Opel Vectra B x25xe - problem z alternatorem

13 Kwi 2019, 19:32

Witam mam problem ze swoim oplem ponieważ padł mi alternator kupiłem używany lecz padły w nim diody i robiło zwarcie, kupiłem regenerowany wszytko ok zwarcia nie ma. Auto odpala lecz gdy alternator zaczyna ładować auto gaśnie, jak aletrnator się odłączy to nie gaśnie lecz gdy doda się gazu gaśnie. Jeśli ktoś miał podobny problem prosiłbym o porady co może być. Czy warto naprawiać czy raczej już na żyletki.
Kacper1308
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 16:23

Kacper1308 napisał(a):padł mi alternator kupiłem używany lecz padły w nim diody i robiło zwarcie, kupiłem regenerowany wszytko ok zwarcia nie ma
Tak na przyszłość pamiętaj że nie robi się takich interesów bo najtaniej w takim przypadku wychodzi regeneracja własnego alternatora. Wtedy masz spokój i gwarancję że będzie on sprawny.

Kacper1308 napisał(a):Auto odpala lecz gdy alternator zaczyna ładować auto gaśnie, jak aletrnator się odłączy to nie gaśnie lecz gdy doda się gazu gaśnie
Jakie napięcie daje alternator podczas ładowania, sprawdziłeś to?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Kwi 2019, 19:56

Odłącz od alternatora cienki przewód od kontrolki akumulatora, czyli od diód wzbudzenia.Odpal, dodaj gazu i zobaczymy czy nadal gaśnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Kwi 2019, 10:01

No już wiem dlatego zamówiłem regenerowany bo u nas w miejscowości mają ceny z kosmosu za regenerację.
Kacper1308
Nowicjusz

15 Kwi 2019, 10:02

Ładowanie ponad 14V jak mechanik sprawdzał.
Kacper1308
Nowicjusz

17 Kwi 2019, 20:17

Należałoby sprawdzić napięcie ładowania w większym zakresie obrotów. A ponad 14V, to tak naprawdę nie odpowiedź, bo równie dobrze mogłoby to być 14,8 czy 14,9V, a to już za dużo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Kwi 2019, 11:42

Od za dużego napięcia podczas ładowania auto może gasnąć?
Kacper1308
Nowicjusz

21 Kwi 2019, 12:28

Może, ale to musiałoby być naprawdę duże napięcie i gaśnięcie auta byłoby spowodowane uszkodzeniem komputera sterującego silnikiem, a wcześniej podejrzewam akumulatora by się zagotował.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Kwi 2019, 15:16

Tylko że jak alternator jest odłączony czyli robi jako rolka i nie ładuje to auto nie ma mocy można jechać ale nie można ruszyć gazu bo zaczyna szarpać i pojawił się "check engine" A wcześniej go nie było
Kacper1308
Nowicjusz

26 Kwi 2019, 13:11

Nigdy nie należy włączać silnika z odłączonym od instalacji alternatorem. Zazwyczaj doprowadza to do uszkodzenia alternatora. Jak uruchomiłeś silnik bez alternatora, to nic w sumie dziwnego, że silnik nie pracuje prawidłowo - masz za niskie napięcie do sterowania silnikiem, Check engine zaświeciło się też z tego powodu - sterownik wykrył za niskie napięcie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Kwi 2019, 11:53

Autko naprawione lecz mechanik nie zdradził co było nie tak A swoje skasował. Najważniejsze że jest wszytko w porządku.
Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
Kacper1308
Nowicjusz