Elektryk.. zepsuł auto..

19 Sty 2015, 10:02

Witam

Od jakiegoś miesiąca czasu na placu u Elektryka stoi mój samochód Fiat Grande Punto z 2006 r.
Padło mi wspomaganie kierownicy w aucie, zadzwoniłem umówiłem się czy mogę przyjechać z autem i czy to zrobi. Zostawiłem samochód u niego, później miałem dostać informację jaką cześć, ile kosztuje po prostu czy robić za taką sumę itp itd. Ale nie było odzewu więc ja sam zadzwoniłem zapytałem co i jak zaczął mówić, że to okres świąteczny, okres rozliczeniowy i nie ma czasu kto przywieźć części powiedziałem ok, ale chciałbym aby pan to zrobił. Mija drugi tydzień i zero info dzwonie pytam mówi, że złą cześć mu wysłali (czujnik kąta skrętu wspomagania kierownicy jakiś tam z odzysku bo nowy kosztuje ponad tysiaka). i czeka, aż przyślą nowy, powiedziałem dobra zaczekam w międzyczasie dwa razy go odwiedziłem, po 3 tygodniu ostro wkurzony dzwoniłem do niego codziennie i mówił, że się dobiera do auta i robi, następnego dnia dzwoni mechanik uradowany myślę, że auto zrobione, a on pyta czy mi kierunki odskakiwały, ja mówię, że tak i z kierunkami problemów żadnych nie było, następnego dnia dzwonię i pytam czy auto zrobione bo to śmieszne jest, odpowiada, że wspomaganie działa, ale musi ustawić kalibrację i następnego dnia do odebrania. Dzisiaj dzwonię do niego, a on mówi, że nie potrafi tego zrobić, tyle aut zrobił, a tego nie potrafi.. Ja pytam i co teraz, a on mówi, że będzie trzeba zrobić go w serwisie, pytam czy za to zapłaci to się rozłączył to odłożył telefon. Niestety dzisiaj nie mogę jechać po auto dopiero jutro rano. Co mam zrobić jak z nim gadać... Proszę o pomoc
Bartek2zam
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

23 Sty 2015, 11:07

Nie gadaj tylko zabierz od niego jak najszybciej auto póki jeszcze niczego nie uszkodził i na następny raz zabierz samochód do prawdziwego fachowca który zna się na rzeczy a nie będzie czekał z naprawą 3 tygodnie,to totalny absurd.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2015, 11:35

Nim się odda auto do mechanika,najlepiej jest zasięgnąć informacji wcześniej,czy dana usterka bywa do przeskoczenia,czasami taniej można dokonać naprawy w ASO,FIAT nie należy do przesadnie drogich serwisów.Zawsze można się udać do ASO ,zapytać mechanika,zorientować się mniej więcej w kosztach.Poza tym nikt inny jak oni nie zna swoich aut,typowych bolączek.Naprawdę czasami naprawa auta w ASO w rezultacie wychodzi taniej.Teraz w tym przypadku koszty będą się sumować.Jeśli tego nie potrafi zrobić,to co innego możesz uczynić jak auto zabrać?!Denerwowanie,skakanie nic nie da,zabierz auto ,szkoda nerwów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Lip 2021, 17:01

ASO Fiata nie naprawia wspomagań elektrycznych tylko proponuje wymianę całej kolumny. Taka polityka. Bez 5 tysięcy nie ma po co tam wchodzić.

Pozdrawiam EPS Gliwice.
SerwisK
Nowicjusz

23 Lip 2021, 09:13

W Punto to częsty przypadek. Dziwne, że mechanik nie dał rady tego naprawić...Najczęściej jest to wina czujnika skrętu. Koszt to jakieś 400 zł + kalibracja.
Jednakże najważniejsze jest podłączenie sie pod komputer i odczytanie kodu błędu, bo domniemywam, że świeci ci się kontrolka od wspomagania.
Czasami nawet słabe ładowanie aku może być przyczyną braku wspomagania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Sie 2021, 16:42

Jak czuć warczenie, buczenie przy skręcie to nawet bez komputera można być pewnym że siada czujnik. To potencjometry w których żdzierają się ślizgi i suwaki.
Pozdrawiam Serwis EPS Gliwice.
SerwisK
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...