Witam wszystkich serdecznie. Przeglądam to forum już od dłuższego czasu, zwłaszcza ten dział. Zarejestrowałem się, bo przychodzi teraz kolej na to żebym ja zaopatrzył się w samochód. Jest wiele tematów o podobnych kryteriach do moich, lecz wolę powymieniać zdania w swoim temacie.
Budżet jakim dysponuję to jakieś
6-7 tysięcy.
Czego oczekuję od samochodu?
• Ekonomiczny, gdyż samochód będzie służył mi do jazdy do szkoły. Droga przez wioski więc mniej więcej to będzie trasa, jedynie 5 km przez małe miasto, gdzie napotkam jedynie 2xświatła, poza tym prosta droga. Chcę żebym mógł autem przejechać
100 km za max 30 zł przy ekonomicznej jeździe, nie zamierzam szaleć.
Chyba najlepiej szukać czegoś w sekwencji, nie?
Ponad 1000 km miesięcznie będę wyrabiał.
• Chcę pojeździć nim kilka lat, żeby się nie rozsypał mi w czasie jazdy.
• Niech ma jakiś ładny wygląd, żelazkiem jeździć nie chcę. Przydałaby się również jakaś moc, lubię mieć świadomość, że mam zapas mocy.
Nie chcę propozycji jednego samochodu, wiadomo. Nie zawsze się znajdzie akurat taki. Wolę mieć na oku kilka modeli i wybrać z nich jakiś w najlepszym stanie.
Zaprezentuję te, które do tej pory ja miałem na oku. Choć nie wiem dokładnie jak z ekonomią, blachą i silnikiem mają. Prosiłbym więc żeby ci, którzy wiedzą zapoznali mnie z tymi autami. Do każdego auta chciałbym wiedzieć mnie więcej
jakie jest spalanie w danym samochodzie na spokojny styl jazdy? Między którymi silnikami się rozglądać? Czy warto kupić?
Jeśli chodzi o bezwypadkowe samochody to mam znajomego w policji i będzie mógł sprawdzić po numerach jakie wypadki miał samochód.
Moje typy:
Honda Civic V
np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Opel Tigra I
np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Mazda 323F BA
np.
Mazda MX-3
np.
Tutaj nie wiem jak z podwoziem. Słyszałem, że zbyt niskie na polskie drogi, to prawda?
Seat Ibiza II
np.
Fiat Punto I
np.
No to chyba tyle z moich propozycji. Czekam na opinie, jakieś rady czy cokolwiek.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś chciał mi poświęcić trochę czasu i pomóc
Pozdrawiam!