Ekonomiczne auto z dobrym przyśpieszeniem ~40k PLN

28 Lip 2021, 11:00

Witam wszystkich,

Rozglądam się za autem, ale mam kilka konkretnych wymagań i nie jestem pewien czy wszystkie da się spełnić.
Rocznie robię <20tys km, autem jeżdzę po dużym mieście i raz na miesiąc / dwa robię trasę 800km po autostradzie+drogi krajowe. Zależy mi na tym żeby auto się sprawnie zbierało z miejsca i dynamicznie przyspieszało przy wyprzedzaniu. Miło by było gdyby samochód nie był przy tym zbyt paliwożerny przy prędkości 140. Mam 182cm wzrostu, więc najmniejsze auta odpadają.
Koniecznie benzyna w automacie, segment, marka, typ nadwozia dowolne. Być może będę chciał założyć LPG.
Będę wdzięczny za wskazanie mi wartościowych modeli, dzięki!
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 11:41

stUniTZI napisał(a):Miło by było gdyby samochód nie był przy tym zbyt paliwożerny przy prędkości 140
Raczej powinieneś szukać samochodu który w mieście będzie oszczędny robiąc rzadko trasy. Bo to u będzie większa oszczędność.

Samochód powinien być moim zdaniem z segmentu C.

stUniTZI napisał(a):Być może będę chciał założyć LPG
Jakie spalanie w mieście jest dla Ciebie satysfakcjonujące?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Lip 2021, 12:26

Rokiko napisał(a):Raczej powinieneś szukać samochodu który w mieście będzie oszczędny robiąc rzadko trasy. Bo to u będzie większa oszczędność.

Cenna uwaga, dzięki!

Rokiko napisał(a):Jakie spalanie w mieście jest dla Ciebie satysfakcjonujące?

Wg komputera w obecnym aucie (crossover), wychodzi nieco ponad 9 w mieście. Fajnie by było zejść do 7.
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 12:49

7 litrów LPG w aucie o dobrym przyspieszeniu, automacie i klasie wyższej niż B? Jak znajdziesz to daj znać, też kupię :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Lip 2021, 13:34

galakty napisał(a):7 litrów LPG w aucie o dobrym przyspieszeniu, automacie i klasie wyższej niż B? Jak znajdziesz to daj znać, też kupię

Hehe, zdaję sobie sprawę że mogę wymagać zbyt wiele. Niestety nie orientuję się zbyt dobrze w samochodach :D
LPG jest totalnie opcjonalne.

Boję się że klasa B będzie za mała. Ale może się mylę? Chciałbym żeby z tyłu w miarę wygodnie zmieściły się dwie osoby mojego wzrostu.

Na razie rozważałem Volvo s60 II T4, ale silnik 1.6 w automacie pali podobno 10l w mieście, to więcej niż obecne auto.
Co do 'dobrego przyśpieszenia', to musi po prostu pozwolić pewnie wyprzedzać, nic szalonego. Może mogę rozważyć mniejszy silnik?
Poza tym co mi wpadło w oko - Skoda Superb II, Mazda 3 III Sedan przed liftingiem
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 13:54

A czym obecnie jeździsz ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus zrobił crossovera UX 250h z… czekolady
    Czy samochód może być słodki? Ależ oczywiście. I do tego wcale nie musi być filigranowym hatchbackiem. Wystarczy, że zostanie zrobiony z czekolady. Właśnie taki jest wyjątkowy UX 250h, którego Lexus stworzył ...

28 Lip 2021, 17:48

Cynerion napisał(a):A czym obecnie jeździsz ?

TRoc 1.5 benzyna manual.
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 18:44

Oj to chyba będziesz musiał poczekać na powstanie jakiejś nowej technologii w dziedzinie motoryzacji aby spełnić twoje wymagania. Rozumuem że masz 1.5 TSI 150km ?
A teraz chcesz większego i przy okazji cięższego co będzie mnie palić a o większej dynamice będąc przy tym benzyną ?
A czemu diesel nie ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014