Ekonomiczny samochód za około 4 tysiące - Punto II?

08 Maj 2015, 21:30

Witam wszystkich,

Szukam ekonomicznego małego samochodu, mój budżet to około 4 tysiące złotych, tak do 5000 z opłatami.

Będzie to moje drugie auto. Zaraz po zdaniu prawka kupiłem Astrę G, ale powiem szczerze, że było dla mnie jednak za duże. Naciąłem się też ze starym gazem i paliło naprawdę dużo. Astrę już sprzedałem, bo choć jeździło mi się nią dobrze, to jednak kosztowała mnie zbyt wiele i wydawało mi się, że auto nie będzie mi potrzebne po przeprowadzce do Wrocławia.

Jednak przydałby mi się samochód i rozglądam się za czymś mniejszym i tańszym w utrzymaniu. Używany będzie chyba tylko w weekendy - na wyjazdy w góry z rowerem (bagażnik na dach) i powroty do domu - trasy do 150km na raz.

Silnik mały, ale wracając do miasteczka dobrze byłoby móc zabrać 2-3 osoby z małym bagażem - małe auto da radę komfortowo jechać z takim obciążeniem?

Auto na jakieś 3-4 lata, bo myślę, że po tym czasie będzie już mnie stać na coś lepszego.

Mój typ to Punto II - spora ilość ofert i samochód jest dosyć tani. Czy to odpowiedni budżet na ten model?
logiro
Nowicjusz

Auto: nie mam

10 Maj 2015, 08:54

Punto II jak najbardziej ok jeszcze jakbyś znalazł z 1.2 80km to już będzie cacy :ok:
Tutaj bardzo ładne [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...