Pierwszy samochód do 6-7tyś.

21 Maj 2011, 18:32

Witam wszystkich forumowiczow.Niedlugo chce sobie kupic pierwsze autko,ale zielonego pojecia nie mam na czym sie konkretnie ukierunkowac i szukac.Kwota jaka dysponuje to 6-7tyś zł.Moze byc gaz,benzyna min. 1.6 max. do poj. 1.8,diesle tez mile widziane.Ogolnie rozgladam sie za zwinnym hatchbackiem,ktorym mozna bedzie sie dynamicznie poruszac.Samochod bedzie sluzyl do dojazdow do szkoly i ogolnego poruszania sie.Zalezy mi tez aby jednak byl 2/3 drzwiowy gdyz patrzac na ceny to takie egzemplarze sa tansze.Ogolnie bylem juz nastawiony na wiele marek..Ford Focus 1.6,Honda Civic 1.4 lub. 1.5 , Renault Megane...Sam juz nie wiem co wybrac...Moze wy pomozecie mi drodzy forumowicze i pokazecie cos "nowego".Licze na odpowiedzi i opinie o tych autkach wyzej.Pozdrawiam !
Cruz9
Nowicjusz

Miejscowość: Bełchatów

21 Maj 2011, 23:48

W takim budżecie rozglądałbym się za Lanosem z silnikiem 1.5, 1.6; oplem astrą i vectra z silnikiem 1,6
Mam zepsuty klakson. Obserwuj środkowy palec u ręki.
S3bastjan
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów

22 Maj 2011, 14:09

jak ma byc zwinny do miasta to z tego co podales szukalbym Hondy Civic 1.4. zrywne i dosc malo pala, a przy tym (wg. mnie) cieszy oko xD tylko ze sa podatne na rdze...;/

ale nie bardziej niz wspomniane przez Ciebie megane...

a co do focusa to fajne auto ale bedzie mniej zrywne ale bardziej "rodzinne". co moze byc plusem jesli chcesz we wakacje sobie gdzies dalej pojezdzic zabierajac jeszcze pare osob ;D

Ale i tak mi sie wydaje ze lepiej Civic'a ;)
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

22 Maj 2011, 14:26

O Forda w tej cenie będzie ciężko. Honda była by najlepsza najlepiej poszukaj hatchbacka 3 drzwiowego tylko one i sedany były produkowane w Japonii. Hatchbacki 5 drzwiowe i kombi były produkowane w Anglii i to właśnie ich dotykał problem korozji.
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

22 Maj 2011, 17:45

No wlasnie Hania mi najbardziej pasuje bo fajnie wyglada z awaryjnoscia jak czytalem to tez nie bylo problemow.Standardowa wada to rdza na nadkolu wlasnie egzemplarze z Anglii lapia..Myslalem jeszcze nad Mitsubishi Colt cj0 z silniczkiem 1.6 lub 1.8.Co do Hani to szukalem 1.5 vtec i jeszcze tak zle nie bylo :) Jest w czym wybierac.Napiszcie mi jeszcze cos o tym Colcie oraz o innym samochodze Golfie 3 1.9TDI.

Przykład Hani : [link do oferty na Allegro wygasł]
Cruz9
Nowicjusz

22 Maj 2011, 17:52

dobrze myślisz
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...

22 Maj 2011, 18:15

Prosze jeszcze o opinie o Renault 19.
Cruz9
Nowicjusz

22 Maj 2011, 21:10

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

znalazłem taki model, jak coś to na gaz jeszcze starczy
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

23 Maj 2011, 19:51

Zdecydowalem sie na Honde Civic VI.Mozna zamknac :).
Cruz9
Nowicjusz