Ekonomiczne i zadbane

06 Maj 2010, 21:16

Witam. Chciałbym się was zapytać jakie auto najlepiej wybrać. Chodzi mi raczej o diesla i cena do 10 tys. Problem mam taki gdyż jest np audi 80 i za 9-10 tys to już jest raczej wyższa cena w jakich chodzą one. Lepiej szukać auta starszego jak np takie audi czyli roczniki około 91-95. Obawiam się tam rdzy już konkretnej i dziwią mnie te ogłoszenia "stan idealny". Podoba mi się też rover 200 i ogólnie rovery z tym silnikiem 2.0 sdi. Jeszcze chodzi o to żeby silnik był jak najbardziej prosty ale z turbem i około 90 km wzwyż. no 75 też ujdzie jakby stan auta był jakiś wyjątkowy. Chodzi o to żebv nie było tam jakiś pompowtrysków które wiadomo po przebiegu 200 tys a w rzeczywistości 400 tys trzeba wymienić a to spory koszt nieopłacalny praktycznie. W bmw z ceną do 10 tys chyba szkoda się pchać od 15 tys idzie czasem coś ciekawego znalesc. Jakie auto możecie polecić? Tylko nie golfa 3, lub passata to odpada za dużo tego jest. Kupując takie auto trzeba brać pod uwagę to że później cięzko go sprzedać. Tutaj plusem jest rover. Główne pytanie to takie czy szukać starszych aut ale w "idealnym stanie" czy nowsze coś jak rover. Proszę o wypowiedzi specjalistów forum :) Z góry dziękuję za pomoc
Witek2010
Początkujący

Miejscowość: jokia

06 Maj 2010, 22:19

A co powiesz na Cordobe??
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Maj 2010, 22:29

powiedzmy że jestem otwarty na różne propozycje. Szczególnie jakbym ktoś coś wiedział o rowerze proszę niech się podzieli swoją opinią. Cordoba w porządku chyba jest ... tylko raczej za 10 tys to się zaczynają ich ceny.
Nie musi to być duże auto i też nie ważne ilo drzwiowe. Podstawa to stan i nieskomplikoany silnik
Witek2010
Początkujący

06 Maj 2010, 22:35

A ja polecam Audi B4 1.9 TDI, wiadomo samochód będzie z rocznika 1993-1995 ale jest to auto sprawdzone i ma dobre opinie, do 10 tys można znaleźć konkretny egzemplarz, rdza pojawia się tylko w powypadkowych egzemplarzach lipnie zrobionych więc trzeba dobrze szukać bo mało jest egzemplarzy naprawdę wartych uwagi, ale jak się taki znajdzie to na pewno sporo jeszcze bezawaryjnie pojeździ, kumpel ma taką B4 TDI 370tys przebiegu i śmiga aż miło, pozdrawiam :wink:
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

06 Maj 2010, 22:36

Mialam rovera 200 i odradzam :wink: Najwiekszym minusem jest brak serwisu, bylam u kilku mechanikow i zaden nie potrafil usunac usterki, a psul sie notorycznie.
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

06 Maj 2010, 22:39

No też tak teraz myśle i Audi 80 B4 chyba bedzie najlepsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2010, 22:40

A seat ibiza 1.9 tdi? czy to jest ten sam silnik co w vw? od kiedy wogóle seat i vw to jeden koncern?
Witek2010
Początkujący

06 Maj 2010, 22:47

Tak to jest ten sam silnik.No Seat to VW tylko w innym opakowaniu.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2010, 23:59

Vag przejął Seata już jakoś w latach 80ych więc te auta o których mowa były już pod VW produkowane ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

07 Maj 2010, 01:26

Rovera 75 nie kupisz za 10 tys (tzn. kupisz, ale jakiegoś wraka), nawet nie zajmuj się szukaniem.

Może coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] albo [link do oferty na Allegro wygasł] chociaż Audi będzie już stare (na czołowe zgniecie cię Yaris albo Corsa, przygotuj się na częste wymiany lub awarie), Mazda jednak trochę nowsza ale ciężej będzie o części zamienne i serwis, bo Audi 80 ogarnie każdy mechanik nawet w Pcimie Dolnym, a mazdę 626 niekoniecznie. Na twoim miejscu rozejrzałbym się za czymś z klasy B (o ile nie chcesz auta na długie trasy), będzie mniej awaryjne i tańsze w użytkowaniu.

Właśnie przy odpsrzedaży Rovera będziesz miał większy problem niż z np. Passatem (który o ile nie ma przejechane więcej niż 400tys. km jest bardzo dobrym samochodem jak na swoją cenę więc szkoda że go nie chcesz), bo jest tak, że im bardziej popularny samochód tym łatwiej go sprzedać.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

07 Maj 2010, 09:23

no jeśli passat czy tam golf to który diesell ten 90 km? ale podobno ten 75 km najbardziej wytrzymały. Ibiza wydaje się być najlepsza za te pieniądze to jest odpowiednik golfa ale ceny są niższe ibizy. A passat to w której budzie najlepiej?
Witek2010
Początkujący

07 Maj 2010, 10:55

Najbardziej wytrzymały jest ten co ma 90KM.A co do Passata to za te pieniądze znajdziesz już całkiem dobry egzemplarz z 96roku czyli koncówki produkcji tego modelu (model B4),nadwozie sedan albo kombi.
takie coś [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

07 Maj 2010, 14:55

Trochę mylisz - Ibiza to nie odpowiednik Golfa. Ibiza to odpowiednik Polo, a odpowiednikiem Golfa w gamie Seata jest Leon (w Skodzie jest to Octavia, a u Audi model A3), nawet zbudowane są praktycznie tak samo.

Ale też mi się wydaje że Ibiza to dobra porpowzyjca, chyba że chcesz auto na długie trasy, wyjazdy itp, to Ibiza będzie za mała, więc pomyśl nad Mazdą 626 ale przygotuj się że części do niej będą droższe.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

07 Maj 2010, 20:13

Dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze co dp roveru. Podobno jest to honda tylko inne opakowanie dlatego nie rozumiem dlaczego częsci ciężko dostać do niego i czy każdy mechanik się go podejmie? Ceny częsci są chyba trochę niższe od hondy.

A co do passata lub ibizy to warto jechać poszukać do niemiec? np na autoscount24 można znaleść interesujący samochód. Wydaje mi się że tam jest większa szansa trafić na samochód z niecofanym licznikiem no i wiadomo drogi tam są lepsze to i w lepszym stanie pewnie samochód też by był. Tylko czy warto? czy się opłaca?
Witek2010
Początkujący

07 Maj 2010, 20:22

za 10 tys diesla nie kupisz dobrego, diesel jest dobry...jak jest nowy
kiedyś wspomnisz moje słowa :twisted:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie