Lepiej szukać Francuskiego samochodu czy włoskiego ?

13 Paź 2012, 13:27

Witam. Tak jak w temacie które auta za średnio 10 tyś są lepsze ?
Czy ktoś potrafi wymienić wady i zalety włoskich i francuskich samochodów ?
Jestem po prostu już znudzony niemiecką lekko sztywną motoryzacją za wyjątkiem europejskiego forda i planuję w przyszłości zakup właśnie włoskiego samochodu lecz zastanawiam się też nad francuzami. (japońskie odłóżmy na razie na bok)
kmlu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2009
Auto: Szukam

13 Paź 2012, 13:32

Trudno określić jednoznacznie jeśli nie podasz więcej konkretów, jaka klasa Cię interesuje jakie silniki itp.
Np. w Alfie lepiej unikać Twin Sparków ale już np. JTD są godne polecenia, tak jak w Renówce z kolei DCI z tych lat mogą mieć problemy z wtryskami za to benzyniaki mają "pancerne.
Alfa 156 jest dość droga w eksploatacji na dziurawych drogach ale już np. Lybra ma zawieszenie z Marei i sprawdza się nawet na taksówkach.
Laguna II za początków produkcji potrafi być mocno irytująca za sprawą Niemieckiej elektroniki ale już Peugeot 406 to jeden z najtrwalszych samochodów w swojej klasie.
I tak można w nieskończoność i na temat każdego segmentu.
Do Włoskich aut jakoś mnie nie ciągneło bo po prostu nie odpowiada mi ich barokowy upstrzony ozdobami styl , bardziej ciągnie mnie do francuskiego futuryzmu/minimalizmu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2012, 13:37

No początkowo myślałem o kupnie coupe czyli fiat stilo bądź ford focus. Francuzów nawet nie oglądałem lecz niektóre modele mi się podobają a najbardziej jestem przekonany do peugeot'ów.
Jestem też otwarty na sedan a nawet w ostateczności na kombi. I raczej to musi być czysta benzyna ale w przyszłości planuję montaż instalacji lpg lecz nie wiem jak będzie z cenami gazu.
Z francuzów najbardziej podoba mi się peugeot 406 a z włochów stilo
kmlu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2009
Auto: Szukam