Ekonomiczny do 4tys.

08 Maj 2013, 23:32

Witam,
Potrzebuję Waszej pomocy, chodzi mi o konkretne modele samochodów:

Spalanie: tak do 6L/100km
Cena maksymalna: 4,000zł

Okolice Częstochowy.

Teraz trochę opiszę. Potrzebuję ekonomiczne auto, najlepiej na benzynę którym mógłbym przejechać 100km(w cyklach: dojazd do miasta 15km, jazda po mieście 5km, powrót 15km) za mniej niż 35zł. Chodzi mi o konkretne modele samochodów, które bym mógł znaleźć w okolicy. Najlepiej 4 drzwiowe. Nie zależy mi na osiągach, ma po prostu ekonomicznie palić.
krolax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2012
Auto: Nie mam

08 Maj 2013, 23:37

krolax napisał(a):Witam,
Potrzebuję Waszej pomocy, chodzi mi o konkretne modele samochodów:

Spalanie: tak do 6L/100km
Cena maksymalna: 4,000zł

Okolice Częstochowy.

Teraz trochę opiszę. Potrzebuję ekonomiczne auto, najlepiej na benzynę którym mógłbym przejechać 100km(w cyklach: dojazd do miasta 15km, jazda po mieście 5km) za mniej niż 35zł. Chodzi mi o konkretne modele samochodów, które bym mógł znaleźć w okolicy. Najlepiej 4 drzwiowe.

To będzie bardzo trudne. Raczej zastanowił bym się nad lpg. Muszę podsunąć forda sierra 2.0 dohc w gazie :). Na gazie spali koło 35 zł na 100 km. Powinien się zmieścić.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

08 Maj 2013, 23:41

Doda że na samochodach się nie znam.

Jednak w ogłoszeniach widziałem dużo aut na gaz, które 100 zrobią w 25zł.
Aczkolwiek chyba bardzo zależy mi na benzynie. Więc pytam o konkretne modele z silnikami, które pozwolą przejechać 100km w cenie poniżej 35zł.

Np. Swift 3 pali malutko. Ale chciałbym mieć większy wybór. Więc słucham Państwa :)
krolax
Nowicjusz

08 Maj 2013, 23:54

krolax napisał(a):Doda że na samochodach się nie znam.

Jednak w ogłoszeniach widziałem dużo aut na gaz, które 100 zrobią w 25zł.
Aczkolwiek chyba bardzo zależy mi na benzynie. Więc pytam o konkretne modele z silnikami, które pozwolą przejechać 100km w cenie poniżej 35zł.

Np. Swift 3 pali malutko. Ale chciałbym mieć większy wybór. Więc słucham Państwa :)

Jak uważasz. Może Sierra nie jest najekonomiczniejszym samochodem za tą cenę ale jest pojemnym, dynamicznym i fajnym autkiem. Ale ok. Była bez sensu w takim razie :). A czemu nie chcesz lpg? Bo chyba tak to mam odbierać? Wyszło by Cię duuuuużo taniej.
Vermin
Stały forumowicz

09 Maj 2013, 00:05

Na pewno jest taniej? Wlasnie dużo od znajomych słyszałem, że gaz jest dobry dla aut max 5-6 letnich. Ponoć starsze silniki słąbo współpracują, oraz wystepuja czeste awarie.

A co sądzicie o Polo III 1.0?
krolax
Nowicjusz

09 Maj 2013, 00:09

krolax napisał(a):Na pewno jest taniej? Wlasnie dużo od znajomych słyszałem, że gaz jest dobry dla aut max 5-6 letnich. Ponoć starsze silniki słąbo współpracują, oraz wystepuja czeste awarie.

A co sądzicie o Polo III 1.0?

