Ekonomiczne auto za 15-20 tys.

06 Maj 2009, 17:46

Witam wszystkich,

Na początek kilka informacji na mój temat:
kobieta, lat 24, laik samochodowy, ma to być mój pierwszy samochód (prosiłabym wziąć pod uwagę informacje o mnie przy udzielaniu ewentualnych wskazówek)

Podstawowe założenia:

- cena: 15-20 tys. może być mniej:)
- rocznik: od 2000r.
- auto tanie w eksploatacji (małe spalanie, niski koszt części i napraw, mała awaryjność)
- estetyka pojazdu (wiem, że to kwestia gustu, ale wolałabym, żeby auto ładnie się prezentowało)

Modele nad którymi się zastanawiam:

- Toyota Yaris
- Volksvagen Polo
- Volksvagen Golf
- Skoda Fabia
- Mercedes klasy A (tu może być auto sprzed 2000 r.)
- Peugot 206
- Citroen C3

Oczywiście nie wykluczam zakupu auta spoza powyższej listy. Chętnie przyjmę sugestie i porady. Z góry dziękuję wszystkim dobrodusznym osobom, które zechcą pomóc zdezorientowanej kobiecie.

Pozdrawiam

ps. Co sądzicie konkretnie o tej ofercie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[ Dodano: Czw Maj 07, 2009 09:00 ]
Może jednak zechce ktoś pomóc zdezorientowanej kobietce:)
cluadi
Nowicjusz

Miejscowość: bd

07 Maj 2009, 12:41

Może Ford Fiesta? W tej cenie znajdziesz coś z rocznika 2004, a może 2005.

Jak ważna jest dla Ciebie moc silnika?
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

07 Maj 2009, 17:25

Polo/Golf z silnikiem SDI. Bezawaryjny muł (trochę wolny)
Joter
Aktywny

07 Maj 2009, 19:47

Polecam Opla Astrę II 1,7 DTI, przestronny i bardzo ekonomiczny samochód (u mnie średnie spalanie 4,8 ON/100 km) :wink:
Paweł_83
Nowicjusz

07 Maj 2009, 20:24

To w C3 bagażnik tak bajerancko się otwiera? Czy mi się coś pokiełbasioło?
wiem, że jest tak, że tylko dotykasz z tyłu klapy i bagażnik sam się otwiera, tak jakby miał tam fotokomórkę :) Nie pamiętam, czy to w Cytrynie, czy w nowym 207.

Dlaczego wszystkie sprowadzane auta mają 150 tys. km? :lol:
Ale akurat jak na 6-latka to przebieg 25 tys. km rocznie nie jest taki mały.

Na zdjęciach wygląda ładnie, jeżeli jest w dobrym stanie to pojeździsz sobie jakiś czas. Jasne, że pewniejszy byłby VW, Seat Ibiza, ale skoro podoba Ci się C3, to kupuj.

Ja bym za tą cenę kupił sobie Ibizę 1.9 TDI i ze 130 KM, choć są wersje słabsze.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Maj 2009, 22:56

Witam kolezanko ,a moze pomyśl o Audi A3 1.9 tdi,niskie spalanie,niezawodne silniki,ładny wygląd,ładnie i dobrze wykończona w środku.Za ok.18-20tys dostaniesz rocznik od 98-00.Pozdrawiam
zzbych1
Nowicjusz

Miejscowość: włocławek

07 Maj 2009, 23:11

Mam C3 z 2003 r. listopad w silniku 1,1 l kupiony w salonie.

Co roku serwis w ASO, przelatane coś koło 50k km, jedna awaria: łożysko przedniego koła (koszt 100 zł) + żarówki dwie. Moim zdaniem auto bezawaryjne, ale ten silnik to tragedia - muł straszny, za mała moc do tej bryły czyni go też nie ekonomicznym, na trasie pali tą piątkę na setę ale to przy emeryckiej jeździe do 100km/h. Polecam większy silnik, a już na 100% jakiego kolwiek diesla do C3 i samochód jak dla kobiety idealny. Co do klapy to ma taki przycisk pod tą listwą czarną, trzeba go delikatnie kliknąć wtedy klapa się odbezpiecza i podnosimy ręką normalnie..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość