Pierwszy samochód do 5000zł

30 Sty 2020, 15:54

Witam, szukam swojego pierwszego samochodu i prosiłbym o pomoc w wyborze :) Samochód ma służyć głównie do dojazdów do szkoły 10km w jedna stronę oraz okazjonalnych tras 50-100km. Jeśli chodzi o wyposażenie zależy mi na klimatyzacji oraz niskim spalaniu. Na ten moment rozglądam się za Clio II, Fiestą MK6 oraz Polo IV.
Kilka interesujących mnie ofert z mojej okolicy (Żory +50km):

[link do oferty na Olx wygasł]
Maslo22
Obserwowany

30 Sty 2020, 22:09

Trzeba jeździć i oglądać. Autka w takiej kasie jeśli są coś warte to bardzo szybko schodzą.

Polo spoko.
Fiesta niby też ale na pewno nie kupiłbym jej z niesprawną klimą. Do tego korbki w drzwiach ale to już szczegół.
Druga fiesta ok (korbki :mrgreen: ). Na plus zimówki ale szkoda, że w bagażniku. Za miesiąc kończy się oc i zapewne właściciel niekoniecznie chce je płacić więc masz dobrą pozycję wyjściową w negocjacjach.
Clio od handlarza wygląda "normalnie". Coś było chyba robione przy progach więc warto sprawdzić czy ogarnięte porządnie czy po prostu zamalowane spray'em

Maslo22 napisał(a):m. Jeśli chodzi o wyposażenie zależy mi na klimatyzacji oraz niskim spalaniu.

Spalaniem możesz być niemiło rozczarowany. Malutki silniczek trzeba trochę pocisnąć żeby jechał, do tego obciążysz włączoną klimatyzacją i mocy nie będzie już wcale :mrgreen:
Nie wiem czy rozsądniej nie będzie poszukać czegoś z pojemnością 1.4-1.6 z gazikiem.

E:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Sty 2020, 11:34

Maslo22 napisał(a):Na ten moment rozglądam się za Clio II, Fiestą MK6 oraz Polo IV.

Przy tym budżecie trzeba brać coś co będzie w jak najlepszym stanie.

Co do linków:
1.Ok ale coś mi zalatuje handlarzem.
2.Trochę mi śmierdzi to ogłoszenie,sprzedaje po pół roku i niesprawna klima..
3.Ok.
4.Ładne ale własnie handlarz..

Invi napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/seat-ibiza-ii-benzyna-lpg-CID5-IDDhHWk.html#109492c4fd

1.4 60km w Seatach to to samo co w VW więc mają problem z zamarzającą odmą w zimie przez co potrafi wywalić olej poprzez bagnet.
Ibiza III w sensownym stanie do 5k jest praktycznie nie do dostania.

Ode mnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - klima w Yarisie to rzadkość ale spalanie w mieście trochę zaniżone.
[link do oferty na Olx wygasł] - od nowości w jednych rękach i do dzisiaj serwisowany w ASO co bardzo rzadko zdarza się przy tak tanich autach tylko brak klimy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sty 2020, 14:05

Ja bym proponował Yaris nawet jeśli by nie był idealny lakierniczo . Auto naprawdę nie do zajechania miałem kiedyś takie spalanie w mieście do 6L. Wizualnie było średnie ale silnik super. Zero awarii kupiłem z przebiegiem prawie 200tys a myślę że miała więcej teraz inna osoba w rodzinie tym pomyka i nawet trasy nad morze robi i ma na blacie już ponad 240tys bez ingerowania w silnik. Wiadomo właściwości jezdne średnie jak dla mnie to samo wizualnie ale coś za coś. Ewentualnie Grande Punto ale to już 1,5-3tys trzeba dołożyć. Dużo aut od tzw dziadków naprawdę w dobrym stanie z opłatami i innymi gadżetami opony itp.
PeCaDoR
Nowicjusz

06 Lut 2020, 14:25

Może Citroen Xsara Picasso? Auto u nas trochę niedoceniane.
Na pewno będzie wygodniejsze niż np. Toyota Yaris, na trasy też wygodniejsze.
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

06 Lut 2020, 17:29

Corsa 1.4/1.0 nie bardzo... zdecydowanie takim dobrym silnikiem będzie 1.2 :ok:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota NCSV – niezwykłe kombi w stylu coupe
    Toyota NCSV to wyjątkowy samochód koncepcyjny, który posiada cechy charakterystyczne dla coupe, sedanów oraz… kombi! Został zaprojektowany dla 30-latków końca lat 90., którzy zafascynowani ...

06 Lut 2020, 19:27

Marcel2727 napisał(a):Corsa 1.4/1.0 nie bardzo... zdecydowanie takim dobrym silnikiem będzie 1.2
co ma 1.2, czego nie ma 1.4 :?:

1.4 to optimum, żeby auto jakoś jeździło. A awaryjny wcale więcej nie jest. W tym budżecie i tak kwestia znalezienia auta w najlepszym stanie, nie ma co generalizować na modele i marki.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

06 Lut 2020, 19:27

Marcel2727 napisał(a):Corsa 1.4/1.0 nie bardzo... zdecydowanie takim dobrym silnikiem będzie 1.2
co ma 1.2, czego nie ma 1.4 :?:

1.4 to optimum, żeby auto jakoś jeździło. A awaryjny wcale więcej nie jest. W tym budżecie i tak kwestia znalezienia auta w najlepszym stanie, nie ma co generalizować na modele i marki.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

06 Lut 2020, 21:34

Z czego czytałem na tym forum to jest, to odpowiedni stosunek mocy do spalania.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Lut 2020, 23:09

tak, tyle że w autach do 5 tys. zł nie ma co wybrzydzać czy to 1.4 czy 1.2 czy 1.0, szuka się najlepszego stanu poszczególnego egzemplarza, a czy spali 6 7 czy 8 litrów ma raczej drugorzędne znaczenie, ważniejsza jest np. historia serwisowa eksploatacji danej jednostki przez właściciela, rozrząd, oleje, płyny
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

07 Lut 2020, 02:24

A kiedyś mnie opieprzono za polecenie silnika 1.0 w Corsie przy takiej samej kwocie :ok: Jak polecę Clio 1.4 i powiem, że jest lepszym wyborem od 1.6 to znowu się coś stanie i będzie to zła porada?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika