Ekonomiczne wozidełko do 10000 zł

28 Cze 2014, 14:38

Pierwsze dwie odpadają - brak klimatyzacji. Ta trzecia z Chorzowa nawet całkiem fajna z tym, że komis więc trzeba być wyczulonym ;) i już długo wisi na necie bo ją kojarzę. Ta czwarta jakaś przekombinowana była bo się diametralnie opis zmieniał. Najpierw było, że sprowadzana, potem że kupiona w kraju, pojechała z właścicielem do Niemiec, tam została przerejestrowana a potem znowu wróciła do kraju.

A co z tymi Punciakami? Warto?
Lukos
Początkujący

Auto: Nie mam

28 Cze 2014, 19:57

A co powiesz na honde civic VI - 1,4 16v 90 km lub honda civic VII? (tylko trzeba się przyzwyczaić do [...] drążka zmiany biegów :naughty: :naughty: :naughty: )
kurlz
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza IV 6L
Silnik: 1.2 12V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

29 Cze 2014, 13:03

Civiców też szukałem ale mają jedną wadę, która mnie skłoniła do sprzedaży poprzedniego autka - korozja. Szukam czegoś, co mi "pod chmurką" nie zgnije w ciągu kilku najbliższych lat. Chętnie przygarnąłbym Seata Ibizę III z klimką i 5 drzwiami bądź tego Punciaka II po FL. Z tym, że jak już wcześniej wspomniałem, trochę się obawiam ładować we Fiata. Fabia była priorytetem, ale skoro w tym budżecie jest możliwość zakupu Seata ciut młodszego i (jak dla mnie) milszego dla oka, to wolałbym Ibizkę.
Lukos
Początkujący

29 Cze 2014, 20:21

To może Astra 1.6 8v 85KM :?: Jak nie bita to nie gnije.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Cze 2014, 06:04

Astra G? Oj gnije, gnije :) może nie tak jak poprzednia generacja ale gnije. Znajomy mógłby o tym referaty pisać ;) a autko ma od nowości i to garażowane. Zresztą wystarczy wpisać w googlach odpowiednie słowa i można sobie poczytać o tych zabezpieczeniach w Astrze. Jak zaczynałem poszukiwania "dupowozu" żona kategorycznie oznajmiła, że wszystko tylko nie Astra (dojeżdżała takową ze znajomą do pracy i wyrobiła sobie zdanie o tym autku).
Lukos
Początkujący

30 Cze 2014, 06:14

Jak ganiała parę(nascie) latek po PL to nie dziwne (wiadomo jak polskie drogi są sypane zimą solą, piachem a nawet drobnym żwirem przy podjazdach na wioskach choć nie tylko). Dużo też zależy od silnika, diesle 2.0 nie były udane do końca i technologicznie przestarzałe, co innego benzynki. 1.6 8v 86KM jest w porządku, choć jak pod LPG to lepiej 75KM - bardziej bezproblemowo motor (spotyka sie nawet z przebiegami 600-800tys km te auta, tylko wiadomo, w Polsce 200-250tys to max w ogloszeniach).
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia luksusowego modelu Reinastella od Renault
    Sprzedawana od 1929 do 1934 roku Reinastella jest pierwszym modelem z serii "stella". Model ten nazywany był królową luksusu i prestiżu, ale zabłysnął również innowacjami. Niestety ze względu na światowy kryzys ...
    Toyota RAV4 czy Honda C-RV?
    W popularnym segmencie SUV-ów Honda C-RV i Toyota RAV4 są od lat liderami sprzedaży na amerykańskim rynku. Renomowana organizacja konsumencka Consumer Reports przeprowadziła badanie porównawcze obu modeli i ...

30 Cze 2014, 07:26

Panowie - ja znowu uparcie wracam do Punto II. Gdyby brać pod uwagę Fiata to jaki silnik lepiej - 1.2 80 kucy czy 1.4 95 kucy? Moc mocą (spalanie bardzo podobne) ale zawsze trafi się bardziej bądź mniej udany motor. Który będzie mniej problemowy?
Lukos
Początkujący

30 Cze 2014, 07:58

1.4 95km byl montowany potem w GP, a 1.2 byl tez w Bravie. A co do Astry to moze nie dbal itd bo zaniedbane tez lubia gnic.
Koniu
Forumowicz VIP

30 Cze 2014, 09:25

Garażowany nie znaczy zadbany :) może coś w tym jest. Pora ograniczyć ilość modeli autek do rozpatrzenia. Na chwile obecną biorę pod uwagę następujące autka:

1. Seat Ibiza III (1.2 bądź 1.4 - zależy co się zadbanego trafi)
2. Skoda Fabia I (jak wyżej)
3. Fiat Punto II po FL (1.2 bądź 1.4)
4. Citroen Xsara II (1.4 bądź 1.6)
5. Dołożę tutaj tą Astrę G ale raczej z gazem bo większe spalanie w porównaniu do konkurencji.

Autko musi mieć klimę. Reszta jak się trafi. Chciałbym z tej puli odrzucić dwa/trzy modele bo trzeba zawęzić horyzont deczko. Które z powyższych odradzacie i dlaczego? Z góry dziękuje za wszelakie sugestie.
Lukos
Początkujący

30 Cze 2014, 09:55

Odradzam mimo wszystko silniki 1.2 w Fabii oraz Ibizie bo to malo nie pali a mocy brakuje. Xsara 1.4 tez kiepska, pali tyle co 1.6
Moge dorzucic Accenta :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

30 Cze 2014, 10:45

Czyli co do silników to zarys mam :) a co z konkretnymi modelami? Któryś z tych pojazdów można zdyskwalifikować ze względu na awaryjność tudzież za kiepskawe wykonanie bądź słabe blachy (korozji mówimy zdecydowanie "NIE")?

Accenta już szukałem wcześniej w ciut innym budżecie i ogólnie stan blacharki nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia - korozja nadkoli.
Lukos
Początkujący

30 Cze 2014, 16:57

To tak
Accent lubi sobie pognic
Astra zaniedbane egzemplarze tez ale jesli ktos dbal to nie powinna korodowac- jakis tam ocynk :yes:
Fabia- duzo aut po flocie wiec uwaga, w srodku tandeta
Ibiza- w srodku tez marnie
Punto II- uwaga na auta po L, chyba takie optimum miedzy wszystkim i w niego bym najbardziej celowal
Ode mnie jeszcze Chevrolet Lacetti i Hyundai Elantra. Obydwa z gazem.
Koniu
Forumowicz VIP

30 Cze 2014, 20:59

Panowie, rzućcie okiem na coś takiego.

[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Lukos
Początkujący

02 Lip 2014, 06:48

Co możecie powiedzieć na temat silnika 1.4 16V 90 KM w Astrze II? Czy to w miarę ekonomiczny i bezawaryjny motorek?
Lukos
Początkujący

02 Lip 2014, 07:24

Czy ekonomiczny to aż tak bardzo bym nie powiedział, mam u siebie 1.6 16v i w porownaniu do tego 1.4 pali mi nawet mniej a jedzie bardziej elastycznie i ma lepszy dół (choć to może też sprawa braku kata u mnie). Ale generalnie silnik nie jest zły, w astrze jeszcze się sprawdza. Z awaryjnością nie ma większych problemów, mówią że czasem zawodzi egr, ale jak dotąd nie słyszałem o problemach wśród znajomych żeby mieli z nim kłopot. Z gazem ładnie jeżdżą, tylko instalka musi być sekwencja i dobrze ustawiona.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006