"Elegancki" samochód 15/20k

04 Cze 2016, 17:13

Witam serdecznie,
Jako, że moje życie zmieniło się ostatnimi czasy to i samochód muszę wymienić. Założyłem działalność gospodarczą i potrzebuję daily, którym oprócz codziennego kręcenia się wokół komina będę dojeżdżał do klientów. Ktoś zapyta "Dlaczego nie leasing?". Z kilku powodów, przede wszystkim duży wkład własny, przy mojej, świeżej działalności ok. 20%. Dodatkowo nie chcę generować kosztów już na starcie, liczę się z tym, że będą miesiące, kiedy przychód wyniesie "0". Dochodzi jeszcze kwestia mojego samopoczucia, kiedy płacę 1,5k miesięcznie za samochód, który będzie mój po 5 latach. Podsumowując - leasing odpada.

Wracając do wyboru samochodu. Absolutne maksimum, które chciałbym na to przeznaczyć to 20 tys. zł. Nie wyrzucę 30k na samochód a w sklepie rozglądał się za tańszym mięsem :mrgreen:
Najchętniej chciałbym zostawić sobie jakąś poduszkę bezpieczeństwa i zmieścić się w kwocie 15 tys. zł. Działam w szerokopojętej branży finansowej i chciałbym, aby moje wozidło posiadało coś, co można nazwać mianem "prestiżu" :piwo:
Coś o poszukiwanym samochodzie:
- 15 tys. zł / maxxx 20 tys, kiedy będę wiedział, że naprawdę warto
- przebieg roczny w granicach 25-30kkm
- najchętniej PB+LPG
- co najmniej 140-150 KM
- preferowany sedan
- manual/automat bez różnicy, fajnie jeśli będzie 6 przełożeń
- rocznikiem się nie jeździ, przebiegiem podobnie
- obowiązkowe wyposażenie: klima (standard), skóra/półskóra - akceptowalne są również welur/alcantara, żadnych badziewnych szmat :naughty: , mile widziany tempomat. Inne potrzebne mi rzeczy to już dawno standard w samochodach interesującej mnie klasy.
- żadnych passatów i mazd 6

O czym myślałem:
- volvo s60, każdy benzyniak wchodzi w grę, sentyment do marki, dużo wiem o tym samochodzie, odpowiada mi wygląd, stosunek jakość/cena i dostępne silniki, na razie faworyt
- e39 523/528, koniecznie m-pakiet (bez niego wcale mi nie leży) auto mega podatne na modyfikacje w moim stylu. Nieuniknione, że wpadnie gwint i zrobi się z niego "bandyta", którym do klienta nie podjadę :mrgreen: :mrgreen:
- mondeo mk3, oprócz st220 niewiele ogarniam, chętnie dowiem się czegoś o "tańszych" benzyniakach
- w203, kolejny sprzęt, na którego temat nie mam zdania. Problemy z korozją przed liftem? Była jakaś fabryczna wada silników z kompresorem?
- is200, spoko, ale trochę ciasno, plus za rwd. Zauważyłem, że warte uwagi egzemplarze idą na pniu bez względu na cęnę
- AR159, jedno z moich motoryzacyjnych marzeń w aktualnym zasięgu cenowym. Niestety, jeśli alfa to diesel, a jeśli 10 letni diesel to duże ryzyko. Na pewny egzemplarz mnie nie stać więc na razie odpada. Może kiedyś tbi.
- saab 9-3, 2.0t, 2.0T, niby spoko, ale plastik w środku trochę mnie odrzuca, szczególnie patrząc na cenę. Jest w obwodzie, ale na dzień dzisiejszy s60>9-3

Możecie podsunąć jakiś pomysł? Będę również wdzięczny za jakieś info o mondeo i mercedesie
Pozdr
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Cze 2016, 17:30

Hmm może Rover 75 2.0 V6
Jak E39 to może MB W210
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ew Lexus GS300/LS
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Cze 2016, 18:13

Invi napisał(a):- is200, spoko, ale trochę ciasno, plus za rwd. Zauważyłem, że warte uwagi egzemplarze idą na pniu bez względu na cęnę

Dokładnie tak jest :mrgreen: Miejsca tyle co w C-klasie, czy e46.
Szukaj GS300 też jako alternatywa dla BMW e39

Alfę lepiej odpuścić. Saab może być ciekawy jednak największą wadę sam zauważyłeś.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Cze 2016, 18:42

Invi napisał(a):AR159, jedno z moich motoryzacyjnych marzeń w aktualnym zasięgu cenowym
no chyba niekoniecznie, bo za 15-20k to śmiech na sali :D a potem będziesz narzekać jaka to Alfa awaryjna :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Cze 2016, 18:56

Miałem AR, daleko mi do narzekania. Mógłbym wyrzucić się z kasy i kupić 159 od "autek" ale po prostu mam inne priorytety. Już połowa 159 na rynku jest wystawiona poniżej 20k a to tylko cena wyjściowa.

Lexami to się jaram jak ksiądz gil w smyku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Znajomy szuka właśnie gs300 a z jego relacji wynika, że po obejrzeniu ok. 10 egzemplarzy nie trafił na nic wartego uwagi. Prawdopodobnie druciarstwo na mega zaawansowanym poziomie.
A tak na serio to wiem, że ogólnie jest to świetny, bezawaryjny sprzęt, ale mam pewne obawy. Przede wszystkim z późniejszą sprzedażą i ewentualnym kosztem jakiejś większej naprawy, bo samochód już jednak kilkanaście lat będzie miał (poza tym w garażu stoi od roku coś, co krzyczy do mnie "wrzuć we mnie 20 tysięcy a dodatkowo kup mi fajne koła"). Już bujałem się z AR156 kilka miesięcy, mimo super stanu cebulaki rezygnowały przez automat a dla młodych sebków koszty eksploatacji busso bez podtlenku były zabójcze. Poszła w końcu za grosze, bo nie mogłem już czekać.

