Elektrozawór klapy gaszącej a turbo Seat leon 1.9 tdi.

24 Sie 2012, 19:38

Witam:)
Mam pytanko do macherów od silników 1.9 TDI VW:)
Jakie są zależności między elektrozaworem klapy gaszącej a turbiną?? Po wpięciu pod launch'a Seata leona 1.9 tdi 110km wywaliło mi błąd tego elektrozaworu <zwarcie do masy> i ciśnienia daładowania <przekroczona wartość doładowanie>. Gruszka klapy gaszącej nie pracuje więc jest coś nie tak z zaworem to wiem na 100% bo błędu nie da sie skasować, drugi błąd zginął, cięgno gruszki nie jest przytarte bo można nim palcem ruszyć, turbina nie bije według wskazań w blokach pomiarowych. Na mój chłopski rozum sprawa wygląda tak: Klapa gasząca nie dyga czym powoduje przymknięcie układu dolotowego, turbina <jeśli jest dobra> robi ciśnienie ale powoduje przeładowanie w układzie dolotowym z powodu źle działającej klapy gaszącej <niedrożny ukł dolotowy> co powoduje odcięcie turbiny <tzw tryb awaryjny> uniemożliwiając przeładowanie:) tak se wydedukowałem:). I moje pytanko czy mój tok myślenia jest dobry??
Pozdrawiam Przemek
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

25 Sie 2012, 16:11

Sprawa rozwiązana przyczyna zawór n75, niedomaganie klapy gaszącej spowodowane urwanymi przewodami zaraz za wtyczką do elektrozaworu.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam Przemek
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bardzo szybkie mogą być minivany?
    Minivan to z założenia rodzinny samochód, który ma za zadnie przewieźć rodzinę, psa i całkiem pokaźny bagaż z punkt A do punktu B. Takie samochody nie budzą emocji wśród miłośników sportowej jazdy ...
    Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...