lat, żeby się nie rozsypał mi w czasie jazdy.

• Niech ma jakiś ładny wygląd, żelazkiem jeździć nie chcę. Przydałaby się również jakaś moc, lubię mieć świadomość, że mam zapas mocy.

Nie chcę propozycji jednego samochodu, wiadomo. Nie zawsze się znajdzie akurat taki. Wolę mieć na oku kilka modeli i wybrać z nich jakiś w najlepszym stanie.

Zaprezentuję te, które do tej pory ja miałem na oku. Choć nie wiem dokładnie jak z ekonomią, blachą i silnikiem mają. Prosiłbym więc żeby ci, którzy wiedzą zapoznali mnie z tymi autami. Do każdego auta chciałbym wiedzieć mnie więcej jakie jest spalanie w danym samochodzie na spokojny styl jazdy? Między którymi silnikami się rozglądać? Czy warto kupić?

Jeśli chodzi o bezwypadkowe samochody to mam znajomego w policji i będzie mógł sprawdzić po numerach jakie wypadki miał samochód.

Moje typy:

Honda Civic V

np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opel Tigra I

np. [link do oferty na Allegro wygasł]

Mazda 323F BA

Mazda MX-3

Tutaj nie wiem jak z podwoziem. Słyszałem, że zbyt niskie na polskie drogi, to prawda?

Seat Ibiza II

Fiat Punto I

No to chyba tyle z moich propozycji. Czekam na opinie, jakieś rady czy cokolwiek.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś chciał mi poświęcić trochę czasu i pomóc ;)
Pozdrawiam!
Dev
Nowicjusz

Miejscowość: Kraśnik

21 Maj 2011, 14:47

Po 1 pozdrawiam Kraśniczanina
Jak chcesz kupić z założonym LPG to tylko sekwencja i najlepiej zeby instalacja nie była zbyt wiekowa żeby nie było cyrków, dobrze byłoby sammeu założyć i mieć pewność ale wiadomo chodzi o budżet
Ja wybrałem Honde VI i mysle ze Tobie tez by sie spodobal wysokoobrotowy silnik z zapasem mocy. Ale zwalszcza w V moze byc problem z blacha. 323 tez sie chwali mx-3 bedzie paliło wiecej.
Ile gazu pali honda Ci nie powiem ale moj znajomy jezdzacy na codzien po krasniku na silniku 1.4 mowi ze 5.5l benzyny - mi po warszawie wychodzi 9l na tym samym silniku
Ogólnie dobrze celujesz wiec kieruj sie cena/wyposażeniem/wyglądem
Znajdz pare w okolicy i pojedz obejrzec (nie musisz kupować), zobaczysz jak Ci pasuje srodek i jak co jeździ potem zdecydujesz się na model
Ogladaj i wybieraj wybrzydzaj aż wpadnie coś z czego bedziesz zadowolony
Mówi się o bezawaryjności japońców dlatego polecałbym ten wybór ale jak trafisz na pechowy model to częsci beda droższe niż w Oplu czy Fiacie
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Maj 2011, 14:12

A czy w takiej cenie znajdę w dobrym stanie Civica VI na LPG? Bo chyba będzie ciężko :)
Prędzej znajdę Civica V w dobrym stanie.

Wypowie się ktoś jeszcze?
Dev
Nowicjusz

22 Maj 2011, 16:55

tak za 8 kupilbys wyposazona VI
nie ma kto dolożyć Ci 1-2 koła?
Choć V byś kupił końcówke produkcji jak dobrze poszukasz bedziesz na pewno zadowolony, celuj w coś poza silnikiem 1.3
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Maj 2011, 16:58

Dołożyć hmmm, zobaczymy.
No słyszałem właśnie, że 1.3 to trefne silniki w V, a 1.5 ma więcej mocy i nawet oszczędniejszy będzie.
Dev
Nowicjusz

23 Maj 2011, 12:11

Ja sprzedaje swoja tigre :] jak bys byl zainteresowany wszystko dziala i pewne autko, sam nim do pracy jezdze i malo pali tak wiec nie ma co lpg tam dawac
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

23 Maj 2011, 13:38

Żadne auto na benzynie nie pali na tyle mało, aby oszczędność na gazie nie miałaby w nim sensu.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

23 Maj 2011, 13:58

dervu napisał(a):Żadne auto na benzynie nie pali na tyle mało, aby oszczędność na gazie nie miałaby w nim sensu.

zalezy od przebiegow jakie sie robi jak tylko 10km dziennie to nie ma sensu
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

23 Maj 2011, 15:39

ile pali ci ta tigra na mieście?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Maj 2011, 17:47

s1ash napisał(a):Ja sprzedaje swoja tigre :] jak bys byl zainteresowany wszystko dziala i pewne autko, sam nim do pracy jezdze i malo pali tak wiec nie ma co lpg tam dawac

Będę dziennie pokonywał minimum 50 km więc różnica byłaby odczuwalna. A ile chcesz za swoją tigrę? Jaki silnik? Jakieś zdjęcia masz?
Dev
Nowicjusz

23 Maj 2011, 18:53

Jazda samochodem z LPG i tak będzie bardziej opłacalna od samej PB choćby jeździł tylko te 10 km. Znam wielu ludzi którzy jeżdżą tylko i wyłącznie na LPG i to niemało jeżdżą. Zawsze to różnica jak Ci na te 10 km spali paliwa za 2.40 zł a nie za 5.10 zł. Nie wiem jak dla kogo ale dla mnie to jest różnica i argument. Dlatego zakup samochodu w tej cenie z zamontowaną już instalacją LPG nawet na takie odcinki jednak się opłaci.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Maj 2011, 18:54

le okolo 3 km i tak zrobisz na pb a koszt instalacji nie jest maly mowie o firmowych gazowniach
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

23 Maj 2011, 19:43

Gdyby nie nasze udupy z rządu :evil: i ta pier.... akcyza podatek itp to benzyna była by max po 2 zł.
A tak zostało męczyć się na gazie a jak mówią auto to nie kuchenka by jezdziło na gazie.
Ciekawe kiedy nasi władcy wprowadza akcyzę na gaz i będzie nie po 2,4 a tak jak PB i On 5 zł
bo coraz więcej ludzi przechodzi na LPG a w budżecie wielka dziura.
Nie wiem czy się nie przenieś do Wenezueli tam benzyna kosztuje 50 groszy za litr :wink: .
slawob
Nowicjusz

Miejscowość: podbeskidzie