Ekonomiczne, do 7000?

06 Sty 2014, 20:31

Poszukuję auta, spełniającego następujące warunki:

- nie droższe, niż 7000
- z gazem
- ekonomiczne
- mało awaryjne, z tanimi częściami
- nieduże, ale nie jakoś skrajnie małe - najlepiej hatchback

Autem będę jeździła po mieście, w krótkie trasy, codziennie ok. 10 km, w weekendy ok. 50 km oraz powiedzmy raz w miesiącu w dłuższe trasy.
Paulixia
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Sty 2014, 21:09

Może być np. Renault clio, rocznik około 2000.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2014, 22:03

Astra F z 1.6 8v z gazem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Sty 2014, 22:16

Seat Cordoba.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sty 2014, 14:33

Renault Clio może być bez lpg bo w tych mniejszych silnikach mało spali. Podobnie zresztą Peugeot 206- to bardzo porównywalne modele. Z LPG polecam Brave tylko nie 1.4 bo to awaryjna jednostka.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

12 Sty 2014, 20:54

Po namyśle doszłam do wniosku, że jednak wezmę coś większego - szukam więc kombi.
Seatem Cordobą jeżdżę aktualnie i nie jestem do końca zadowolona.
Myślałam nad Skodą Fabią z gazem, z rocznika 2001 - 2002.
Podoba mi się też Renault Scenic, ale w tej cenie chyba ciężko będzie coś znaleźć?
Paulixia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...

12 Sty 2014, 21:02

Fabia za 7k może być złomem.
Koniu
Forumowicz VIP

12 Sty 2014, 21:11

Znalazłam coś takiego:
[link do Tablica wygasł]

Tylko zastanawia mnie kolor, podobno białe auta są bardziej podatne na korozję?
Paulixia
Nowicjusz

12 Sty 2014, 21:24

Ta Fabia jest po flocie wiec jest wytłuczona i do tego ma słaby silnik. Za 7k raczej nie znajdziesz dobrej Fabii.
Koniu
Forumowicz VIP

12 Sty 2014, 21:32

To w takim razie czego powinnam szukać?
A ten Scenic?
Paulixia
Nowicjusz

12 Sty 2014, 21:34

myślałaś o xsarze ii?
KaliGM
Początkujący

Miejscowość: Małopolska
Prawo jazdy: 15 06 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Octavia I 98r / Szukam
Silnik: 1.9 tdi /
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

12 Sty 2014, 21:41

Scenic przed liftem jak najbardziej :) A Laguna I po lifcie?
Koniu
Forumowicz VIP

12 Sty 2014, 21:53

Odpada, zależy mi na wyższym bagażniku, ponieważ jeżdżą w nim psy, dlatego chciałabym kombi, albo małego minivana.

Laguna np. taka?

[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]

Czy taka Laguna dużo mi spali? I czy 300 000 to nie jest zbyt duży przebieg?

A Scenic?

[link do Tablica wygasł] - tutaj mogłabym podjechać i zobaczyć, warto?
[link do Tablica wygasł]

I tutaj podobnie, jak będzie ze spalaniem?
Paulixia
Nowicjusz

12 Sty 2014, 22:00

Jeżeli jest zadbana to zrobi drugie 300 tysięcy. Co do spalania to napisz do użytkownika artur73. On ma Lagune z gazem oraz miał Scenica. Doradzi Ci jakie silniki brać, powie ile pali i ogólnie jak się sprawuje :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Sty 2014, 11:13

kon146 napisał(a):Jeżeli jest zadbana to zrobi drugie 300 tysięcy. Co do spalania to napisz do użytkownika artur73. On ma Lagune z gazem oraz miał Scenica. Doradzi Ci jakie silniki brać, powie ile pali i ogólnie jak się sprawuje :wink:

Uderz w stół,a nożyce się odezwą..! :mrgreen:

