Elantra 2017 Limited 2.0 pomoc w doborze akumulatora.

13 Mar 2021, 21:06

Witam.

Sprowadziłem sobie ze Stanów Elantrę taką jak w tytule. Mam problem z doborem akumulatora do niej, ponieważ wsadzony (prawdopobodnie tylko na podróż obecnie martwy i nie da rady go naładować) był nieoznakowany. Z tego co udało mi się wyszukać oryginalnie szedł do niej akumulator o następujących parametrach:
AGM60L-DIN 60Ah (20HR) CCA 640A 12V RC 100min.
Zastanawiam się tylko czy szukać zamiennika o tych samych parametrach u nas czy trzeba coś więcej kombinować, ponieważ trafiłem na opinie, że przed włożeniem nowego akumulatora trzeba coś w komputerze pokładowym zmienić/ustawić. Jeśli ktoś ma jakieś info na ten temat lub jest w stanie to sprawdzić to będę wdzięczny.

PS Jeśli ktoś ma jakieś rady wskazówki dotyczące tej Elantry chętnie przeczytam. Obecnie auto jest u blacharza na etapie lekkiego klepanka.

Dzięki z góry za pomoc, Pozdro.
thardy96
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 07 05 2014
Auto: Nie mam

14 Mar 2021, 11:48

thardy96 napisał(a):AGM60L-DIN 60Ah (20HR) CCA 640A 12V RC 100min.

To jest właściwy aku. Dla ciebie ważne jest, żeby aku był przede wszystkim AGM i miał 60Ah. Wymiary to 242x175x175, ale to sprawdź dla pewności. Aku AGM możesz wybierać z Warta, Banner, Bosch. Najtańszy może być Banner - są to dość dobre aku. Kupiłem 3 lata temu i do dziś nie ma problemu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2021, 14:03

Dzięki za odpowiedź! To pewne info? Zastanawiałem się właśnie czy akumulator musi być AGM. A orientujesz się może czy trzeba coś ustawiać w kompie przed założeniem nowego akumulatora pytam bo na US forum uzyskałem takie info:

"also some vehicles ( computer) need to be notified that a new battery has been installed. If not done , the system can overcharge a new battery and destroy it.This requires a capable scan tool to accomplish."

Spokojnej niedzieli i dzięki za pomoc jeszcze raz.
thardy96
Nowicjusz

14 Mar 2021, 20:46

thardy96 napisał(a):To pewne info?

Tak jest napisane w instrukcji obsługi. Więc info raczej pewne.
thardy96 napisał(a): A orientujesz się może czy trzeba coś ustawiać w kompie przed założeniem nowego akumulatora

Generalnie przy aku AGM powinno się coś takiego zrobić. Ale w instrukcji o twoim aucie nic takiego nie pisze.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Mar 2021, 12:15

Właśnie ja mam US instrukcje i tam jest takie ubogie info na temat akumulatora, że masakra. Nie ma żadnych informacji o parametrach akumulatora ani nawet czy to AGM czy nie. Jedynie jakieś ogólne banały, żeby uważać przy wymianie...

Myślisz, że warto umówić wizytę w serwisie żeby zmienić ten akumulator czy można włożyć samemu i się tym nie przejmować. Nigdy wcześniej nie miałem akumulatora typu AGM stąd nie orientuję się co i jak. Można taki akumulator w razie czego odpalić na kable od innego auta? Bo z tego co wyczytałem prostownikiem można ładować tylko prostownik musi mieć tryb AGM.
thardy96
Nowicjusz

16 Mar 2021, 10:26

thardy96 napisał(a):Myślisz, że warto umówić wizytę w serwisie żeby zmienić ten akumulator czy można włożyć samemu i się tym nie przejmować.

Może niekoniecznie serwis, ale nie zaszkodzi. Myślę, że mechanik, po numerze VIN dojdzie, czy musi być AGM. Myślę, też, że warto podjechać ten aku wymienić w miejsce, gdzie się tym zajmują - sprawdzą VIN i będzie wiadomo, czy musi być AGM czy może być zwykły. Warto, bo w przypadku, jak będzie trzeba AGM i będzie trzeba go zaprogramować, to ci to zrobią. A sam nie zrobisz. I na następny raz będziesz wiedział, czy musisz jechać go wymienić, czy możesz zrobić to sam.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Maj 2021, 14:19

Wiem, że trochę późno, ale może komuś się przyda.
Założyłem: VARTA START&STOP AGM 60Ah 680A P+.
Zmieniłem akumulator samemu bez odpinania ECU i auto śmiga jak talala. Pozdrawiam.
thardy96
Nowicjusz