Ekonomiczne auto do szkoły

04 Gru 2012, 17:25

Witam jestem młodym kierowcą i chciałbym zakupić swoje pierwsze auto. To auto będzie przede wszystkim do dojazdów do szkoły do której mam ok. 25km w jedną stronę. Jestem z Łodzi szkołę mam w Głownie. Zastanawiałem się nad Matizem w gazie , na prawdę jestem dość zielony w tematach oszczędności aut i nie wiem zupełnie co kupić by było dość tanio maks do 5tys. I nie wiem także czy bardziej opłaca się gaz czy zwykłe PB. Będę sporo eksploatował auto bo do szkoły w dwie strony i jeszcze wiadomo że w weekendy na miasto czy gdzieś indziej więc na pewno nie będzie stało. Jeżeli nie podałem jakiejś ważnej informacji proszę pytać.
Matizo
Obserwowany

Auto: Nie mam

04 Gru 2012, 18:58

skoro jesteś uczniem to pewnie zależy Ci na ekonomii więc LPG jest najlepszym rozwiązaniem. No to ja tradycyjnie zaproponuję Fiata Punto, bardzo chwalonego na forum. Ale wolisz auto w wersji HB czy sedany też rozważasz? Za 5 tys super auta nie znajdziesz ale już pewien rynek jest, np ja planuję w tej kwocie kupić Audi 80 ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Gru 2012, 20:23

Zobacz jeszcze Peugeota 106 w dieslu, mało pali.
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin

04 Gru 2012, 20:52

Zbierasz same piątki ? To napisz do Mikołaja z prośbą o ekonomiczne wozidło :D
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

04 Gru 2012, 22:38

Zamiast Matiza wole Seicento,wrzucasz ładne alu i odrazu lepiej :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

05 Gru 2012, 08:21

Zapomniałem dodać dwóch istotnych rzeczy , po pierwsze ubezpieczenie chciałbym by było jak najtańsze ponieważ będę miał dołączone do mamy a ona ma zniżki ale nie maksymalne. Drugą ważną rzeczą by auto miało wspomaganie kierownicy.
Matizo
Obserwowany

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...

05 Gru 2012, 08:24

W Matizie czy Seicento nie potrzebujesz wspomagania,kierownica lekko chodzi i możesz kręcić nawet jednym palcem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback