Pierwszy samochód do 17 tyś.

20 Sty 2010, 16:51

Witam.
Szukam jakiegoś auta na początek mojej przygody w roli kierowcy.
Może na początek coś co moze Was nakierować jakie auto jest mi potrzebne.
Jestem jeszcze nastolatkiem, autem głównie będę dojeżdżał do szkoły i do kobiety, rocznie będę robił do 12 000km rocznie
Szukam auta do 17tyś zł najlepiej w roczniku powyżej 1999
Nie szukam auta na rok albo dwa, chcę nim trochę pojeździć...

Czego oczekuję od auta?
Niskiej awaryjności
W miarę dynamicznego silnika
Ciekawego wyglądu

Zastanawiam się nad Fordem focusem, Skodą fabią, mazdą 626 i Peugeotem 206

Na pewno odpada golf i nic mnie nie przekona do tego auta bo kojarzy mi się jako auto dla dresa...

Proszę o pomoc ponieważ nie chcę się wpakować w jakieś bagno...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Sil3nt, 20 Sty 2010, 17:11, edytowano w sumie 1 raz
Sil3nt
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

20 Sty 2010, 17:06

Sil3nt napisał(a):Witam.
Szukam jakiegoś auta na początek mojej przygody w roli kierowcy.
Może na początek coś co moze Was nakierować jakie auto jest mi potrzebne.
Jestem jeszcze nastolatkiem, autem głównie będę dojeżdżał do szkoły i do kobiety, rocznie będę robił do 12 000km
Szukam auta do 17tyś zł najlepiej w roczniku powyżej 1999
Nie szukam auta na rok albo dwa, chcę nim trochę pojeździć...

Czego oczekuję od auta?
Niskiej awaryjności
W miarę dynamicznego silnika
Ciekawego wyglądu

Zastanawiam się nad Fordem focusem, Skodą fabią, mazdą 636 i Peugeotem 206

Na pewno odpada golf i nic mnie nie przekona do tego auta bo kojarzy mi się jako auto dla dresa...

Proszę o pomoc ponieważ nie chcę się wpakować w jakieś bagno...
Pozdrawiam

ford focus to tani plastikowy samochodzik, skoda fabia jeszcze gorsza, okropny wyglad, tandetne silniki mierna trakcja, peugeot 206 to bardzo nie udana konstrukcja i wiele mozna by o nim powiedziec i napewno niebeda to dobre rzeczy

mazdy 636 niema ;) ale jest za to mazda 626 :grin: bardzo fajny samochod, ale zamiast niej polecam ci mazde xedos 6 z silnikiem 2,0v6 za takie pieniadze znajdziesz egzemplarz w super stanie doinwestowany i jeszcze duzo na oplaty i paliwo zostanie

poza tym tak strzelam bo nie powiedziales czy to ma byc 3 czy 4 drzwiowy samochod, czy sedan czy hatchback , czy moze jakis sportowy coupe?
halsky11

20 Sty 2010, 17:16

nie zauważyłem błędu z mazdą :)
No to teraz nie wiem już kompletnie nic...
Może być sedan, hatchback lub coupe

EDIT:
a co możecie powiedzieć na temat audi A3?
Sil3nt
Nowicjusz

20 Sty 2010, 18:56

Pomyśl najpierw czego oczekujesz od samochodu. Czy ma być praktyczny czy może sportowy? Jak jeździsz sam to coupe może być. Coupe bardziej pasuje właśnie do młodego człowieka (nie ma jeszcze rodziny itp). Musisz pomyśleć co Ci się podoba. Wiele osób na pierwsze kryterium przy kupnie samochodu stawia wygląd, zachwycają się nad linią auta itp. Najważniejsze byś czuł się w nim dobrze i dobrze Ci się jeździło. Wolisz coś z mocniejszym silnikiem czy niekoniecznie? Większy silnik = większe ubezpieczenie i troche większe zużycie paliwa, mniejszy na odwrót, ale mocy nigdy nie za mało (tylko trzeba z głową jeździć). Po za tym nie napisałeś nic o tej Maździe Xedos którą zaproponował Ci kolega. Podoba Ci się?
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock

