Ekonomiczne auto za ok.15 tys.

26 Sty 2010, 12:44

Witam. Mam w planach zmianę auta z fiata cc na coś lepszego. Do dyspozycji mam ok. 15 tys.

Szukam auta które:
-jest w miarę nowe, wiem,ze za te pieniądze można kupić stare wielkie auto na full wypasie ale to nie dla mnie,
-w miarę bezawaryjne,
-ekonomiczne pod względem spalania jak i eksploatacji, części,

Zastanawiałem się nad Oplem Corsą C, silniik 1,2 twinport,ale znajomy mechanik odradza mi silnik ecotec ze względu na rzekomą awaryjność i łańcuch rozrządu. Bardzo podoba mi się Ford Focus, ale nie wiem jak wygląda sprawa kosztów eksploatacji,spalania,części zamiennych. Ostatnio wpadł mi do głowy również VW Polo. No i w sumie mam mały mętlik w głowie. Proszę o porady.
Spoke
Nowicjusz

Miejscowość: Chorzów

26 Sty 2010, 12:55

Spoke napisał(a):znajomy mechanik odradza mi silnik ecotec ze względu (...) łańcuch rozrządu.

Wszyscy chwalą auta na łańcuchu a Twój mechanik odradza? Ciekawostka...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Sty 2010, 12:59

Każdy mechanik ma swoje teorie i inne rzeczy chwali.

Tu masz spalanie jeśli chodzi o Forda Focusa
[link do autocentrum.pl wygasł]

Tu masz dane o Fordzie Focusie 1 generacji czyli od 1998-2005r.

A tu masz 2 generacji
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka

26 Sty 2010, 14:05

Jak ci się podoba focus to szukaj taki samochód.
daniel_
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętokrzyskie

26 Sty 2010, 17:03

15 tys. zł i auto segmentu B? Jak najbardziej słuszne zestawienie. Śmiało można kupować Corsę C, możesz sobie nawet powybierać wersję z mocniejszym silnikiem i lepszym wyposażeniem. Minusem tego modelu jest to, że wiele Opli Corsa jeździło jako auta firmowe, a aut firmowych nikt nie oszczędza.

Niezłą propozycją jest też VW Polo, ale jeszcze lepsza Seat Ibiza. Auto technologicznie jest takie samo jak Polo, ale tańsze, bo nie ma znaczku VW na masce.

Za te pieniądze możesz mieć także takie auta jak Ford Focus, czy Opel Astra II. Pytanie czy potrzebne Ci auta z wyższego segmentu? Będzie starsze, bardziej wysłużone i technicznie gorsze.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 18:11

Jeśli chcesz nowszy samochód będzie z niższej klasy. Ale jeżeli starszy to wyższe klasy.
Lukasz150
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Białostocka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymóg opon zimowych w Europie
    Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest wymóg jazdy na oponach sezonowych, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, Słowenia, ...

26 Sty 2010, 18:34

Dokladnie, wszystko zalezy od tego czego szukasz.... Jedni wola male auto ale mlode a inni starsze, renomowanej marki z duza przestrzenia i prestizem... i kazda z tych osob za 15 k zl moze spelnic swoje marzenia. W temacie Corsy C musisz tez uwazac na auta nie tylko firmowe ale ze szkol jazdy ! to jest prawdziwa zmora tego modelu ! duzo ich jezdzilo, obijane niemilosiernie byly... A moze Seat Ibiza? Ciekawe auto na bazie przeciez VW ....
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005