Scenica miałem po lifcie więc raczej w kasie ok 10k. Natomiast Lagunę mam 96/97.
Za to zauważyłem z linku,że jedna z Lagun ma ten sam silnik co mój Scenic czyli 1,8-16V. No to mogę spokojnie opisać spalanie Scenica,bo będzie podobne do Laguny z tym samym silnikiem.
Scenic palił GAZU na sekwencji ( 1,5 roczna instalacja) w korkach dużego miasta 11,5l. Na trasie schodził do 8,5-9l ale jako że to wysokie auto ,przy większych prędkościach typu 130 km/h zjadał już 11-12l. Mimo że rocznik był 2001,to miał już robione przeze mnie progi oraz krawędzie nadkoli,bo były bąble korozji pod lakierem ,a auto było 100% bezwypadkowe kupione w salonie w Poznaniu. Przebieg tez prawdziwy 200 tys. i silnik był niezłej kondycji ,chociaż wymagał dolewki oleju (pełen syntetyk) na poziomie 1-1,5l na 10 tys km. Z elektryką nie działo się nic oprócz tradycyjnej wymiany cewek zapłonowych Renault na BERU i problem załatwiony definitywnie. :) Co do Scenica przed liftem jaki cię interesuje,to do silników nie można się przyczepić.Najlepszym rozwiązaniem jest taki z lat 98-99 z silnikiem (nowszym) 1,6-16V-107 KM. Jeśli znajdziesz takie auto ,to szukaj z tym silnikiem. Na co trzeba w tym wypadku zwrócić uwagę? Najważniejszy jest brak korozji. W W Scenicu I przed liftem ,jeśli zaczyna cokolwiek się dziać od spodu progu pomiędzy tylnymi drzwiami ,a tylnym kołem,to jest pewne,że w ciągu roku zaczną gnić tylne błotniki,tylna klapa i reszta progów. Ludzie często wtedy te auta szybko odsprzedają ,maskując pierwsze problemy właśnie na progach dodatkową czarną warstwą konserwacji.
Czy warto kupić Scenica? Tak ale musi być bez rdzy i najlepiej z silnikiem o którym napisałem. :( Jeździ się wygodnie lecz warto zwrócić uwagę na to ,że auto nie jest tak przyklejone do drogi jak "niższa" konkurencja. Wiem bo wyleciałem nim na łuku z drogi.Na uskoku niszy w asfalcie bujnęło masą karoserii,ciężar się na chwilę przeniósł i Scenic stracił trakcję i już tylko dryfował poza drogę w kontrze... Kasacja. Warto też zauważyć (i sam to stwierdziłem w pierwszej podróży Scenikiem),że auto jest mocno wrażliwe na podmuchy boczne wiatru. :)

Laguna... kupiona od znajomych znajomych ,tak więc bez ściemniania. Niby miła być na jakiś czas ale już wiem ,że nawet jak kupię auto nr 1,to z nami zostanie i tak do końca). Jazda inna niż Scenikiem. Pozycja za kółkiem już nie tak wysoka ale ...jest wygodnie. Auto w środku miłe i funkcjonalne. Nie męczy nawet w dłuższej podróży. :)
Materiały w środku lepsze niż w nowszym Scenicu (szczególnie plastik) .Widać że auto robione jeszcze bez "księgowych' i jako limuzyna z segmentu D (konkurencja dla innych Passatów czy 405/406-tek).
Silnik 2,0-8v- 114 KM. LPG (zwykła instalacja -nie sekwencja). Przebieg 290 tys km. Sam silnik 2 lata po jakimś remoncie (nie wiem jaki zakres) ale w małym warsztaciku wydano 2 lata temu 2k z hakiem. Silnik pracuje wzorowo i naprawdę przez 5 tys. optycznie na miarce oleju ,nic nie ubyło albo 2mmm :) :ok:
Spalanie 13l lpg miasto -korki. 9,5-10,5l trasa. Litrów dużo ,a kasy na paliwo wydane mniej niż do diesla w tej samej kaście :yes:
Prowadzenie pewniejsze od Scenica. Zero problemów z elektryką czy elektroniką. :) Zero rdzy nawet od spodu !!! :yes:

Na koniec powiem tak... :roll:
Jak wolę Laguną jeździć ,a żona Scenikiem. :naughty:
pozdro
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM