Elektryka nawala - Opel Insignia

30 Kwi 2019, 19:09

Witam posiadam samochód Opel insignie z 2011 roku, od jakiegoś czasu wydaje mi się, że elektryka nawala. Najpierw radio przestało się wyłączać po wyjęciu kluczyka i włączać po włączeniu zapłonu. Następnie gdy jechałem z bratem czujnik zapinania pasów zaczął pikać i kiedy brat zapiął pasy nadal pikał. Następnie na radiu miałem temperaturę jaka jest na dworze i nagle znikła szukałem w ustawianiach ale nigdzie nie ma. No i mam pytanie czy to jakoś samemu można naprawić czy ustawić czy lepiej jechać do mechanika??
Uprzedzam, że na samochodach za bardzo się nie znam i proszę o doradzenie czegoś :)
terrorrex
Obserwowany

30 Kwi 2019, 20:00

terrorrex napisał(a):Uprzedzam, że na samochodach za bardzo się nie znam i proszę o doradzenie czegoś
Jedyne co możesz sprawdzić to klemy na akumulatorze czy czasem nie są luźne lub zanieczyszczone. Wato by było podpiąć auto pod jakiś interfejs diagnostyczny i sprawdzić czy nie ma błędów. Ogólnie przy takich problemach to może wskazywać na moduł BSI choć w tym modelu raczej z nimi nie było problemów.
Najlepiej jak byś podjechał do elektromechanika bo tu zwykły mechanik raczej nic nie poradzi.
terrorrex napisał(a):Najpierw radio przestało się wyłączać po wyjęciu kluczyka i włączać po włączeniu zapłonu
Zapłonu czy pozycji I w stacyjce. to raczej jest normalne.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Kwi 2019, 21:40

Znaczy radio zawsze się włączało po odpaleniu samochodu a teraz nic, dobra dzięki za pomoc zrobię tak jak napisałeś :)
terrorrex
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 samochodem roku w Japonii
    Mazda CX-5 otrzymała tytuł Samochód Roku 2012-2013 w Japonii. 29 listopada br. Japoński Komitet Samochodu Roku ogłosił wyniki głosowania. CX-5 to pierwszy model Mazdy wyposażony w pełną gamę technologii SKYACTIV, w ...