Ekonomiczny i mały samochód dla studenta do 12000zł

19 Lip 2010, 19:53

Poszukuję samochodu za kwotę do 5000 zł na LPG, którym będę głównie jeździł na zajęcia w bardzo zatłoczonym mieście jakim jest Wrocław, a poza tym raz w miesiącu do domu głównie autostradą, łącznie jakieś 250km w jedną stronę. Zależy mi na tym żeby był to mały samochodzik, którym będę w stanie łatwo zaparkować przy bardzo ograniczonej ilości miejsc parkingowych pod uczelnią, ale jednocześnie dający komfort jazdy przy moim wzroście 188cm. Ważne jest również to aby był tani w utrzymaniu i eksploatacji. Zastanawiałem się nad oplem corsą, fiatem brawo, fiatem punto. Może jednak inny samochodzik waszym zdaniem spełniałby moje wymagania?
Ostatnio edytowany przez tytanus86, 20 Lip 2010, 18:25, edytowano w sumie 1 raz
tytanus86
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

19 Lip 2010, 20:37

Ja myślę że twoje wymagania spełni Daewoo Matiz. Wysoki, oszczędny silnik, tanie części a za tą kwotę zpewnością kupisz z LPG przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

19 Lip 2010, 21:28

Taaa tylko że Matiz jest nie stabilny na zakrętach i nie stabilny przy prędkościach powyżej 100km/h.Ja bym brał Punto 1.2 75KM.Ten silnik dobrze sprawuje sie po mieście,nie pali nie wiadomo jakich ilości paliwa,jak na takie małe autko ma nawet troche miejsca w środku no i bagażnik też mały nie jest no i blacha w ocynku (oprócz tylnej klapy).
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2010, 12:39

Jedyny problem w tym że punto podobno bardzo często się psuje a ja nie mam kasy żeby go co chwilę naprawiać:(
tytanus86
Nowicjusz

20 Lip 2010, 14:11

Popieram Barola.
Za 5 k warto szukac Punto I z końca produkcji z silnikiem 1,2 z 60KM. Jest bardzo ekonomiczny !
Napisałeś,że Punto bardzo się psuje...A jakie auto się po kilkunastu latach nie psuje..? Ważne jest znalezienie zadbanego egzemplarza i jego zadbanie mechaniczne (tak żeby nie było zaległości w wymianach i naprawach).
Oczywiście można rozejrzec się za Polo lub Ibizą ale czy one nie będą się psuły..? Sądzę,że tak samo jak Punto. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2010, 15:18

Ja ze względu na swoje doświadczenia polecam Seicento 1.1
Idealny samochód do miasta i sporadycznie w trasę. 200tys. przebiegu bez większej awarii mówi samo za siebie ;) A spalanie bajka, miasto (W-wa) ok. 8,5L gazu, trasa 6L ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Lip 2010, 16:01

Dokładnie jeśli Punto I to najmniej z silnikiem 1.2 60KM,ta ośmiozaworowa jednostka zapewnia dobre osiągi i jest niezbyt paliwożerna.Poza tym odznacza się niezłą trwałością a nawet jeśli zawiedzie to naprawy są szybkie i nie drogie.Największą bolążką Punto są tylne przewody hamulcowe metalowe które niestety mocną korodują.Podsumowując Punto to dość wygodne małe autko,ma przestronne wnętrze no i duży bagażnik (jak na to auto) - 275l.To wszystko wiem praktycznie z doświadczenia ponieważ kumpel ma Punto I 1.2 75KM a ja wiem o nim więcej niż on sam i czasami sobie nim pośmigam nawet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Lip 2010, 16:21

Moje wymagania się trochę zmieniły bo dostałem dodatkowy zastrzyk funduszy i mogę wydać na auto 10-12k zł ale musi być nie starszy niż z 2000roku. Całkiem mocno przekonaliście mnie już do tego punciaka.
tytanus86
Nowicjusz

20 Lip 2010, 16:41

No to teraz możesz poszukać Punto II :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] za 500zł pomalujesz zderzaki pod kolor i będzie jak ta lala.
albo ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

20 Lip 2010, 16:54

I co myślicie jeszcze o fordzie fieście albo oplu corsie?
tytanus86
Nowicjusz

21 Lip 2010, 07:25

tytanus86 napisał(a):I co myślicie jeszcze o fordzie fieście albo oplu corsie?

No ...pomimo tego zostałbym przy Punto II.
Ewentualnie Corsa 1,2 ale tu już trzeba uważac,żeby auto było minimum z polskiego salonu i nie po przedstawicielu handlowym.
Relacja jakośc-cena-rocznik...jak wół wychodzi ,że Punto II
Oczywiście 1,2 !!! Czytałem kiedyś tekst o diagnozie tego silnika po 100.000km przebiegu. Silnik rozebrano na części pierwsze. Po dokonaniu pomiarów elementów pracujących mechanicznie w tym silniku okazało się,że części te mieszczą się w parametrach dla...części fabrycznie nowych..! :shock:
Poza tym to jest w miarę dynamiczny napęd dla tego auta i przy tym ekonomiczny. Można spokojnie zejśc do spalania w trasie 5l/100km...a w mieście 6-6,5l.
Oczywiście szukaj jak już to tylko auta z 5 drzwiami. Ma większy bagażnik (porównaj jak maska schodzi się z tylnymi lampami w 3d i 5d).Poza tym 5d zawsze łatwiej odsprzedasz !!! Za kasę którą posiadasz,znajdziesz Punto z polskiego salonu ,z małym przebiegiem i pierwszego właściciela.
Jedynym mankamentem tego taniego w utrzymaniu auta jest osprzęt elektryczny silnika ale polega to tylko na tym,że siada alternator i rozrusznik. Jeśli raz pojedzie się z taką awarią do zwykłego warsztatu elektrycznego i zostawi 300pln...to kłopot np; z alternatorem jest definitywnie rozwiązany.
Polecam . :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Lip 2010, 11:45

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Bardzo rozjaśniliście mi całą sytuację. Jednak możliwe że to jednak rodzice kupią sobie samochód a mi dadzą swojego VW polo 1.3 z 95r. Chyba też nie najgorsze rozwiązanie bo przynajmniej sprawdzony samochód:)
tytanus86
Nowicjusz

21 Lip 2010, 16:28

No Polo też całkiem fajne i dobre autko :mrgreen: no i przynajmniej ma silnik 1.3 no i z pewnych rąk że tak powiem.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 16:53

Honda Civic, Seat Ibiza
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

26 Lis 2011, 14:45

Polo III będzie ciężko znaleść z instalacją a takiej cenie. Ja bym proponował odrobinę wiekszy samochód a mianowicie golfa III. Tani w utrzymaniu mało pali a poza tym spokojnie znajdziesz go do 5tys zł z instalacją (przykład: [link do oferty na Allegro wygasł]).
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991