Ekonomiczne wozidełko do 10000 zł

01 Gru 2014, 08:06

Accord :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Gru 2014, 11:08

A coś o Vectrach? Warto się interesować takowymi?
Lukos
Początkujący

Auto: Nie mam

01 Gru 2014, 12:27

Swojego czasu jak szukałem auta dla znajomego w tej kategorii cenowej to po przeanalizowaniu różnych recenzji doszliśmy do wniosku, że będziemy szukać czegoś z grupy: Ford Fiesta, Ford Focus, Hyundai Getz. Auta te wydają się być w miarę niezawodne i jednocześnie dość ekonomiczne.
gocart
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi A4
Skrzynia biegów: Manualna

01 Gru 2014, 14:13

Fiesta i Fokus jak dla mnie mają słabe blachy - często widzę również jak lakier schodzi płatami np. z progów. Do tego Fordy słabo się gazują. Od Getza wolałbym Accenta - koszta utrzymania będą identyczne a miejsca w środku pewno więcej w Accencie. Zresztą staram się na chwile obecną nie patrzeć na typowe miejskie maluchy typu Corsa, Fiesta, Polo, Getz - jak się coś trafi z pierwszej ręki w dobrym stanie to się poważnie zastanowię, ale na chwile obecną szukam czegoś, co da mi trochę przestrzeni w środku.
Lukos
Początkujący

01 Gru 2014, 20:43

Jeśli Vectra to poliftowa (czyli po 99roku) mają poprawione blachy i praktycznie nie rdzewieją.
Co do linków to ja bym sie tą zainteresował [link do oferty na Olx wygasł] wygląda uczciwie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Gru 2014, 20:56

Jasne wnętrze w Oplu :shock:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

01 Gru 2014, 21:29

Występowały ale szybko sie brudzą niestety.
Barol
Awatar użytkownika

01 Gru 2014, 21:49

Wiem wiem ale bardzo rzadko spotykane. No każda jasna tapicerka się brudzi. Wiem jak jest u mnie w Mondziaku :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Gru 2014, 06:54

A ten silnik 2.0 w Vectrze to jakaś dobra jednostka czy lepiej szukać innego? Będzie hulać z gazem?
Lukos
Początkujący

02 Gru 2014, 07:06

16v w oplu trochę lubią olej, ale na gazie spisują się dobrze. Jest hydraulika zaworów wiec odpada konieczność okresowej regulacji.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

02 Gru 2014, 07:16

A dużo tego oleju chlapią? Trzeba dolewać od wymiany do wymiany? Na co konkretnie zwrócić uwagę przy oględzinach Vectry - jakieś konkretne bolączki?

EDIT: dobra, doczytałem sobie, że te silniki 2.0 w Vectrach nie należą do mało awaryjnych jednostek :( dodatkowo dostałem informację od właściciela tej vectry z linku, że klima do zrobienia bo rozszczelniona, na jednym z tylnych nadkoli wylazła "ruda" (jakiś 5-cio centymetrowy purchel) i któryś tłumik do wymiany bo buczy.

Ta konkretną Vectrę sobie chyba odpuszczę. A co powiecie na coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jeżeli dobrze kojarzę, to w silniku 2.0 16V jest zmienne koło faz rozrządu (w Scenikach takie było). Drogo to wyjdzie w eksploatacji?
Lukos
Początkujący

02 Gru 2014, 20:43

Koło zmiennych faz rozrządu wytrzymuje blisko 250tys.km. Samo koło to koszt ok 600-800zł w optymistycznej wersji ale jak go nie wymienisz to będzie tylko stukać a nic się nie stanie ale wtedy wymienisz rozrząd od nowa łącznie z kołem.
Barol
Awatar użytkownika

03 Gru 2014, 07:14

Wracam do tej Hondy [link do oferty na Olx wygasł]
Otrzymałem kilka dodatkowych fotek i parę informacji na temat autka - według właściciela zawieszenie ok, klima działa, rozrząd porobiony a z minusów to delikatne ślady korozji na tylnym nadkolu (poprosiłem o zdjęcie) i ślady po gradobiciu na karoserii. I tu pytanie - czy warto się w takim układzie pakować w tego Accorda? Ile mogłoby kosztować usunięcie śladów po gradobiciu z pojazdu? Czy Accord będzie autkiem drogim w utrzymaniu?

A tutaj zdjęcia autka w ciut lepszej rozdziałce https://picasaweb.google.com/1111359460 ... directlink
Lukos
Początkujący

03 Gru 2014, 20:38

Coś tu nie jest tak bo jak dobrze utrzymana by była to nie powinna rdzewieć ale ogólnie jeśli ognisko jest małe to można to spokojnie zrobić tanim kosztem.
O koszty utrzymania napisz do szybkiego on dobrze zna te auta.
Barol
Awatar użytkownika

04 Gru 2014, 07:03

Na zdjęciach dopatrzyłem się 2 ognisk korozji - jedno na nadkolu i jedno na klapie. Dopytałem o koszta pozbycia się śladów po gradzie - w 3 różnych firmach ceny praktycznie identyczne. Średnio 2 tysiaki ale to już zależy od ilości i głębokości wgniotek. Więc nie tak mało bo to 1/3 ceny autka. No i nie wiem jak wnętrze - mam dostać zdjęcia. Autko na razie idzie do rezerwy - jak nie znajdę nic lepszego to przejadę się zobaczyć. Barol - sądząc po avku siedzisz we Fiatach - jest coś sensownego do polecenia w moim budżecie?

EDIT: i jeszcze małe info co do tej Hondy - znajomy znajomego rzucił okiem na ogłoszenie i dopatrzył się jeszcze, że:

1. 100 procent wypadkowy - źe spasowany zderzak bez odbiorników takich jak z tyłu i wybitna poduszka powietrzna kierowcy
2. Dziwne są lusterka nie w kolorze nadwozia, nie ma takiego pakietu

To zamyka dla mnie temat Hondy :) szukam dalej.
Lukos
Początkujący