Ekonomiczne autko do 6,7 tys.

19 Maj 2010, 16:24

Witam wszystkich forumowiczów, po dość dużej przerwie nadeszła pora na powrót na forum :mrgreen: I od razu ruszam z grubej rury. Tak jak w temacie, jakoś w czerwcu mam zamiar wymienić autko, moją starą wysłużoną Fieścinkę, na coś nowszego. Autko ma służyć przede wszystkim do codziennych dojazdów na uczelnie, na co dzień wychodzi conajmniej te 100km, więc troszkę to jest. Więc najważniejszą rzeczą, jaką kieruje się przy wyborze to ekonomika jazdy, jak najmniejsze spalanie. W grę wchodzi benzyna bez gazu. Ja rozmyślam nad kolejną Fiestą, tj. IV generacją, może Brava 1.2 choć ta 1.6 16V jak się ja dobrze traktuje to wcale nie musi być paliwożerna, wiem z doświadczenia. Myślałem też nad Punto I. Ostatnio nawet nad jakimś Seicento. Więc jak widać, jest dość duża rozbieżność między tymi autkami :mrgreen: Wybór dość duży i sam nie wiem. Tak jak w temacie ma to być autko ekonomiczne i do tych 6,7 tys. Mam nadzieję, że znajdzie się kilka osób, które mi pomogą, co nieco doradzą :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2010, 17:05

Ja bym brał Punto mkI 1.2 75KM :smile: wiem że poraz kolejny to pisze ale poprostu mam teraz manie na punkcie tego auta,jak już też pisałem z kumplem nim często śmigamy i musze przyznać że auto naprawde zajebiste.Gdy trzeba dysponuje całkiem dobrym jak na niego przyspieszeniem (14s a więc tragedi jeszcze nie ma),nie spala nie wiadomo jakich ilości paliwa no i co najważniejsze kumpel ma go już 2miechy i zrobił nim ponad 2tys.km i jest z niego bardzo zadowolony,także ja moge Ci polecić to autko.Za te pieniądze wyrwiesz napewno coś z rocznika 1999 a więc ostatni wypust mkI.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Maj 2010, 18:11

No widzę, Barol, że na Ciebie można zawsze liczyć :mrgreen: No jak już wczesniej pisałem, brałem pod uwagę takze punto I. Ostatnio nawet znajomy mechanik również mi go polecał, wiec na razie same plusy :wink: Tylko teraz musiałbym się zastanowić nad jakimś konkretnym silnikiem. Ten 1.2 wydaje się być atrakcyjny, ale słyszałem też dużo dobrego o 1.6, no i że mają niezłe kopyto, bo wiadomo mała kasta. Tylko wiadomo, że oczywiście ten 1.6 już będzie łykał troszkę więcej niestety. A może ktos jeszcze ma coś ciekawego do zaoferowania ? :razz:
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Maj 2010, 20:20

Moja brava 1,2 spala 7l tylko po miescie - na trasie pewnie mniej :wink: do tego jest pojemna i wygodna, ja jestem bardzo zadowolona :-)
Z mniejszych ekonomicznych punto, corsa, peugeot 106, suzuki swift (kolezanka ma z silnikiem 1.0 - pali 5 l - miasto)
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

19 Maj 2010, 21:02

Mala88 o Bravie to sie z Tobą całkowicie zgodzę :mrgreen: Bo w domu jeździ Bravka 1.6 i to autko zawsze będę wszystkim polecał, a z kolei Bravkę 1.2 posiada mój chrzestny, który akurat pracuje w serwisie Fiata, jest to już jego 2 Brava no i wiadomo jakie ma zdanie o niej :mrgreen: Z tych pozostałych, któe podałaś to Swift, Peugeot i Corsa odpadają, bo mi sie po prostu nie podobają :lol: NA razie biorę pod uwagę Punto I, Polo III, Fiesta IV (jakoś tak sie przywiązałem już do tego modelu :razz: ) no i coraz bardziej zaczynam zastanawiać sie nad Bravką, chociaż jak na razie to aż tak duże autko nie jest mi potrzebne :wink:
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Maj 2010, 21:12

To ja również polece Ci Punto I tym bardziej że sam takim jeżdże od 4 lat ( teraz mam do sprzedania :grin: ).
Co do silnika to ja posiadam 1.1 55KM. Jest on ekonomiczny, ale czasami przydało by się więcej mocy. Niezłym wyborem byłby 1.2 75KM tu już mocy nie brakuje jak na taki samochód, ale za to chyba trochę więcej spali. To już musisz wybrać co jest ważniejsze. Co do silnika 1.6 niestety nie mogę Ci za dużo powiedzieć bo za dużo na jego temat nie wiem, ale nie jest zbyt popularny więc części pewnie trochę droższe. Najlepszy do "pojeżdżenia" byłby 1.4 GT, ale on już w ogóle nie jest ekonomiczny i ciężko było by w tej kwocie wyrwać zadbany egzemplarz. Ale te 133 KM robią swoje.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...