Do w210 nie mam przekonania. Dlaczego? Sam nie wiem. Jeździłem tylko jako pasażer (pozostałe samochody, które są wymienione w temacie prowadziłem - oprócz gs300). Nigdy nie przemawiał do mnie wygląd tego samochodu, mam wrażenie, że linia bardzo szybko się zestarzała.
Invi
Forumowicz VIP

04 Cze 2016, 18:59

Boisz się o Lexa,że koszty przerosną a BMW będziesz serwisował na "używkach"?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...

04 Cze 2016, 19:01

Invi napisał(a):Lexami to się jaram jak ksiądz gil w smyku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tego jeszcze nie słyszałem :mrgreen:
Słyszałem tylko "jaram się jak ksiądz nowym ministrantem" :D

Invi napisał(a):Znajomy szuka właśnie gs300 a z jego relacji wynika, że po obejrzeniu ok. 10 egzemplarzy nie trafił na nic wartego uwagi. Prawdopodobnie druciarstwo na mega zaawansowanym poziomie.

Prawda jest taka, że ładne sztuki sprzedają się 1-2dni. Ja swojego kupiłem 20h od wystawienia :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Cze 2016, 19:12

Nie, ale weź pod uwagę, że obiektywnie e39 jest popularnym sprzętem, jakiego wszędzie jest pełno. Zawsze znajdzie się jakiś amator dwudziestowiecznej, niemieckiej techniki, który to ode mnie odkupi a rynek zamienników jest dość bogaty.
Największy problem z lexem mam jeśli chodzi o możliwość jego szybkiego opchnięcia, w tym kraju to niestety prawie egzotyka i założę się, że 90% napotkanych na ulicy facetów nigdy nie słyszało nawet o tym modelu.
Chcę podejść do tego zakupu jak najbardziej racjonalnie, sercem kupiłem 156, z którą miałem później problem i 31-letnie BMW, które mam właśnie w garażu.
Liczę się z tym, że w miarę rozwoju działalności i oszczędności podatkowych przyjdzie czas, że zdecyduję się na ten nieszczęsny leasing a nie chcę mieć "zlotu" własnych samochodów przed chatą :D :D
Invi
Forumowicz VIP

04 Cze 2016, 19:17

Invi napisał(a):Największy problem z lexem mam jeśli chodzi o możliwość jego szybkiego opchnięcia, w tym kraju to niestety prawie egzotyka i założę się, że 90% napotkanych na ulicy facetów nigdy nie słyszało nawet o tym modelu.

ale właśnie opisałeś, że nie da się tego kupić szybko i sprzedają się na pniu, czyli ze sprzedażą nie ma problemu, a spadek wartości jest bardzo niski
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Cze 2016, 19:18

To dotyczy gs'a. IS nadal w kręgu zainteresowań, choć zaczynam od volvo
Invi
Forumowicz VIP

04 Cze 2016, 19:37

Invi napisał(a):Mógłbym wyrzucić się z kasy i kupić 159 od "autek" ale po prostu mam inne priorytety. Już połowa 159 na rynku jest wystawiona poniżej 20k a to tylko cena wyjściowa.
czy jak dresy pytają Cię "czy masz jakiś k.wa problem" to opowiadasz im historię swojego życia czy uciekasz? :sly:
Tak samo jest z cenami tych aut. Ostatnio kilka się ich naoglądałem w przedziale 15-20k i powiem tak - bałbym się w nich zderzenia z Tico, nie mówiąc już o dłuższej podróży :mrgreen:
No ale Ty wiesz lepiej :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Cze 2016, 19:57

Wklejam wszystkie moje wypowiedzi dotyczące 159 w tym temacie:

"AR159, jedno z moich motoryzacyjnych marzeń w aktualnym zasięgu cenowym. Niestety, jeśli alfa to diesel, a jeśli 10 letni diesel to duże ryzyko. Na pewny egzemplarz mnie nie stać więc na razie odpada. Może kiedyś tbi."
"Mógłbym wyrzucić się z kasy i kupić 159 od "autek" ale po prostu mam inne priorytety. Już połowa 159 na rynku jest wystawiona poniżej 20k a to tylko cena wyjściowa."

Wytłumacz mi proszę, jakie wnioski wyciągnąłeś czytając to bo nie do końca potrafię dopasować Twoje posty do moich.

"autek" -> autka.pl -> pewne, sprawdzane fury, z pełną historią, w większośći włoskie. Nie spotkałem się jeszcze z negatywną opinią o chłopakach, na forach AR mocno propsowani
Invi
Forumowicz VIP

04 Cze 2016, 21:55

No to kupuj, ja Ci nie bronię :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Cze 2016, 21:59

Proponuję powrót na wczesne etapy edukacji i szczególne zwrócenie uwagi na zajęcia z języka polskiego. Szczególnie mam tu na myśli rozumienie tekstu czytanego.
Invi
Forumowicz VIP

05 Cze 2016, 12:17

Invi napisał(a):Już połowa 159 na rynku jest wystawiona poniżej 20k a to tylko cena wyjściowa.

Tym zdaniem sugerujesz jakoby za kwotę poniżej 20 tysięcy można kupić sensowne AR 159. Rzeczywistość jest taka, że w okolicach 19-21 tysięcy może coś kupisz, ale na pakiet startowy będziesz potrzebował jeszcze 2-3 tysiące. Nie warto ryzykować.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002