Hyundai i20 2009 wymiana rozrzadu (łańcuch)

26 Kwi 2021, 19:31

Cześć, pytanie dotyczy samochodu: Hyundai i20 1.2 2009, przebieg: 120 tys. km. Samochód posiadam od 4 lat.

Mam łańcuch rozrządu i poniżej wypisuje pytania:
- czy powinienem wymienić cały rozrząd? Jeśli tak to kiedy najlepiej jeśli chodzi o przebieg?
- czy powinienem wymienić tylko sam łańcuch rozrządu?
- czy może jednak mechanik powinien przyjrzeć się samym napinaczom i je ewentualnie odpowiednio wyregulować/napiąć ?

Jak to wygląda? Czy ktoś mógłby mi doradzić. Z góry dziękuję za pomoc
wluczykuj
Nowicjusz

27 Kwi 2021, 10:21

Jak się wymienia rozrząd, to zawsze kompletny.
Niby chodzi opinia, że jak jest łańcuszek, to jak nie dzwoni to nie trzeba wymieniać. Ostatnio jeden właściciel opla vectry 2.2 ecotec w benzynie przekonał się, że jednak warto ten rozrząd wymieniać, nawet jak jest łańcuszek i nawet jak nie dzwoni - łańcuszek przeskoczył o dwa ząbki, bo wytarte były ząbki....I teraz remoncik silnika 5 tys...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Kwi 2021, 11:20

Z tego co wiem w Hyundaiu silniki benzynowe to konstrukcje 4-cylindrowe z wielopunktowym wtryskiem paliwa i niemal bezobsługowym łańcuchem rozrządu. Szczególnie te w wersji Kappa. Zalecana jest jedynie kontrola napędu rozrządu co około 100 tys. km.

Ja myślę że w tym silniku przy takm przebiegu jak masz rozrząd powinien być jeszcze w porządku ale sprawdzić go trzeba i wtedy podjąć decyzję o ewentualnej wymianie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...