Eksa Rzeszów

10 Gru 2007, 23:35

Witam, montowałem gaz do swojego fiata brave w firmie EKSA w Rzeszowie, przez jakiś czas auto chodziło dobrze, później zaczęły się problemy. 3 razy już byłem na ustawieniach komputera centralnego w ASO gdzie twierdzili że przez instalację lpg centralka dostawała błędy i najprawdopodobniej komputer został uszkodzony trwale. Byłem już tyle razy u tych gazowników że szkoda gadać, kase biorą za każdym razem za ustawienia gazu i twierdzą że to bzdury że przez lpg komputer centralny by się przestawił. Do dziś mam z lpg problem bo na małych obrotach mi gaśnie, jestem od niedawna na tym forum więc może znajdę tu jakieś porady które moga mi się przydać, a jak na razie to NIKOMU NIE POLECAM EKSY, ci ludzie na niczym się nie znają, wiedzą tylko jak pieniądze liczyć.
MarDj
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

14 Wrz 2008, 12:26

źródło: |www.wysokieobroty.pl/auto/1,72135,3312540.html?as=2&ias=2&startsz=x

Fiaty Bravo i Brava, które mają silniki z metalowymi kolektorami ssącymi, mogą pracować z tradycyjną instalacją gazową. Trzeba jednak pamiętać o pewnym problemie, jaki dotyczy sterownika wtrysku benzyny firmy Magnetti-Marelli stosowanego w tych samochodach. Podczas pracy na gazie sterownik ten musi być wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odcięcie sygnału z sondy lambda. Emulowanie tego sygnału, jak to ma miejsce w przypadku innych samochodów, nie wchodzi w grę, ponieważ powoduje trwałą zmianę autoadaptacji sterownika wtrysku benzyny. Efektem tego jest trudny lub niemożliwy rozruch silnika i nieprawidłowa praca silnika na benzynie. Kończy się to wizytą w serwisie autoryzowanym i ponownym programowaniem sterownika wtrysku. W przypadku zastosowania wtrysku sekwencyjnego gazu problem ten nie występuje. Cena tradycyjnej instalacji gazowej to 1800-2100 zł, instalacja wtrysku gazu kosztuje 2900-3400 zł.
no
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...
    Czarna skrzynka w samochodzie będzie obowiązkowa
    Czarna skrzynka, znana także jako rejestrator danych zdarzeń (EDR - Event Data Recorder), to urządzenie instalowane w pojazdach samochodowych, które zbiera i przechowuje dane dotyczące pewnych zdarzeń, takich jak kolizje ...