20 Sty 2010, 19:37

Klakier napisał(a):Pomyśl najpierw czego oczekujesz od samochodu. Czy ma być praktyczny czy może sportowy? Jak jeździsz sam to coupe może być. Coupe bardziej pasuje właśnie do młodego człowieka (nie ma jeszcze rodziny itp). Musisz pomyśleć co Ci się podoba. Wiele osób na pierwsze kryterium przy kupnie samochodu stawia wygląd, zachwycają się nad linią auta itp. Najważniejsze byś czuł się w nim dobrze i dobrze Ci się jeździło. Wolisz coś z mocniejszym silnikiem czy niekoniecznie? Większy silnik = większe ubezpieczenie i troche większe zużycie paliwa, mniejszy na odwrót, ale mocy nigdy nie za mało (tylko trzeba z głową jeździć). Po za tym nie napisałeś nic o tej Maździe Xedos którą zaproponował Ci kolega. Podoba Ci się?

Nie jestem wymagający, szukam auta które nie padnie po 2 latach.
zastanawiam się nad audi A3 i seatem ibizą (tą z rocznika 99-02)
Nie chce dużego auta bo nie jest mi potrzebne ale najlepiej 4/5 drzwiówka
xedos raczej odpada, prędzej już 626
Sil3nt
Nowicjusz

20 Sty 2010, 20:37

hehe co takie masz zniechęcenie do golfika ? a co do Seata to fajne autko małe i dynamiczne a za tą kase napewno byś wyrwał dobry egzemplarz polecam czywiscie Tdi.
Audi a3 masz wygodniejsze napewno od ibizy ale z dobrym rocznikiem to go nie dostaniesz
kamil3k1991
Nowicjusz

Miejscowość: ok Żywca

20 Sty 2010, 20:57

kamil3k1991 napisał(a):hehe co takie masz zniechęcenie do golfika ? a co do Seata to fajne autko małe i dynamiczne a za tą kase napewno byś wyrwał dobry egzemplarz polecam czywiscie Tdi.
Audi a3 masz wygodniejsze napewno od ibizy ale z dobrym rocznikiem to go nie dostaniesz

nie wiem, po protu to auto mi sie nie podoba:)
Coraz bardziej zaczyna się zastanawiać nad seatami (ibiza lub cordoba)
może ktoś opisać te modele, czy warto go kupić?
Sil3nt
Nowicjusz

20 Sty 2010, 21:34

Ja mam sam taki wiec mogę polecić tylko że małym problem jest radio na kasety które jest zintegrowane z całym panelem i wyświetlaczem ale można zaradzić temu kupując zmieniarkę standardowe radio obsługuje zmianiarke na 6cd . Silnik masz tam z VW wiec napewno nie bedziesz narzekał części do samochodu nie są za drogie. ja mam wersje 90km i spokojnie to starcza :P a ty za taka kasę napewno byś wyrwał 110 to juz naprawdę musi chodzić :D a co do cordoby to masz to samo tylko tyłem sie rożni
kamil3k1991
Nowicjusz

Miejscowość: ok Żywca

21 Sty 2010, 02:32

Te starsze Seaty na pewno wyznacznikiem jakości nie są. Nawet te nowe mają strasznie dużo plastiku. Ogólnie dobre samochody, ale troszke tandetne materiały mają i lubią się popsuć jakieś pierdółki. Czasami starsze auto niekoniecznie musi być gorsze od nowszego. Ibiza nie będzie za ciasna? Myślałeś coś o japońskich autach? Nie musi być przecież Mazda, chociaż jak nie lubisz takich dużych jak Xedos to co powiesz na 323F? Według mnie fajny, ładny samochód.
[link do oferty na Allegro wygasł] Przykładowy egzemplarz z silnikiem Diesla.
[link do oferty na Allegro wygasł] Przedliftingowy egzemplarz z silnikiem benzynowym można wyrwać sporo taniej.
Klakier
Początkujący

21 Sty 2010, 11:49

Sil3nt napisał(a):
kamil3k1991 napisał(a):hehe co takie masz zniechęcenie do golfika ? a co do Seata to fajne autko małe i dynamiczne a za tą kase napewno byś wyrwał dobry egzemplarz polecam czywiscie Tdi.

