Ekonomicznie, w miarę bezawarjnie i co lepsze, tanio (4 000)

09 Paź 2012, 13:25

Witam, to mój pierwszy post na forum, do tego od razu chamsko o pomoc się dopytuję, ale co począć, może mam na nią jakieś szanse.

Tak więc poszukuję samochodu dla siebie i okazyjnie dla pasażera płci ładniejszej. Do wydania mam 4 000PLN, mogę lekko nagiąć w górę, ale to musiałby być coś naprawdę wartego uwagi. Wymagań dużych nie mam, wiadomo, za taką kwotę nie ma co oczekiwać cudu, okazji i stanów jak nowy:P. Co do wyposażenia, to wspomaganie, fajnie by było mieć z przodu elektryczne szyby dla własnej wygody, co by nie kręcić korbką w trakcie jazdy (wkurza mnie to). Poza tym:

- 4-5 drzwi, najlepiej w liftbacku/sedanie. Nie mam również nic przeciwko hatchbackom :) kobieta za to narzeka że kombi wyglądają jak karawany, ale jak trafi się jakieś ładne to może nie wyrzuci mnie na kanapę.
- silnik, do 2 litrów, najlepiej benzyna z podtlenkiem, lub sama benzyna. Do używanych dieslów jakoś nie mam zaufania
- lokalizacja, Mazowsze północne, najlepiej Płońsk i bliskie okolice (Sochocin, Joniec, Nowe Miasto, Nasielsk, Cieksyn, Ojrzeń, Załuski)
- segment C lub D

Nie mam jakichś preferencji co do modelu, ale chciałbym uniknąć wytworów japońskiej myśli technicznej, tak samo VW ze względu na popularny w kraju podatek od symbolu tej marki.

Moje typy:
- Skoda Felicia
- Renault Laguna I
- Renault Megane I
- Peugeot 306
- Peugeot 406
- Daweoo Lanos
- Opel Astra F
- Citroen Xantia II
- Seat Cordoba
- Mercedes W201
- Audi 80 B4

Lista jest całkiem spora, nie mam uprzedzenia do pojazdów znad Loary, również Tamizy (Rover). Podoba mi się także Ford Focus w hatchbacku, ale w tej cenie znalezienie ładnego egzemplarza może graniczyć z cudem. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
feniel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2004
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.7 Isuzu
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Paź 2012, 14:32

Z podanych propozycji dla mnie sensowne wydają sie tylko:
-Felicia (do bólu prosty samochód, tani w utrzymaniu za 4000zł można już kupić w niezłym stanie, jedyną wadą za to dość poważną jest ruda)
-Lanos (podobnie prosta konstrukcja jak w Skodzie, koszt utrzymania na podobnym poziomie, trochę dynamiczniejsze silniki, ale paliwożerne, przeważnie lepiej wyposażona od Felicii, no i ma lepsze blachy)
-Astra F (również prosty samochód, tani w utrzymaniu, nie jest to budżetowa konstrukcja jak Lanos i Felicia, bedzie zatem lepiej wykończona, duży wybór silników, ale również bardzo lubi ją rdza, no i jest droższa)

Laguna i 406 w tych pieniądzach to szmelc, Megane może uda się znaleźć ale to też chyba nie będzie nic specjalnego tak samo Cordoba, 306 również będzie ciężko znaleźć w dodatku ma drogie w serwsie tylne zawieszenie, Audi bedzie zajechane tak samo Merc, Xantia ma skomplikowane zawieszenie drogie w serwisowaniu
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

09 Paź 2012, 14:52

Przecież do 4000zł spokojnie kupi Lagune z początku produkcji,306 tak samo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Paź 2012, 16:09

na chwilę obecną znalazłem tego Lanosa na allegro (mam nadzieję że mnie moderator jakiś za to nie opie...)

[link do oferty na Allegro wygasł]

warty uwagi ?
feniel
Nowicjusz

09 Paź 2012, 16:25

Jedz i sprawdz ;)
Aczkolwiek ja bym sie kierowal w strone Lanosa z gazem - pamietaj ze to Ci 10l lekko spali, a lepiej zaplacic za to 30zl niz 60...
Najlepszy silnik to 1,5 8V (86km) - kazdy gaz smiaga bez problemu (w 16V tylko sekwencyjny) i czesci o polowe tansze (oczywiscie te zwiazane z silnikiem i osprzetem)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Rok produkcji: 2017

09 Paź 2012, 20:06

Ten Lanos jakiś schacharzony i moim zdaniem za drogi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    Wyjeżdżając z psem należy zadbać o jego bezpieczeństwo i komfort podróżowania. Jazda samochodem, przyspieszanie, hamowanie, głośna muzyka czy praca silnika, są dla naszego pupila bardzo stresujące. Pamiętajmy, że odpowiednie ...

09 Paź 2012, 20:10

3800 zł za drogo jak za lanosa z 16v silnikiem ? Nie wydaje mi się, właściciel powinien go puścić za 3500 moim zdaniem a to będzie uczciwa cena za lanosa w takim stanie. Chociaż lanos bez gazu.. 16v też swoje lubią wypić.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

09 Paź 2012, 20:14

Poobijany z zewnątrz,środek brudny,3000zł to max.
Barol
Awatar użytkownika

09 Paź 2012, 20:46

Akurat te pare rysek ma male znaczenie w aucie za 4000zl.
Wazne jak mechanicznie auto wyglada + zawieszenie, hamulce itd. Ale to trzeba sprawdzic w czasie jazdy.

niemniej tak jak wczesniej wspomnialem - zakladanie instalacji do takiego auta to zbyt drogi interes, a bez lpg to auto to tez zbyt drogi interes.
Szukaj wersji z lpg, a jak planujesz potem sprzedac to moze niekoniecznie w bialym kolorze :)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Rok produkcji: 2017

09 Paź 2012, 20:58

Ale to auto po prostu jest gołe i nie dałbym za auto 4000zł jeżli nie ma nawet poduchy a poza tym jest poobijane i białe a potem bedziesz miał problem z odsprzedażą Ja bym na twoim miejscu szukał Astry F lepsze wykonanie wyposażenie mocniejszy silnik dużo części
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Paź 2012, 21:25

Astra ma podobne wyposażenie do Lanosa,dużo części od Astry pasuje do Lanosa i ma też dobre silniki.
Barol
Awatar użytkownika

10 Paź 2012, 09:31

własnie nad Astra I się mocno zastanawiam, tylko ogromnym problem jest znalezienie mało skorodowanej, na razie wszystko jakie oglądałem były przegnite do bólu :(
feniel
Nowicjusz

10 Paź 2012, 09:33

Skąd jesteś?To coś poszukam.
Barol
Awatar użytkownika

10 Paź 2012, 13:59

Taa i w tym Lanosie jeszcze ruda powoli wychodzi.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003

10 Paź 2012, 14:51

okolice Płońska, pisałem w 1 poście :)
feniel
Nowicjusz