Na pewno jest taniej. Znajomych nie słuchaj bo straszne głupoty opowiadają. Następne mity...
Vermin
Stały forumowicz

09 Maj 2013, 00:13

Czyli taki tekstów:

za te pieniadze to wiadomo ze kupisz dziadka wiec z wlasnego przekonania nie szukal bym auta z gazem w takim wieku, lepiej oszczedna benzyne i jezdzisz spokojniej, a jak silnik z gazem juz lata z 10 lat to uwierz ze sie nie odgonisz od dolewan oleju, napraw, regulacji itd

Nie brać pod uwagę?
krolax
Nowicjusz

09 Maj 2013, 00:17

Nie rozumiesz... To że gaz jest dobry dla aut 5-6 letnich to totalna bzdura i absurd. A ten cytat ma coś w sobie aleee... Znam kupę silników które mają już dobre 20/25 lat a od 10 nie schodzą z gazu i nie mają większych problemów w porównaniu do tych co jeździły na samej benzynie wypadają bardzo podobnie (mówie akurat np. o starym m20b20 z bmw e30). Zależy od - dobrej instalacji która będzie dobrze dobrana do silnika. Poza tym zależy od samego silnika - jak ta konkretna jednostka znosi gaz i jak w ogóle wypada w awaryjności. I od tego jak to wszystko jest założone...

A w ogóle nie chcesz gazu czy chcesz go po prostu sam założyć? Bo mitów o jego awaryjności jest sporo...
Vermin
Stały forumowicz

09 Maj 2013, 00:23

Za te 4 tys co najwyżej Punto 1.2 i do gazu.. Chociaż przy samodzielnym zagazowywaniu auta lepiej sobie policzyć czy te koszta instalacji w ogóle się zwrócą przy używaniu auta np na krótkich odcinkach w mieście. Sensowniejsza opcja to kupić już zagazowane auto za te 4tys, np lanosa, którego ludzie wręcz masowo przerabiali na lpg, bo 8V silniki są wręcz do tego stworzone, albo astre f 1.6 8V (1.4 8V bardzo mizerne osiągi ma, nawet jak na miasto).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

09 Maj 2013, 00:39

Vermin napisał(a):Nie rozumiesz... To że gaz jest dobry dla aut 5-6 letnich to totalna bzdura i absurd. A ten cytat ma coś w sobie aleee... Znam kupę silników które mają już dobre 20/25 lat a od 10 nie schodzą z gazu i nie mają większych problemów w porównaniu do tych co jeździły na samej benzynie wypadają bardzo podobnie (mówie akurat np. o starym m20b20 z bmw e30). Zależy od - dobrej instalacji która będzie dobrze dobrana do silnika. Poza tym zależy od samego silnika - jak ta konkretna jednostka znosi gaz i jak w ogóle wypada w awaryjności. I od tego jak to wszystko jest założone...

A w ogóle nie chcesz gazu czy chcesz go po prostu sam założyć? Bo mitów o jego awaryjności jest sporo...

To bedzie moje pierwsze auto, nie oplaca mi sie zakladac, gdyz pojezdze nim jakies poltora roku.
krolax
Nowicjusz

09 Maj 2013, 00:42

krolax napisał(a):To bedzie moje pierwsze auto, nie oplaca mi sie zakladac, gdyz pojezdze nim jakies poltora roku.

Wszystko zależy od tego ile KM chcesz tym zrobić. Myślę Że tu masz bardzo fajną wypowiedź.

Citron napisał(a):Za te 4 tys co najwyżej Punto 1.2 i do gazu.. Chociaż przy samodzielnym zagazowywaniu auta lepiej sobie policzyć czy te koszta instalacji w ogóle się zwrócą przy używaniu auta np na krótkich odcinkach w mieście. Sensowniejsza opcja to kupić już zagazowane auto za te 4tys, np lanosa, którego ludzie wręcz masowo przerabiali na lpg, bo 8V silniki są wręcz do tego stworzone, albo astre f 1.6 8V (1.4 8V bardzo mizerne osiągi ma, nawet jak na miasto).

Aczkolwiek do astry 1.4 8V się do końca nie zgodzę. To nie jest demon prędkości ale w mieście daje sobie rade. Aż tak źle z nią nie jest ;). Ale 1.6 chyba jest lepszym rozwiązaniem. Bo jednak ma tą dynamikę trochę lepszą...
Vermin
Stały forumowicz

09 Maj 2013, 08:34

Kolega ma Matiza i za 300-350zł przejeżdzi miesiąc a jeżdzi do pracy i zpowrotem (2 x 10km) i czasami gdzieś po mieście.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012