Elektryk.. zepsuł auto..

19 Sty 2015, 11:02

Witam

Od jakiegoś miesiąca czasu na placu u Elektryka stoi mój samochód Fiat Grande Punto z 2006 r.
Padło mi wspomaganie kierownicy w aucie, zadzwoniłem umówiłem się czy mogę przyjechać z autem i czy to zrobi. Zostawiłem samochód u niego, później miałem dostać informację jaką cześć, ile kosztuje po prostu czy robić za taką sumę itp itd. Ale nie było odzewu więc ja sam zadzwoniłem zapytałem co i jak zaczął mówić, że to okres świąteczny, okres rozliczeniowy i nie ma czasu kto przywieźć części powiedziałem ok, ale chciałbym aby pan to zrobił. Mija drugi tydzień i zero info dzwonie pytam mówi, że złą cześć mu wysłali (czujnik kąta skrętu wspomagania kierownicy jakiś tam z odzysku bo nowy kosztuje ponad tysiaka). i czeka, aż przyślą nowy, powiedziałem dobra zaczekam w międzyczasie dwa razy go odwiedziłem, po 3 tygodniu ostro wkurzony dzwoniłem do niego codziennie i mówił, że się dobiera do auta i robi, następnego dnia dzwoni mechanik uradowany myślę, że auto zrobione, a on pyta czy mi kierunki odskakiwały, ja mówię, że tak i z kierunkami problemów żadnych nie było, następnego dnia dzwonię i pytam czy auto zrobione bo to śmieszne jest, odpowiada, że wspomaganie działa, ale musi ustawić kalibrację i następnego dnia do odebrania. Dzisiaj dzwonię do niego, a on mówi, że nie potrafi tego zrobić, tyle aut zrobił, a tego nie potrafi.. Ja pytam i co teraz, a on mówi, że będzie trzeba zrobić go w serwisie, pytam czy za to zapłaci to się rozłączył to odłożył telefon. Niestety dzisiaj nie mogę jechać po auto dopiero jutro rano. Co mam zrobić jak z nim gadać... Proszę o pomoc
Bartek2zam
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

23 Sty 2015, 12:07

Nie gadaj tylko zabierz od niego jak najszybciej auto póki jeszcze niczego nie uszkodził i na następny raz zabierz samochód do prawdziwego fachowca który zna się na rzeczy a nie będzie czekał z naprawą 3 tygodnie,to totalny absurd.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2015, 12:35

Nim się odda auto do mechanika,najlepiej jest zasięgnąć informacji wcześniej,czy dana usterka bywa do przeskoczenia,czasami taniej można dokonać naprawy w ASO,FIAT nie należy do przesadnie drogich serwisów.Zawsze można się udać do ASO ,zapytać mechanika,zorientować się mniej więcej w kosztach.Poza tym nikt inny jak oni nie zna swoich aut,typowych bolączek.Naprawdę czasami naprawa auta w ASO w rezultacie wychodzi taniej.Teraz w tym przypadku koszty będą się sumować.Jeśli tego nie potrafi zrobić,to co innego możesz uczynić jak auto zabrać?!Denerwowanie,skakanie nic nie da,zabierz auto ,szkoda nerwów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Lip 2021, 18:01

ASO Fiata nie naprawia wspomagań elektrycznych tylko proponuje wymianę całej kolumny. Taka polityka. Bez 5 tysięcy nie ma po co tam wchodzić.

Pozdrawiam EPS Gliwice.
SerwisK
Nowicjusz

23 Lip 2021, 10:13

W Punto to częsty przypadek. Dziwne, że mechanik nie dał rady tego naprawić...Najczęściej jest to wina czujnika skrętu. Koszt to jakieś 400 zł + kalibracja.
Jednakże najważniejsze jest podłączenie sie pod komputer i odczytanie kodu błędu, bo domniemywam, że świeci ci się kontrolka od wspomagania.
Czasami nawet słabe ładowanie aku może być przyczyną braku wspomagania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Sie 2021, 17:42

Jak czuć warczenie, buczenie przy skręcie to nawet bez komputera można być pewnym że siada czujnik. To potencjometry w których żdzierają się ślizgi i suwaki.
Pozdrawiam Serwis EPS Gliwice.
SerwisK
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...