Ekonomiczne auto w przedziale 10-16tyś

06 Lut 2020, 17:49

Cześć, piszę o poradę dot. kupna ekonomicznego auta w przedziale 10-16tyś pln.
Jestem studentem 3 roku medycyny, mieszkam 450km od domu, autostradą mi to zajmuje około 5h, aktualnie jeżdżę golfem IV 1.6 lpg natomiast chciałbym zmienić auto, nie mam co do niego zastrzeżeń bo po Wrocławiu jeździ się super, wszędzie się zmieszczę, mało pali a na trase jest idealny.
Mimo wszystko zaczynam bać się jeździć tym autem na taką dużą trasę, chcę zmienić samochód, nie musi to być 1.6 pod gaz.

Myślałem o golfie v 1.9 105 , również bardzo poważnie rozważam opcje poszukania jakiegoś passata b6 1.9 105 , miałem okazję jeździć tymi dwoma samochodami bo od września szukam nowego auta, natomiast realia co do kupna samochodu nie pozwalają mi nic znaleźć.
Mój ojciec odradza mi passata b6, głównie z prywatnych pobudek, nie umie nic konkretnego na temat auta powiedzieć, mi się jeździło nim dobrze, silnik słaby jak na taka "wielka budę" bo to odczułem jadąc tym autem ale mi to nie przeszkadza, ba... lubię takie auta, mam wrażenie ze mam lepszą kontrolę i po prostu przyjemniej mi się jeździ.

Co myślicie o tych samochodach ? ;
Seat Ibizia IV 1.4 (bodajze) 90 koni 4 drzwiowy
Seat Ibiza IV 1896 100koni 5 drzwiowy
Golf V 1.9 105
Passat b6 1.9 105
seat ibiza IV kombi 1.6 105 - ile to mogłoby palić? do tego gaz da rade założyć?

Co myślicie o tych samochodach ? Interesuje mnie cena części, ekonomiczność... - w miarę na ok poziomie co do powyższych samochodów.

Może proponujecie inne auta? które są ekonomiczne... i nie wyglądają dość staro, bo jednak chciałbym troche... się odświeżyć.
Granice co do kwoty podałem intuicyjnie, jeśli serio byłoby coś fajnego powyżej 16 ale do 20 to też bym się zastanowił.

Z góry dziękuje za rady ... kompletnie się nie znam na samochodach a chciałbym wreszcie mieć coś fajnego na dłużej .
Pozdrawiam
susatryme
Nowicjusz

07 Lut 2020, 11:27

susatryme napisał(a):Mimo wszystko zaczynam bać się jeździć tym autem na taką dużą trasę
Czyli nie jest taki idealny :) Myślisz że zmiana samochodu przy takim budżecie jaki masz nie będzie się wiązała z ryzykiem? Moim zdaniem jak masz fajnego zadbanego golfa który daje radę i jesteś z niego zadowolony poczekałbym trochę ze zmianą i odłożył więcej kasy. Następnie bym szukałbym czegoś sporo nowszego.

susatryme napisał(a):Co myślicie o tych samochodach ? Interesuje mnie cena części, ekonomiczność... - w miarę na ok poziomie co do powyższych samochodów.
Szczerze mówiąc to wszystkie auta które wymieniłeś są z grupy VAG.

Jak chcesz większe auto i w miarę ekonomiczne jak na swoją klasę a ma być ono większe od Golfa to poszukaj Avensisa 1.8 po 2006 roku i przejedź się nim (musisz ctylko trochę kasy dołożyć tak do 20tyś. powinieneś już coś znaleźć). Tu przykładowa oferta [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Warto je sprawdzić pod względem korozji w tylnej części podwozia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Lut 2020, 11:38

Pamiętaj, że większe auto (klasa wyżej) wiąże się zazwyczaj z większym komfortem ale i z większym spalaniem tj w mieście bo na trasie raczej tego nie odczujesz oraz kosztami części.

Jak często jeździsz do domu ? Bo tu warto by było się zastanowić czy lepszy będzie klekot czy lpg.

Jeśli ma być wygodnie i ekonomicznie to ja bym bez zastanawiania się brał Bravo JTD 1,9 150km. Bardzo fajnie się zbiera, fotele są wygodne a części jak każdy fiat czyli więcej wydasz w spożywczym niż u mechanika.

PRzykładowo. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W zależności od stanu ceny wahają się od 12 do 25k więc jest w czym wybierać.

Mając takie bravo do wyboru biorąc pod uwagę komfort i ekonomię nawet nie zastanawiałbym się nad golfem 5 czy passatem ale to moja subiektywna opinie.
e0hater
Początkujący

Auto: Toyota Corolla TS
Silnik: 1.8 Hybrid
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...