Ekran w zagłówkach

26 Maj 2019, 21:59

Zakładam sobie ekran dotykowy na androidzie w mojej Kii Sportage III:

https://m.pl.aliexpress.com/item/328845 ... 5c0fzvhtAs

I wpadłem na pomysł, że skoro dziecko z tylu ogląda czasami bajki ma telefonie to można by to uprościć i wymienić zwykły zagłówek na takie z wbudowanym ekranem i połączyć z radiem.
Czy ktoś robił to u siebie? Kupuje się sam ekran i cuduje czy od razu są gotowe zagłówki z ekranem do Kii i jakoś się podłącza żeby sterować nim z radia?

Czy raczej próbował ktoś kupić sam ekran (nie dotykowy nawet), przymocowac i sterować nim z radia. Da się w ogóle tak?
Chodzi też o to, żeby na dłuższej trasie np. Na autostradzie mógłbym sam bez odwracania się do niego włączyć bajkę czy odcinek jakiś
cycu2007
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Kia Sportage III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Maj 2019, 23:12

Bezpieczeństwo. Ponad rok temu miałem wypadek. Kobieta wjechała mi w tył auta (miałem Astrę G). Zagłówek miałem prawidłowo ustawiony (góra zagłówka na wysokości czubka głowy). Poczułem ten wypadek w kręgosłupie, bo to starsze auto i zagłówek jest zbyt daleko głowy i głowa w czasie wypadku trochę leci do tyłu. W nowszych autach zagłówek jest tuż za głową. Gdybym miał źle ustawiony zagłówek lub jakiś alternatywny nie wiadomo jaki zagłówek z Allegro czy Alibaby, to nie wiem, czy byś ze mną dziś rozmawiał. Nie zamieniałbym oryginalnego zagłówka i zadbał o jego prawidłowe ustawienie.
aGradory

27 Maj 2019, 05:50

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Będę miał to ma uwadze. To w takim razie może inaczej.

Chciałbym kupić zwykły tablet i założyć go na zagłówek do oglądania bajek dziecku. Czy mogę, sterując z radia, włączać pliki wideo na tablecie?
cycu2007
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Kia Sportage III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Cze 2019, 15:18

cycu2007 napisał(a):Chciałbym kupić zwykły tablet i założyć go na zagłówek do oglądania bajek dziecku. Czy mogę, sterując z radia, włączać pliki wideo na tablecie?
Raczej nie, musiałbyś do tego użyć złącza AV jak masz takie wyjście sygnałowe z radia to wtedy przesyłać go do jakiegoś odbiornika.
Co do kontroli nad tabletem to może udało by się przesyłać bezprzewodowo obraz ze smartfona do tabletu ale wtedy na jednym i drugim urządzeniu było by to samo. W sumie jest to jakieś rozwiązanie bo na smartfonie widziałbyś co ogląda aktualnie twoje dziecko.

Jednak chyba najlepszy rozwiązaniem jest wrzucenie jakiś filmików w pętli wtedy unikniemy tego problemu aż do rozładowania tabletu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Cze 2019, 21:40

cycu2007 napisał(a):Chciałbym kupić zwykły tablet i założyć go na zagłówek do oglądania bajek dziecku. Czy mogę, sterując z radia, włączać pliki wideo na tablecie?

Może aplikacja Android Auto? Można wtedy mieć ekran smartphone'a/tabletu na ekranie samochodu (o ile masz ekran w samochodzie). Zanim kupisz tablet, sprawdź, czy obsługuje Android Auto i czy jest zgodny z Twoim autem.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...