nie wiem, po protu to auto mi sie nie podoba:)
Coraz bardziej zaczyna się zastanawiać nad seatami (ibiza lub cordoba)
może ktoś opisać te modele, czy warto go kupić?

co do twojej awersji do golfa... ibiza to jest to samo tylko w innym opakowani, tak samo jak fabia przykro mi :mrgreen:

poszukaj wsrod japonskich tez znajdziesz cos fajnego stylistycznie , jestem pewien ze pojezdzisz 2 lata bez powaznej awarii majac do dyspozycji taka gotowke

a3 to jest obecnie taki sam dresowoz jak golfy, wiec raczej nie zablysniesz takim samochodem nigdzie :wink:
halsky11

21 Sty 2010, 12:17

halsky11 napisał(a):co do twojej awersji do golfa... ibiza to jest to samo tylko w innym opakowani, tak samo jak fabia przykro mi :mrgreen:

Ibiza i Fabia to Polo a nie Golf - ale wcale nie jest mi przykro :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Sty 2010, 15:07

Zastanawiam się cały czas nad japońcami, a właściwie nad mitsubishi carismą
323f miałem okazje pojeździć, przyznam ciekawe autko...

W sumie każdy mi poleca coś z niemieckich samochodów...

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co myślicie o tym wozie, z 626 mam styczność od 2 lat bo jedna stoi pod domem, ale co z silnikiem, czy opłaca się kupować diesla skoro będę robił około 30km dziennie?

co do golfa chodziło mi o wygląd, przyciemnione szyby, nakładka na wydech i jeździ taki mistrz tuningu :P
Sil3nt
Nowicjusz

21 Sty 2010, 15:31

gdybym dysponował taką kasą zastanawiałbym sie miedzy mazdą 323 a almerą 2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

21 Sty 2010, 17:03

I jeszcze jedno...
dzisiaj byłem oglądnąć passata B5 auto bardzo mnie zainteresowało, z zewnątrz jest bardzo ładne, w środku jak w vw ale nie jest źle :) duży wybór oraz z tego co wiem mocna blacha...
Sil3nt
Nowicjusz

22 Sty 2010, 00:06

Sil3nt, Passat z tymi silnikami które podałeś ledwo jeździ... Jest to ciężkie auto więc potrzebuje troche mocniejszego silnika. Na pewno będzie dużo paliło. Kolega ma 1.8 125 KM i to jest minimum, żeby jakoś sprawnie jeździć i bezpiecznie wyprzedzać. Jemu pali na prawdę sporo, ale te silniki tak mają. Jak chcesz oszczędnie to musisz szukać Passata z Dieslem, ale te już będą droższe. Masz rację, że jest duży wybór, ale jest mało dobrych i trochę się będziesz musiał naszukać :) Wiadomo, że jest to bardzo popularne auto w Polsce i też bardzo często kradzione.
Co do 626 którą pokazałeś, kolega ma taką tylko kombii. Przyznam, że przyjemne auto, chociaż japońskie silniki benzynowe są lepsze od diesla. Z silników Diesla lepiej wypadają Disle niemieckie koncernu VW - TDI.
Musisz się zdecydować czy chcesz Diesla czy benzynę i co do klasy i wielkości samochodu. Bo skaczemy zupełnie po różnych segmentach, dlatego nie można wybrać nic konkretnego. Na 323F na pewno byś nie narzekał, jeżeli uważasz że jest ciekawa. 626 też jest ok i większa, Passat tak jak mówiłem sporo pali chyba że znajdziesz z instalacją LPG...
A czy warto kupować Diesla jak będziesz jeździł 30 km dziennie? Jeżeli to są takie krótkie dystanse to uważam, że nie bo Diesel się dłużej nagrzewa niż benzyna, a wiadomo, że jak zimny to też sporo pali. Oszczędność Diesla najbardziej widać na trasie. Po za tym musisz pamiętać, że jest to Turbo Diesel i że należy trochę dbać o turbinę jak chcesz nie mieć z nią problemu. Niektórym lepiej się jeździ Dieslem, inni nie lubią jego klekotu itp.
Klakier
Początkujący